teek

Mijn Hond Heeft een Volgezogen Teek, Wat Nu?

Wanneer een teek zich een tijdje op de hond bevindt, dan gaat hij vol met bloed zitten en is hij dus volgezogen.

Als je zo’n volgezogen teek bij je hond ontdekt, wat moet je dan doen? En hoe kun je voorkomen dat je hond teken krijgt? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Welke ziektes kan een volgezogen teek overbrengen?

Een teek kan veel verschillende ziektes bij zich dragen. Wanneer de teek volgezogen is, betekent dit dat de teek al een aantal dagen op de hond zit. Dit vergroot de kans op het overdragen van ziektes.

Ziekte van Lyme

Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme bij zich. Wanneer een geïnfecteerde teek een hond bijt, dan loopt de hond het risico om deze ziekte te ontwikkelen.

Symptomen van deze ziekte kunnen in sommige gevallen pas maanden na de beet opgemerkt worden. De volgende symptomen zijn merkbaar:

  • Koorts
  • Sloomheid
  • Ontstekingen van gewrichten
  • Vergrote lymfeknoppen
  • Ontsteking van de nieren of van het hart
  • Zenuwafwijkingen

De ziekte van Lyme kan eenvoudig behandeld worden met een antibioticakuur. Het diagnosticeren van deze ziekte kan echter vrij lastig zijn.  

Babeiose

Bij deze ziekte gaat er een parasiet in de rode bloedcellen van de hond zitten en vernietigt deze. De hond kan last krijgen van bloedarmoede, bloed plassen en geelzucht. Zonder behandeling kan de hond overlijden.

Ehrlichiose

Deze parasiet gaat ook in de rode bloedcellen zitten en kan koorts, gewichtsverlies, lusteloosheid en stollingsverschijnselen geven. De hond kan zonder behandeling overlijden.

Anaplasma

Anaplasma is een zeldzame ziekte die een teek kan overbrengen naar een hond. Dit kan gebeuren wanneer een teek langer dan één dag op de hond zit.

De ziekte veroorzaakt een tekort aan bloedplaatjes en de hond kan hierdoor griepverschijnselen krijgen.

Hoelang duurt het tot een teek volgezogen is?

Het duurt tussen de 3 en 5 dagen totdat een nimf teek volgezogen is met bloed. De teek valt er vervolgens af om een nieuwe gastheer te zoeken. Een volwassen teek is volgezogen na 4 tot 7 dagen.

hond waarbij een teek verwijderd wordt

Een teek vol met bloed verwijderen bij de hond

Wanneer je een teek ontdekt bij je hond, laat de teek dan niet zitten en haal hem gelijk weg. Een volgezogen teek haal je op dezelfde manier weg als een teek die nog niet volgezogen is. Je kunt hier het beste een tekentang voor gebruiken.

Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging terwijl je de teek van de huid trekt. Zorg ervoor dat de teek in zijn geheel loslaat. Maak het wondje vervolgens schoon.

Mocht er een stukje van de teek blijven zitten, probeer dit stukje er dan ook uit te halen. Achtergebleven deeltjes van de teek kunnen namelijk leiden tot infecties.

Op de plek van de tekenbeet kunnen rode bultjes ontstaan. Dit zal vanzelf weer weg moeten gaan. Gebeurt dit niet, ga dan naar een dierenarts.

Als je geen tekentang in huis hebt, kun je dit ook met een pincet doen. Let er alleen wel op dat je niet te hard knijpt in de teek met de pincet. Als je dit doet, dan kunnen er vloeistoffen uit de teek komen en dit kan vol met ziekteverwekkers zitten.

Volgezogen teken bij honden voorkomen

Controleer je hond regelmatig

Als je hond een volgezogen teek heeft, dan betekent dit dat de teek er al dagen zit en dat je het dus niet hebt opgemerkt. Controleer je hond dus regelmatig zodat je een teek snel kan opmerken. Dit is vooral verstandig wanneer je vaak in natuurlijke gebieden loopt met je hond.

Anti tekenmiddelen

Er zijn anti-teekmiddelen die helpen bij het voorkomen van teken bij de hond. De meest populaire optie is de anti-vlooien- en tekenband. Dit is een halsband die je omdoet bij je hond en het werkt binnen 48 uur tegen teken. Er zit een bepaald middel in die teken en vlooien doodt. De band werkt rond de 8 maanden.

Een andere optie is de Bayer Advantix Vlooien & Teken Pipet. Dit is een pipet met een vloeistof erin. Deze vloeistof moet op de huid van de hond worden toegediend en dit zorgt ervoor dat teken en vlooien doodgaan.

Mijn hond heeft een volgezogen teek, moet ik naar de dierenarts?

Teken kunnen ziektes overdragen. Wanneer een teek volgezogen is, dan is de kans groter dat de teek een ziekte over heeft gebracht naar de hond. De teek heeft namelijk een tijdje op de hond gezeten.

Heeft je hond nergens last van, dan hoef je niets te doen. Heeft je hond een of meerdere van deze symptomen, ga dan naar een dierenarts:

  • Koorts
  • Sloomheid
  • Stijfheid of kreupelheid
  • Weinig eetlust
  • Pijn

Ook als je hond andere klachten heeft na een tekenbeet, is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Let er wel op dat deze klachten ook pas maanden na de beet kunnen ontstaan.

Tot slot

Wanneer je een volgezogen teek op je hond ontdekt, dan is de kans groter dat de teek ziektes heeft overgebracht. Hoe langer een teek zich namelijk aan de hond vastbijt, hoe groter de kans op het overdragen van ziektes.

Heeft de hond na het weghalen van de teek nergens last van, dan hoef je niets te doen. Bij de genoemde symptomen is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Let er wel op dat de symptomen maanden later pas kunnen verschijnen.