hond met een wond

Een Wond Afdekken Bij de Hond Doe Je Zo

Wanneer een hond een wond heeft na bijvoorbeeld een operatie of ongeluk, dan moet deze wond vaak afgedekt worden. De hond kan hierdoor niet aan de wond gaan likken of bijten en er kunnen geen bacteriën in de wond terecht komen.

Er zijn meerdere manieren om een wond van een hond af te dekken. Je kunt een wond afdekken met een Medical Pet Shirt of met hondenverband. Voor een wond aan de poten kun je eventueel hondenschoenen gebruiken om de wond af te dekken. Het is daarnaast van belang dat er een hondenkap gebruikt wordt.

Medical Pet Shirt

Met een Medical Pet Shirt wordt een wond afgedekt en tegelijkertijd zorgt dit shirt ervoor dat de hond niet bij zijn wond kan komen. Het voorkomt ook dat er bacteriën of vuil in de wond terecht komt.

De romper is comfortabel en is gemaakt van een ademende en stretchende stof. Daarnaast oefent de romper druk uit op het hondenlichaam. Dit kan zorgen voor een rustgevend effect bij de hond.

Verband

Je kunt een wond bij de hond afdekken met verband. Er is verband beschikbaar dat speciaal voor honden gemaakt is: Trixie zelfklevend verband.

Dit verband is zelfklevend en het blijft niet plakken aan de vacht, wond of huid van de hond. Het verband beschermt de wond tegen vocht en vuil en de bittere stof in het verband zorgt ervoor dat de hond niet aan het verband gaat bijten of likken.

Toch is het aan te raden om hierbij ook een hondenkap te gebruiken om zeker te weten dat de hond niet aan het verband gaat zitten.  

Hondenschoenen

Als een hond een wond bij zijn poot heeft zitten, dan kan dit eventueel afgedekt worden met een hondenschoen. Een voorbeeld hiervan is de Trixie Walker Active Hondenschoen.  Deze schoen trek je over de poten van je hond heen, zodat het afgedekt wordt en zodat de hond niet aan de wond kan gaan bijten of likken.

Daarnaast kan het handig zijn tijdens het wandelen. Wanneer een hond een wond heeft aan zijn poot, is de kans namelijk groot dat er bacteriën in de wond komen tijdens een wandeling buiten. Een hondenschoen kan deze wond schoonhouden.

Hondenkap

Een hondenkap is niet bedoeld om een wond af te dekken, maar het is zeker wel belangrijk wanneer jouw hond een wond heeft.

Met een hondenkap voorkom je namelijk dat je hond aan zijn wond likt of bijt. Het likken of bijten aan een wond kan het genezingsproces vertragen. Er kunnen namelijk allerlei bacteriën in de wond terecht komen en dit kan leiden tot infecties.

Zorg er dus voor dat je hond zijn hondenkap op heeft en op houdt. In principe moet een hond alles kunnen met de hondenkap. Een hond moet ermee kunnen slapen, eten en hij moet zijn behoeften ermee kunnen doen. Natuurlijk mag hij af en toe wel eventjes af, als je je hond maar goed in de gaten houdt.

Om het comfortabel voor je hond te maken, kan de Comfy Cone een goede keuze zijn. Dit is namelijk een hondenkap die gemaakt is van zacht materiaal, zodat de hond extra comfort heeft.

Wanneer met een wond naar de dierenarts?

Als je hond een klein wondje heeft, dan kun je dit vaak zelf behandelen en hoef je niet naar een dierenarts. In sommige gevallen is het verstandig om de hulp van een dierenarts in te schakelen. Ga naar een dierenarts wanneer je hond:

  • Een diepe wond heeft met open randen
  • Een steekwond heeft
  • Een wond heeft die erg groot is
  • Een wond heeft die niet goed geneest
  • Bijtwonden heeft van een andere hond
  • Door elkaar geschud is door een andere hond
  • Een wond heeft rondom de ogen
  • Een wond heeft die niet wil stoppen met bloeden
  • Grote of diepe wonden heeft waarbij het onderliggende weefsel beschadigd kan zijn.

Tot slot

Er zijn dus meerdere manieren mogelijk om een wond van een hond af te dekken. Je kunt dit doen met een Medical Pet Shirt, hondenverband en met hondenschoenen. Vergeet niet om daarbij gebruik te maken van de hondenkap om te voorkomen dat de hond aan zijn wond gaat likken.

Heeft je hond een wond waarbij hij hulp nodig heeft van een dierenarts, twijfel dan niet en ga gelijk. Ook wanneer je twijfelt kan het nooit kwaad om een dierenarts te bezoeken.