hond met lange wimpers

Kan Ik De Wimpers Van Een Hond Knippen?

Vraag je jezelf weleens af of honden eigenlijk wimpers hebben, of dat je de wimpers van een hond mag knippen? Het is goed om jezelf deze vragen te stellen, want in sommige gevallen kunnen te lange wimpers zelfs ongemak veroorzaken bij een hond.

 In dit artikel lees je alles over wimpers bij honden en hoe je deze kunt knippen.

Heeft een hond wimpers?

Ja, net als een mens heeft een hond wimpers op zijn bovenste oogleden. Op de onderste oogleden komen bij honden geen wimpers voor. Wimpers beschermen de ogen van een hond. De wimpers vertellen de ogen namelijk dat ze moeten sluiten wanneer er iets tegen de wimpers aankomt.

Kan ik de wimpers van mijn hond knippen?

Je kunt de wimpers van je hond gewoon knippen. Bij sommige honden kunnen de wimpers namelijk zo lang worden, dat ze het zicht van de hond belemmeren. Ook kunnen de wimpers bijvoorbeeld in de ogen terechtkomen.

Wanneer je hond geen last heeft van zijn wimpers, dan kun je deze het beste zo laten. Het heeft in dit geval geen nut om ze te knippen en het brengt alleen onnodige gevaren met zich mee (denk maar aan uitschieten tijdens het knippen).

Knip de wimpers van je hond dus alleen wanneer het echt nodig is.

Wanneer kunnen wimpers voor problemen zorgen bij een hond

In sommige gevallen kunnen wimpers problemen veroorzaken bij een hond. Hieronder lees je welke problemen dit kunnen zijn.

Trichiasis

Bij trichiasis groeien de wimpers naar het oog toe, in plaats van dat ze van het oog af groeien. Hierdoor gaan de wimpers tegen het hoornvlies aan krassen en zo kan het hoornvlies beschadigd raken.

Vaak gaan de wimpers de verkeerde kant op groeien door een ontsteking van de ooglidrand. Deze wimpers zullen verwijderd moeten worden door een dierenarts.

Distichiasis

Bij distichiasis groeien er wimpers aan de binnenkant van het ooglid. Normaalgesproken horen er op deze plek geen wimpers te groeien. Distichiasis kan aangeboren zijn, maar het kan ook veroorzaakt worden door talgkliertjes die gaan ontsteken. Omdat de klieren ontstoken raken, gaan ze ineens wimpers produceren in plaats van talg.

Net zoals bij trichiasis, kan distichiasis het hoornvlies beschadigen en het is dus belangrijk dat de haartjes verwijderd worden door een dierenarts.

Symptomen

Trichiasis en Distichiasis hebben symptomen die overeenkomen. Er kunnen symptomen ontstaan, zoals:

Groeien de wimpers ook weer terug?

De wimpers van een hond groeien gewoon weer terug wanneer je ze hebt geknipt. Het kan ongeveer een maand of langer duren totdat de wimper weer volledig is teruggegooid. Dit hangt natuurlijk ook af van de lengte die van de wimper is afgeknipt.

gereedschap om een hond te knippen

Hoe knip ik de wimpers van mijn hond?

Als je de wimpers van je hond wilt gaan knippen, dan is het van belang dat je dit op een verantwoorde manier doet. Het oog is namelijk gevoelig, en je wil niet uitschieten met een schaar rond de ogen van je hond.

Zorg er ten eerste voor dat je de goede gereedschap hebt om je hond te trimmen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een goede trimset aanschaffen.

Zorg voor een goede omgeving

Zorg ervoor dat je de wimpers van je hond in een rustige omgeving knipt. Wanneer de omgeving te druk is, dan is de kans groot dat je hond hier ook onrustig van wordt. Je wilt natuurlijk dat je hond zo relaxed mogelijk is wanneer je met een schaar in de buurt van zijn ogen komt om eventuele ongelukken te voorkomen. Is je hond dus te druk op het moment dat je hem wilt knippen, doe het dan een andere keer wanneer je hond wat rustiger is.

Houd de kop van je hond goed vast

Zorg ervoor dat de kop van je hond goed stil wordt gehouden. Je kunt dit zelf met één hand doen, maar het is nog beter wanneer je iemand hebt die dit voor je doet.

Knip eerst de haren rond de wimpers weg

Soms kun je de wimpers nog niet goed zien. Je zult dus eerst de haren rond de wimpers weg moeten knippen, zodat de wimpers tevoorschijn komen.

Knip de wimpers

Nu kun je rustig de wimpers knippen. Probeer ze niet te kort te knippen. Je moet hiervoor namelijk te dicht bij het oog komen en dit kan ongemak bij je hond veroorzaken. Daarnaast hebben wimpers ook een functie, en als je deze te kort knipt, verliezen de wimpers de oogbeschermende functie.

Hieronder is een video te zien over het knippen van de wimpers van een hond:

Hondenrassen met lange wimpers

Bepaalde typen hondenrassen hebben van nature wat langere wimpers. Wanneer je een hondenras met langere wimpers hebt, betekent dit dat je ze dus goed moet bijhouden om eventuele problemen te voorkomen.

  • Cocker Spaniels
  • Old English Sheepdog
  • Maltese
  • Yorkshire Terriers
  • Lhasa Apsos
  • Shih Tzus
  • Poedels

Tot slot

Net als mensen hebben honden dus wimpers. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft ook een functie: het beschermen van de ogen.

Je kunt de wimpers van je hond dus rustig knippen wanneer je vindt dat ze te lang zijn. Heeft je hond geen last van zijn wimpers, ga deze dan ook niet knippen. Het heeft in dit geval namelijk weinig nut.