hondenstaart

Waarom Heeft Een Hond Een Staart?

De meeste hondenrassen hebben een staart. Je zult jezelf vast weleens afgevraagd hebben waar een staart eigenlijk voor dient bij een hond. Een staart is namelijk best wel een vreemd lichaamsdeel.

Kortgezegd heeft een staart een aantal functies bij honden. Het helpt bij de beweging en de balans van een hond, en de staart wordt gebruikt om te communiceren.

In dit artikel lees je alles over het nut van een staart bij honden.

Bewegen

De staart heeft een belangrijke functie bij het bewegen van een hond. Als een hond aan het rennen is en plotseling een bocht moet maken, dan helpt de staart bij het maken van deze bocht.

Als een hond bijvoorbeeld naar rechts wil tijdens het rennen, dan zullen de voorpoten naar deze richting gaan, maar de achterpoten zullen naar de originele richting blijven gaan. Hierbij heeft de hond dus hulp nodig van de staart.

Door de staart naar dezelfde richting te bewegen als waar de hond naartoe wil, kan de hond dus de bocht maken. Zonder staart zou dit een stuk lastiger zijn geweest!

Communiceren

De meeste hondenrassen hebben een zichtbare staart die dient als communicatiemiddel. Door naar de staart van een hond te kijken, kun je vaak zien hoe hij zich voelt. Je kunt kijken naar de stand of beweging van de staart en hieruit kun je al veel informatie halen over hoe een hond zich op dat moment voelt of wat hij van plan is. Een hond die bijvoorbeeld zijn staart hard heen en weer kwispelt, laat merken dat hij vrolijk is.

Sommige honden hebben een hele korte staart door hun ras  (bijvoorbeeld Franse Bulldogs) of wanneer ze gecoupeerd zijn. Honden met een korte staart kunnen hierdoor slechter communiceren dan honden die wel een lange staart hebben.

Naast het laten zien van emoties, heeft de staart nog een andere rol in het communiceren. Door de staart te bewegen, trekken de anale kliertjes van de hond samen. Door het samentrekken van deze kliertjes verspreidt een hond zijn geuren in zijn omgeving. Een hond laat met deze geur zijn aanwezigheid zien.

Een dominantere hond zal dus vaker zijn staart hoger hebben, om zijn geur te verspreiden en om iedereen te laten weten dat hij er is. Een hond die meer onderdanig is, heeft vaker zijn staart tussen zijn poten. Hierdoor verspreidt hij minder geuren en zal hij minder snel opgemerkt worden door andere honden.

De staart van een hond lezen

Door naar de staart van een hond te kijken, kun je dus veel te weten komen over de emoties van een hond. Niet alleen de staart, maar ook de ogen, mond en houding kan ons veel vertellen over hoe een hond zich voelt. Hieronder lees je de meest voorkomende emoties van een hond.

  • Blij of opgewonden – Een blije hond kun je vaak gemakkelijk herkennen. De staart staat hoog en gaat vaak heen en weer. Ook kan een blije hond een open bek hebben, de oren recht omhoog en een speelse houding hebben.
  • Angst – Nerveuse of angstige honden hebben hun staart omlaag of tussen hun poten, maar er zijn verschillende maten van angst te herkennen. Een hond die een klein beetje nerveus is, zal namelijk zijn staart omlaag hebben en heel zachtjes heen en weer bewegen. Een hond die zeer nerveus of angstig is, zal zijn staart helemaal tussen zijn poten hebben en niet bewegen.
  • Dominantie – Dominant gedrag bij honden is te herkennen aan de hoogte van de staart. Een hond die dominant gedrag vertoont heeft zijn staart zo hoog mogelijk en vaak leunen ze een beetje voorover.
  • Onderdanigheid – Een hond die compleet onderdanig is, zal op zijn rug rollen en zijn kwetsbare buik blootstellen. Vaak zal de staart tussen de poten zitten, over de genitaliën heen. Een hond die wat minder onderdanig is, zal blijven staan en zijn staart tussen zijn poten houden. Dit lijkt dan weer een beetje op angst of nervositeit.

Balans

Als laatste helpt de staart bij het evenwicht van een hond. Als een hond op een smal oppervlak loopt, dan beweegt de hond zijn staart naar de gewenste richting om zijn evenwicht te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer een hond op een steen of boomstronk loopt.

Als een hond op een normaal plat oppervlak loopt, zoals op de stoep, dan heeft de staart geen rol meer in het in evenwicht blijven. Het is dus vooral op de smalle objecten of oppervlakten waar de staart helpt bij het evenwicht.

Conclusie

De staart van een hond heeft dus meerdere functies en speelt vooral een grote rol bij het communiceren van een hond. Daarnaast helpt een staart bij het bewegen en helpt het een hond om zijn evenwicht te bewaren.

Door naar de staart van een hond te kijken, kun je vaak al zien hoe hij zich voelt. Dit is belangrijk om te weten, want zo weet je precies hoe je hond zich voelt en kun je inspelen op zijn gedrag.