hond met een hondenkap

Zo Laat Je Een Hond Wennen Aan De Hondenkap

Na een operatie adviseert de dierenarts in veel gevallen dat je een hondenkap moet aanschaffen voor je hond. Dit voorkomt dat je hond aan de wonden gaat likken, krabben of bijten.

Helaas zit deze kraag niet erg lekker en is het begrijpelijk dat je hond een beetje gek wordt van de kap. Je hond stoot namelijk overal tegenaan en kan niets zien. Toch is deze kap noodzakelijk voor een goed herstel van je hond.

Als hondeneigenaar wil je het proces zo comfortabel mogelijk maken, maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog lees je hoe je hond op een comfortabele manier kan wennen aan de hondenkap.

Kies de juiste kap

De kap die je kiest voor je hond moet veilig en effectief zijn. Zorg ervoor dat je hond de goede maat heeft. Je hond moet niet bij de wond in de buurt kunnen komen. De kap moet strak genoeg zitten dat hij niet zomaar losgaat, maar de kap moet ook weer niet te strak zitten. Vraag desnoods de dierenarts even hoe strak de kap moet als je het niet zeker weet.

Je kunt ook kiezen voor een alternatief van een traditionele plastic hondenkap. Deze alternatieven zijn vaak wat comfortabeler voor de hond en zullen het zicht en gehoor van de hond minder belemmeren. Er is bijvoorbeeld ook keuze uit een medical pet shirt, dit is een shirt die speciaal gemaakt is voor honden na een operatie. Bekijk dus even de opties en kies welke het beste bij je hond past.

Introduceer de kap voorzichtig

Laat je hond eerst rustig aan de kap wennen. Als je een operatie gepland hebt voor je hond, oefen dan een week van tevoren even met de kap en laat je hond eraan wennen. Het kan zijn dat je hond ervan gestrest raakt of de kap af wil doen. Het is belangrijk dat je hond alvast aan het gevoel van de kap kan wennen. Op deze manier zal je hond het proces gemakkelijker belopen wanneer de kap ‘’voor het echt’’ op moet.

Zorg ervoor dat je de kap introduceert in een rustige, vertrouwde omgeving. Doe het niet op een plek waar veel lawaai is en waar veel prikkels van buitenaf zijn. Zo kan je hond er op de beste manier aan wennen.

Pas je woning aan (indien nodig)

De meeste hondenkragen zijn groot en lomp. Je zult merken dat je hond overal tegenaan stoot, bijvoorbeeld tegen kastjes, deuren en stoelen. Dit is natuurlijk niet fijn voor je hond. Om je hond hierbij te helpen, kun je wat ruimte vrijmaken zodat je hond overal gemakkelijk langs kan zonder te blijven haken aan een meubel.

Zodra je hond de kap gewend is, zal hij beter kunnen inschatten waar hij wel en niet doorheen kan. Als je hond een beetje begint te wennen, dan kun je de meubels rustig weer terugzetten waar ze eerst stonden.

Houd je hond in de gaten

Wanneer het tijd is om de kap te dragen, houd je hond dan goed in de gaten. Met een traditionele hondenkap kunnen honden vaak niet drinken of eten. Dit zijn dus momenten wanneer de kraag af mag.

De rest van de tijd moet de hondenkap gewoon op blijven zitten. Let er dus op dat je hond er niet stiekem tussenuit glipt en de hondenkap afdoet. Dit kan ervoor zorgen dat je hond aan de wond gaat zitten, en hier kunnen nare gevolgen aan vastzitten. Doe de kap dus ook niet af omdat je het zielig vindt, het is misschien niet heel comfortabel, maar het is een effectieve manier om problemen te voorkomen.

Hoelang je hond de kap om moet na een operatie, ligt vaak aan de behandeling en aan de hond. Vaak zal dit tussen de 10 en 14 dagen zijn. Vraag het altijd even na aan de dierenarts als je het niet zeker weet.

Zorg er in deze tijd voor dat je hond gerust wordt gesteld en verwen je hond met wat lekkers. Het ondergaan van een operatie is al moeilijk genoeg, en dan moet hij ook nog eens een hondenkap om!

Conclusie

De meeste honden hebben een hekel aan de hondenkraag. Dit is begrijpelijk, het ziet er namelijk niet zo comfortabel uit en het zicht en gehoor wordt ermee beperkt. Toch is een hondenkap noodzakelijk om potentiële problemen te voorkomen.

Het is belangrijk om vooraf al even te oefenen met de hondenkap. Laat je hond er vast aan wennen en doe dit in een rustige omgeving. Daarna is het een kwestie van het in de gaten houden van je hond en je hond op zijn gemak stellen.

Als je hond er helemaal gek van wordt, kun je altijd nog kiezen voor een alternatieve hondenkap die wat comfortabeler zit.

We wensen je veel succes met je hond laten wennen aan de hondenkap, en alvast beterschap gewenst voor je hond!