hond zicht

Welke kleuren ziet een hond?

Honden zien de wereld op een andere manier dan wij als mensen. Het is moeilijk om in te schatten wat een hond precies ziet, we kunnen namelijk niet door een hond zijn ogen heen kijken. Vaak wordt er dan ook gezegd dat honden kleurenblind zijn, of juist helemaal geen kleur zien. Maar wat ziet een hond nou eigenlijk en welke kleuren ziet een hond? Dat lees je in dit artikel!

Wat is kleurenblindheid?

Bij kleurenblindheid is er meestal een probleem met de kegeltjes van het netvlies. Naast kegeltjes zijn er nog staafjes. Met staafjes zien we verschillen in licht en donker en met kegeltjes zien we het verschil in kleuren.

Er zijn drie soorten kegeltjes: rood, groen en blauw. Ze werken allemaal samen, waardoor je elke kleur kan zien. Als één of meerdere kegeltjes niet werken, kunnen ze dus minder goed samen werken en spreekt men van kleurenblindheid.

Zijn honden kleurenblind?

Vroeger dacht men dat honden de wereld alleen zwart-wit konden zien. Men heeft dit voor een hele lange tijd gedacht, tot het jaar 2013. Russische wetenschappers hebben met een onderzoek aangetoond dat honden meer zien dan alleen zwart-wit.

Tijdens het experiment lieten de onderzoekers de honden steeds twee papieren zien: lichtblauw en donkerblauw of lichtgeel en donkergeel. Ze leerden de honden om een kleur te herkennen met voedsel door rauw vlees achter een bepaalde kleur papier te leggen. De meeste honden konden het rauw vlees al vinden na drie trainingsrondes. Uit dit experiment was dus te concluderen dat honden niet alleen zwart-wit kunnen zien, maar dat ze een beperkt aantal kleuren zien.

Het verschil met mensen is dat honden maar twee kegeltjes hebben en mensen hebben er drie. Dit betekent dat honden rood en groen niet kunnen onderscheiden. Normaal hebben mensen drie kegeltjes. Als er maar twee van de drie kegeltjes werken bij mensen, dan spreekt men van dichromatopsie en dus ook van kleurenblindheid. Je kunt dus wel zeggen dat honden kleurenblind zijn.

Honden hebben wel meer staafjes dan mensen. Ze kunnen dus een stuk beter zien in het donker dan ons. Dit komt omdat honden jagers zijn. Honden in het wild moeten dus goed kunnen zien in het donker om hun prooi te vangen.

Welke kleuren kan een hond zien?

Maar welke kleuren ziet een hond precies? Wetenschappers zeggen dat honden dezelfde kleuren zien als een persoon met rood-groen kleurenblindheid. Honden kunnen dus de kleuren blauw, geel en een combinatie hiervan zien. Ze zien de wereld dus een beetje grijs/bruinachtig.

Dit kan dus verklaren dat je hond helemaal gek kan worden van een gele tennisbal, maar niet zoveel geeft om een rode tennisbal. Ook zal een hond een rode bal eerder kwijt raken tussen het gras dan een gele bal. Je hond zal namelijk de kleuren minder goed kunnen onderscheiden. Het kan dus verstandig zijn om een geel of blauw speeltje aan te schaffen voor je hond. Ze zullen dit een stuk beter zien en misschien vinden ze het zelfs leuker.

De volgende keer als je hond keihard langs het rode speeltje rent die je net hebt gegooid, bedenk dan dat je hond niet dom is, maar dat dit komt doordat hij de kleur niet kan zien in het gras. Verder kan de kleurenblindheid geen kwaad voor de hond. Het heeft voor hun namelijk niet veel meerwaarde om bepaalde kleuren wel te kunnen zien en daarnaast hebben honden een uitstekend reukvermogen. Met hun neus kunnen ze namelijk hun zicht erg goed ondersteunen.

welke kleuren een hond ziet

Verschil tussen honden en mensen

Er zijn dus een aantal verschillen in het zicht van honden en mensen. Honden hebben dus minder kegeltjes dan mensen, maar wel meer staafjes. Dit betekent dat ze niet alleen een stuk beter in het donker kunnen zien, maar ze kunnen ook sneller bewegingen zien, vooral op grote afstanden.

Ook helpen hun pupillen om beter in het donker te zien. Als je in het oog van je hond kijkt, zul je namelijk zien dat ze een stuk grotere pupillen hebben dan wij. Hierdoor komt er meer lichtval in het oog en kunnen ze nog beter zien in het donker.

Honden hebben ook nog iets anders in hun oog waardoor ze beter kunnen zien in het donker, het tapetum lucidum. Dit is een laagje in het oog die achter het netvlies ligt. De tapetum lucidum zorgt ervoor dat licht weerkaatst wordt en hierdoor kunnen honden beter zien in het donker. Dit is ook de reden waarom je hond zijn ogen weleens licht geven in het donker, of wanneer je een foto maakt met flits. Je ziet dan de tapetum lucidum.

Bij sommige honden kan het zijn dat ze dit reflecterend laagje in hun ogen missen. Dit kan voorkomen bij honden zoals husky’s en border collies.

Als laatst hebben honden een groter perifeer gezichtsveld. Dit betekent dat ze beter om hun heen kunnen zien dan mensen. Dit komt doordat hun ogen wat verder uit elkaar staan.

Natuurlijk ligt dit ook wel een beetje aan de hond. Een mopshond heeft bijvoorbeeld een minder groot gezichtsveld dan een herdershond. Dit komt omdat de ogen van een mopshond dichter bij elkaar staan.  Voorwerpen op afstand kunnen honden daarentegen wat minder goed zien dan mensen. Ze hebben moeite met het inschatten van de afstand.

Conclusie

We vragen ons weleens af welke kleuren een hond ziet. Het is een fabel als men zegt dat honden alleen zwart-wit kunnen zien. Uit onderzoek uit 2013 blijkt namelijk dat honden wel degelijk kleuren kunnen herkennen.

Honden zien de kleuren blauw, geel en een combinatie hiervan. Ze hebben moeite met het onderscheiden van rood en groen, omdat ze maar twee kegeltjes hebben in hun netvlies. Dit betekent dus dat ze kleurenblind zijn. Wel kunnen honden een stuk beter zien in het donker dan wij als mensen.

Gelukkig zal de kleurenblindheid bij honden niet voor problemen zorgen. Het kan wel zijn dat je hondje af en toe zijn rode speeltje kwijt is in het gras. Bedenk dan even dat je hond niet dom of geen zin heeft om te spelen. Hij kan het gewoon niet zo goed zien!