De oren van een hond kunnen ons veel vertellen. Staan de oren omhoog, dan probeert je hond goed te luisteren en is hij alert. Zijn de oren koud, dan heeft je hond het koud of is hij misschien ziek. Ook kunnen warme oren bij een hond iets vertellen.
Als de oren van je hond warm aanvoelen dan zul je je vast afvragen wat de oorzaak hiervan kan zijn. De oren van je hond kunnen warm zijn omdat je hond koorts heeft. Warme oren kunnen ook een teken zijn van oververhitting
In dit artikel lees je alles over de oorzaken van warme oren bij honden en wat je eraan kunt doen.
Redenen waarom je hond warme oren heeft
Als de oren van je hond warm aanvoelen, dan hoeft dit niet altijd iets te betekenen. In sommige gevallen kan er wel iets aan de hand zijn. Het is belangrijk om deze oorzaken te herkennen, zodat je weet wat je moet doen en wat je kan verwachten. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van warme oren bij honden.
Je hond heeft koorts
Koorts kan een reden zijn van warme oren bij honden, en dit komt regelmatig voor. Bij koorts is de lichaamstemperatuur van een hond te hoog. Normaalgesproken ligt de lichaamstemperatuur van een hond tussen de 38 en 39 °C. Bij koorts ligt deze lichaamstemperatuur te hoog, wat veroorzaakt wordt door ziekte.
Koorts kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Koorts kan ontstaan door een simpele griep, maar er kan ook iets ergers aan de hand zijn.
Koorts kan ontstaan door een virale infectie, een parasitaire infectie of door een bacteriële infectie. Ook bij kanker of bij een autoimmuun ontsteking kan er koorts ontstaan bij een hond.
Koorts kan lijken op oververhitting. Het is dus belangrijk om te kijken of het om koorts of oververhitting gaat. Is het warm buiten en hijgt je hond veel? Dan heeft je hond waarschijnlijk geen koorts, maar dan is hij oververhit.
Als je hond warm aanvoelt en je vermoedt dat hij koorts heeft, dan kun je zijn temperatuur opnemen. Dit kun je doen met elke thermometer. Je doet dit door de thermometer ongeveer 1 tot 2 cm in de anus te steken, en om voldoende lang te wachten. Is de temperatuur boven de 39 °C, dan heeft je hond waarschijnlijk koorts.
Naast het hebben van warme oren, kan koorts herkend worden door een warme en droge neus, rode ogen, weinig energie en eetlust en trillen. Een hond met koorts kan ook last hebben van diarree, overgeven en piepen of janken.
Bij koorts is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Er hoeft niks aan de hand te zijn, maar je kunt het beste het zekere voor het onzekere nemen in dit geval.
Oververhitting
Als een hond warme oren heeft, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat je hond koorts heeft. Een hond kan namelijk ook warm aanvoelen door oververhitting. We spreken van oververhitting wanneer de lichaamstemperatuur van een hond gelijk aan of warmer is dan 41 °C. Oververhitting komt helaas regelmatig voor bij honden.
Honden met korte snuiten lopen het grootste risico op een oververhitting. Honden kunnen namelijk hun hitte kwijt door te hijgen. Honden met een korte snuit hebben ook een vernauwde keel en neus. Wanneer het warm wordt, dan moet er extra veel lucht heen en weer om af te koelen. De keel kan hierdoor gaan opzwellen. Honden met korte neuzen krijgen het hierdoor benauwd en kunnen hun warmte minder goed kwijt.
Een hond die oververhit is, voelt warm aan en heeft warme oren en voetzooltjes. De slijmvliezen worden rood en de hond ziet er onwel uit. Een oververhitte hond is niet meer goed aanspreekbaar en kan nauwelijks lopen.
Wat moet ik doen?
Het is belangrijk om een oververhitte hond gelijk te koelen. Je kunt je hond bijvoorbeeld met een tuinslang koelen. Gebruik niet gelijk het koudste water dat je hebt. Als je in één keer zeer koud water over je hond heen gooit, dan kan dit een schok zijn voor het lichaam. Dit kan een hartstilstand veroorzaken. Neem dus de tijd om je hond aan de watertemperatuur te laten wennen.
Je kunt ook voor een ventilator of airco neerzetten. Richt deze op de kop van de hond, zodat de frisse lucht kan inademen. Pas wel op, je kunt de ogen van je hond uitdrogen met een ventilator.
Als je hond op tijd is afgekoeld, dan herstelt hij meestal snel. Is je hond lang oververhit geweest, dan kan er orgaanschade optreden, bijvoorbeeld bij de nieren of lever. Het is dan ook belangrijk om altijd naar de dierenarts te gaan als je hond oververhit is geweest.
Zorg er tijdens warme dagen voor dat je je hond niet achterlaat in een auto. Zorg er ook voor dat je hond voldoende pauze neemt tussen het spelen door en dat er genoeg drinkwater aanwezig is. Voor honden die moeite hebben met het afkoelen van hun lichaam, kun je ook een coolingmat aanschaffen.
Tot slot
Zorg er dus voor dat je weet wat het verschil is tussen koorts en oververhitting. Het is namelijk van groot belang dat je snel handelt wanneer je hond oververhit is. Als je hond koorts heeft, dan kan dit ontstaan zijn door een griepje, maar er kan ook een erger onderliggend probleem zijn. Het is dus verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.