Vanaf jongs af aan kunnen honden al wormen krijgen. Ze kunnen besmet raken met spoelwormen via de moedermelk. Op latere leeftijd krijgen honden vaak wormen door buiten in het gras of zand te spelen. Ze kunnen door het zand of gras wormeieren naar binnen krijgen. Het is daarom ook belangrijk dat je hond regelmatig ontwormd wordt. Maar zijn deze wormen bij de hond ook besmettelijk voor de mens? Lees gerust verder als je hier meer over wil weten.
Kan ik wormen krijgen van mijn hond?
Ja, honden kunnen wormen aan mensen overdragen. Ze kunnen bijvoorbeeld rondwormen, lintwormen en haakwormen overdragen. Vaak zijn de wormen voor volwassenen niet gevaarlijk en komen ze niet in de darmen terecht. Echter vormen wormen voor kinderen wel een groot risico. De wormen kunnen namelijk in de ogen of hersenen van het kind terechtkomen. Als je vermoedt dat je hond wormen heeft, is het belangrijk om na contact goed je handen te wassen en om je hond te ontwormen.
Besmetting door rondwormen
Omdat wormen bij de hond besmettelijk zijn voor mensen, is het belangrijk dat je weet waar de wormen voorkomen. De rondworm komt op veel plekken voor:
Puppy’s
Puppy’s kunnen rondwormen al snel oplopen door het melk van de moeder en kan dus een besmettingsbron zijn van rondwormen. Bij puppy’s kunnen wormen gevaarlijk zijn. Na het aanraken van de puppy’s kun je de eitjes van de rondworm op je handen krijgen en op deze manier kunnen ze in je lichaam terecht komen. Zorg er dus altijd voor dat je je handen wast na het aanraken van puppy’s en zorg ervoor dat je ze preventief ontwormt.
Uitwerpselen van de hond
In de uitwerpselen van de hond kunnen veel eitjes van de worm zitten. Ruim dus altijd de hondenpoep op met een zakje en laat het niet in je tuin liggen, zodat het de verspreiding van de worm tegengaat. Was natuurlijk altijd je handen nadat je de uitwerpselen hebt opgeruimd.
Uit de grond
Wormen leven in de grond en de grond is dus een grote besmettingsbron van rondwormen. Jonge kinderen lopen gevaar nadat ze gespeeld hebben op het gras en hun handen niet wassen. Als je hond bijvoorbeeld in de tuin heeft lopen rollen, dan bestaat er een kans dat er eitjes in de vacht zitten. Was daarom altijd je handen nadat je de hond hebt aangeraakt.
Besmetting door lintwormen
Je hond kan een lintworm oplopen door geïnfecteerde vlooien, luizen of het eten van rauw vlees. Er zijn verschillende soorten lintwormen, namelijk echinococcus, taenia en dipylidium. Bij de lintworm heeft je hond nauwelijks klachten, vaak is het jeuk aan de anus of je kunt het zien zitten in de ontlasting. Als je denkt dat je hond lintwormen heeft, dan is het belangrijk om je handen te wassen na contact en om je hond te ontwormen.
Haakwormen bij honden
Haakwormen bij de hond zijn besmettelijk voor de mens. Honden kunnen haakwormen oplopen via de grond of door het eten geïnfecteerde objecten. De haakworm komt zelden voor, maar als je hond het heeft is het belangrijk dat je hem ontwormt. Het wordt de haakworm genoemd, omdat de worm met haakjes vastzit aan de darmwand. Niet fijn dus!
Wormen voorkomen en verwijderen bij de hond
Wormen bij honden zijn te voorkomen door de uitwerpselen van de hond altijd goed op te ruimen, en door besmette honden bij elkaar vandaan te houden. De beste manier om wormen bij je hond te voorkomen en te verwijderen is door je hond te ontwormen met het Milbemax ontwormingsmiddel voor honden.
Wormen bij de hond zijn dus wel zeker besmettelijk voor de mens en kunnen bij kinderen zelfs gevaarlijk zijn. Het is daarom dus belangrijk om je hond elke 3 maanden te ontwormen om dit te voorkomen.