Helaas gebeurt het weleens dat je hond een wond oploopt. Je hond kan bijvoorbeeld gevallen zijn of zich ergens aan hebben gesneden. Kleine wondjes moeten vaak vanzelf genezen.
Maar wat als de wond van je hond niet geneest? Het is logisch dat je hier ongerust van wordt. Hier lees je alles over wonden bij honden en hoe je ervoor kunt zorgen dat de wond bij een hond zo goed mogelijk geneest.
De eerste stap wanneer je hond een wond heeft: de dierenarts
Het is ten eerste belangrijk dat je zeker weet dat je niet naar een dierenarts hoeft met je hond. In sommige situaties is het namelijk noodzakelijk om een dierenarts te bezoeken. Doe je dit niet, dan zal de wond waarschijnlijk niet goed genezen.
Wanneer een hond niet aan zijn eigen wond kan zitten, dan zal de wond binnen drie dagen moeten bevorderen. Gebeurt dit niet, dan kan er iets aan de hand zijn met de wond. Je kunt dan denken aan een infectie, parasieten of iets dat nog in de wond zit.
Een infectie kun je merken aan een zwellende wond die rood is. Na een paar dagen kan er een zwelling, abces of kale plek zichtbaar worden. De hond kan ook koorts krijgen en vermoeid raken van een infectie. Een infectie kan vaak ontstaan na een beet van een andere hond.
Het is in dit geval belangrijk dat je naar een dierenarts gaat. Wacht hier niet lang mee, de wond kan namelijk een stuk erger worden wanneer je te lang wacht.
Ga ook altijd naar een dierenarts wanneer je hond:
- Een diepe wond heeft waarvan de randen open staan (moet gehecht worden)
- Een steekwond heeft
- Een erg grote wond heeft
- Een wond heeft rondom de ogen
- Een wond heeft die niet stopt met bloeden
- Door een andere hond door elkaar is geschud bij een gevecht
- Bijtwonden heeft van een andere hond
- Grote of diepe wonden heeft waarbij het onderliggende weefsel beschadigd kan zijn
Wat je kunt doen om de wond van je hond beter te laten genezen
Als je zeker weet dat er geen dierenarts ingeschakeld moet worden, dan kun je op een aantal dingen letten wanneer de wond van je hond niet (goed) geneest.
Laat je hond niet aan zijn wond zitten
Het is ten eerste belangrijk dat je hond niet aan zijn wond kan zitten. Wanneer een hond een wond heeft, heeft de hond namelijk de neiging om hieraan te gaan likken, krabben of bijten en dit is niet goed voor het herstel van de wond.
Het veelvuldig likken aan een wond kan zelfs leiden tot infecties. De bacteriën van de tong kunnen namelijk in de wond terechtkomen.
Om te voorkomen dat je hond aan zijn hond gaat zitten, is het dus van belang dat je een hondenkraag gebruikt. Met een hondenkraag kan een hond namelijk niet bij zijn wond komen. Er zijn ook alternatieven voor de hondenkap mogelijk, zoals:
- Een Medical Pet Shirt
- Hondenschoenen (bij wonden aan de poten)
- De wond afdekken met een verband
De wond schoonmaken
Wanneer de wond erg vies is, dan kun je ervoor kiezen om de wond met een zoutoplossing schoon te maken. Dit kun je maken door negen gram zout te mixen met een liter gekookt water.
Laat het water afkoelen en spoel de wond vervolgens schoon. Daarna kun je de wond voorzichtig droogdeppen met een schone tissue.
Wondverzorgers
Er zijn wondverzorgers die je kunt kopen die speciaal gemaakt zijn voor dieren. Een voorbeeld hiervan is Vetramil Honingzalf.
Dit is een zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf zorgt ervoor dat de huid verzacht wordt en het helpt tegen uitdroging van de huid. Daarnaast zorgt de zalf ervoor dat er een huidherstellend milieu wordt gecreëerd.
Je dient eerst de wond schoon te maken indien nodig. Vervolgens kun je de zalf 1 keer per dag op de wond smeren. Wanneer de wond is gesloten, kun je de behandeling met deze zalf stoppen.
Tot slot
Wanneer de wond van je hond niet geneest zorg er dan dus eerst voor dat je hulp van de dierenarts uitsluit. Als je dit hebt gedaan, dan kun je op een aantal dingen letten om de wondgenezing van je hond te verbeteren.
Het belangrijkste is dat je hond niet bij zijn wond kan. Doe dus een kraag op of kies voor een alternatief. Je kunt eventueel ook een wondzalf gebruiken voor je hond. De wond zal binnen drie dagen moeten bevorderen. Gebeurt dit niet, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken.