Veel voedsel dat mensen eten bevat zout. Dit maakt ons voedsel een stuk lekkerder en helpt bij het conserveren van voedsel. Mensen hebben net als honden zout nodig zodat het lichaam goed functioneert. Zout is dus niet slecht voor honden, een hond mag niet te veel zout. Wanneer een hond teveel zout eet, dan loopt het dier het risico om een zoutvergiftiging op te lopen. Zout kan voor problemen zorgen bij 1,9 gram zout per kilo lichaamsgewicht van de hond.
Het is als hondeneigenaar belangrijk om te weten hoeveel zout je hond mag, en wanneer je hond teveel op heeft. Daarom hebben we een artikel gemaakt waarin dit onderwerp uitgebreid behandeld wordt.
Het belang van zout in het eten van je hond
Zout is een bron van essentiële mineralen die een hond nodig heeft om gezond te blijven. Zout bestaat uit natrium en chloride. Dit zijn twee belangrijke mineralen voor honden. De mineralen zorgen ervoor dat de cellen van het lichaam op een goede manier blijven werken. Een gezonde hoeveelheid zout zit tussen de 0,25g en 1,5g per 100g aan voedsel.
Met deze hoeveelheid is zout niet slecht en levert het een bijdrage aan een gezonde leefstijl van je hond.
Hoeveel zout is te veel?
Een hond mag zout eten, maar bij teveel zout kunnen er problemen ontstaan. Dit gebeurt vanaf 1,9 tot 3,7 gram zout per kilogram lichaamsgewicht. Als je hond dus bijvoorbeeld 10 kg weegt, dan kan 19 gram zout dus al voor problemen zorgen.
Zoutvergiftiging bij honden
Als een hond teveel zout heeft gegeten, dan gaat de grote hoeveelheid zout vocht onttrekken aan cellen en organen. Dit zorgt ervoor dat deze organen en cellen minder goed gaan functioneren. Ook kunnen de bloedvaten vol raken van het opgenomen vocht.
Bij een zoutvergiftiging wordt ook het vocht van de hersenen onttrokken en er kan vocht achter de longen terechtkomen. Hierdoor kan een hond in coma raken of zelfs te komen overlijden in een korte tijdsperiode.
Symptomen van een zoutvergiftiging
Als je hond zout heeft gegeten en je weet niet hoeveel, kijk dan naar een aantal symptomen. Let er wel op dat er bij een zoutvergiftiging zelfs 72 uren kunnen verstrijken totdat je de symptomen kunt zien. Let dus niet alleen dezelfde dag, maar ook de dagen erna op het gedrag van je hond.
Symptomen van een zoutvergiftiging zijn:
- Versnelde adem en hartslag
- Braken en diarree
- Onrustigheid
- Spiertrekkingen
- Hartritmestoornis
- Veel plassen en drinken
- Verhoogde lichaamstemperatuur
Bij het vermoeden van een zoutvergiftiging bij je hond moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.
Oorzaken van een zoutvergiftiging bij je hond
Een zoutvergiftiging bij honden kan meerdere oorzaken hebben. Het is belangrijk dat je weet waar de gevaren liggen, zodat je een zoutvergiftiging in de toekomst kunt voorkomen.
Voedsel
Een zoutvergiftiging kan veroorzaakt worden door teveel zout eten. Je hond kan bijvoorbeeld een zak zoute drop hebben opgegeten, of je hond heeft een zak chips leeggegeten. Door de grote hoeveelheid zout in dit voedsel kan je hond een zoutvergiftiging oplopen. Probeer er dus voor te zorgen dat je hond geen kans krijgt om ‘mensen voedsel’ te pakken te krijgen.
Zeewater
Een dagje naar het strand met je hond kan erg leuk zijn, maar je moet er wel op letten dat je hond geen zeewater binnen krijgt. In zeewater zit erg veel zout en zelfs een paar grote slokken zeewater kunnen al gevaarlijk zijn voor je hond. Je hond kan dit binnenkrijgen door in het water te zwemmen of spelen, of het kan zijn dat je hond dorst heeft en besluit om het zeewater te drinken. Houdt je hond dus goed in de gaten wanneer je een dagje naar de zee gaat.
Laten braken met zout
Als een hond iets verkeerds gegeten heeft, dan kan het verstandig zijn om je hond te laten braken. Doe dit alleen nooit met zout. Veel baasjes denken dat het goed is om hun hond te laten braken door een eetlepel zout in de bek van de hond te doen. Dit zal je hond wel laten braken, maar dit kan ook leiden tot een zoutvergiftiging.
In sommige gevallen wordt aangeraden om je hond te laten braken met 3% waterstofperoxide. Dit is te halen bij de apotheek of drogist. Dit zal 90% van de honden gelijk laten braken.
Let er wel op dat het in sommige gevallen niet verstandig is om je hond te laten braken. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je hond een tandenstoker of een scherp stuk plastic heeft ingeslikt. Ga in dit geval altijd naar de dierenarts.
Strooizout
Wanneer het vriest wordt er op veel plekken strooizout gegooid. Dit kan levensbedreigend zijn voor honden. Honden likken weleens hun poten af na een wandeling. Als er op de wandelroute strooizout ligt, dan is de kans groot dat je hond dit aan zijn poten heeft en dit vervolgens oplikt.
Het kan ook gebeuren dat je hond aan de grond likt tijdens het uitlaten. Maak de poten na een wandeling dus goed schoon om te voorkomen dat je hond de zout van de poten af gaat likken. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn en resulteren in een zoutvergiftiging.
Zouttekort bij honden
Naast een zoutvergiftiging kan een hond een zouttekort oplopen. Een zouttekort wordt ook wel hyponatriëmie genoemd. Bij een hond met een zouttekort is de hond vaak zwak en moe, en kan zelfs in coma raken. Andere symptomen van een zouttekort zijn braken, epileptische aanvallen, verwarring en lethargie.
Een zouttekort kan veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van hyponatriëmie:
- Diarree
- Suikerziekte
- Nierziektes
- Oververhitting
- Het vasthouden of te veel drinken van water
- Slecht werkende schildklier
- Te weinig eiwit in het bloed
- Medicijnen, zoals plaspillen
Het is belangrijk om met spoed een dierenarts te bezoeken wanneer je vermoedt dat je hond een zouttekort heeft.
Conclusie
Net als mensen hebben honden zout nodig zodat het lichaam op een goede manier kan functioneren. Het is als hondeneigenaar wel belangrijk om te weten wanneer je hond teveel zout heeft binnengekregen. Problemen na het eten van zout kunnen ontstaan na zo’n 1,9 gram zout per kilogram lichaamsgewicht.
Ook kan een hond een zouttekort oplopen. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals ziektes of het drinken van teveel water.
Bij het vermoeden van een zoutvergiftiging of zouttekort bij je hond, is het van groot belang om snel naar de dierenarts te gaan. Elke seconde kan hier tellen!