De voetkussens van een hond kunnen het zwaar te verduren krijgen. Honden dragen namelijk vaak geen schoenen om hun voetzolen te beschermen.
Het kan dus gebeuren dat de voetzolen van je hond kapot gaan. Maar kun je dit eigenlijk thuis behandelen? En zo ja, hoe dan? Alle informatie over deze vragen lees je hier. Je leest ook hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.
Wat kun je doen wanneer een hond kapotte voetkussens heeft?
Als je hond een kapot voetzooltje heeft, dan kun je dit vaak thuis behandelen. Bekijk eerst hoe erg de voetzool beschadigd is. Is de wond groot en bloedt het erg, dan is het verstandig om hulp van een dierenarts in te schakelen.
Is de wond klein, dan kun je het zelf behandelen. Zit er vuil in de wond, dan is het verstandig om het eerst even schoon te maken. Je kunt dit doen met een zoutoplossing.
Dit kun je maken door water te koken en hier zout in te doen. Je dept vervolgens een doekje in deze oplossing en hiermee kun je de wond voorzichtig schoonmaken. Het kan ook helpen om de poot van je hond in soda te weken om deze te ontsmetten.
Om de genezing te bevorderen, kan Vetramil Honingzalf een goed hulpmiddel zijn. Deze zalf doodt schadelijke bacteriën en bevordert het herstel.
Je kunt de poot eventueel nog inwikkelen met zelfklevend verband. Zo kun je de poot van je hond goed beschermen.
Het is daarnaast van belang dat je ervoor zorgt dat je hond niet aan zijn wond kan likken of bijten. Laat je dit toe, dan zal de wond minder snel genezen en is de kans groter dat de wond gaat ontsteken.
Als je wil voorkomen dat je hond aan zijn kapotte voetzool gaat zitten, dan kun je een hondenkap gebruiken, zoals de Comfy Cone.
Je kunt ook een hondenschoen gebruiken om te voorkomen dat je hond aan zijn wond likt. Een hondenschoen kan bovendien handig zijn wanneer je gaat wandelen met je hond. Zo voorkom je namelijk dat er bacteriën in de wond terechtkomen.
Mocht de kapotte voetzool niet goed genezen, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.
Kapotte voetzooltjes voorkomen bij honden
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal manieren om kapotte voetkussentjes bij een hond te voorkomen. Hieronder lees je de meest effectieve manieren.
Bescherm de voetkussens
Honden hebben geen schoenen zoals wij dat hebben. Door de voetkussens van je hond te beschermen, voorkom je dat ze beschadigd raken. Je kunt dit doen met potenbalsem of met hondenschoenen.
Potenbalsem kan handig zijn als je wil voorkomen dat de voetzooltjes van je hond kapot gaan. Potenbalsem zorgt namelijk voor bescherming.
Je smeert dit eenvoudig op de voetkussens van je hond voordat je gaat wandelen. Potenbalsem kan bovendien erg handig zijn bij honden met droge voetkussentjes. Wanneer de voetkussentjes namelijk droog zijn, is de kans groter dat ze kapot gaan.
Vooral tijdens warme en koude dagen is het verstandig om de voetkussens van je hond te beschermen. Wanneer het namelijk warm is buiten, dan is de ondergrond vaak ook erg heet. Loopt je hond vervolgens op de warme ondergrond, dan kunnen de voetzolen uitdrogen of zelfs openbarsten.
Bij koud weer heb je sneeuw, ijs en strooizout dat op de grond ligt. Dit kan er ook weer voor zorgen dat de voetkussens beschadigd raken.
Maak de poten schoon
Het kan ook helpen om de poten van je hond goed schoon te maken na een wandeling. Viezigheid kan er namelijk voor zorgen dat de voetzolen beschadigd raken of gaan ontsteken.
Het schoonmaken van de poten is vooral handig in de winter. In de winter blijft er namelijk allemaal sneeuw, ijs en strooizout zitten aan de voetzolen van de hond. Dit kan ervoor zorgen dat de voetzolen uitdrogen en uiteindelijk kapot gaan.
Je kunt de poten van je hond eenvoudig schoonmaken met een handdoek. Je kunt eventueel ook een hondenpotenreiniger gebruiken om het gemakkelijker te maken voor jezelf.
Symptomen bij kapotte voetzolen bij honden
In sommige gevallen kan het niet goed te zien zijn dat de voetkussen van je hond kapot is. Er zijn vaak wel een aantal symptomen merkbaar wanneer een hond last heeft van zijn pootje.
Symptomen kunnen bestaan uit:
- Likken en bijten aan de poot
- Mank lopen
- Pijn bij aanraking
- Geen zin meer hebben om te wandelen
- Niet meer kunnen springen
Tot slot
Als de voetzolen van je hond licht beschadigd zijn, dan kun je het vaak zelf behandelen. Mocht de wond op de voetkussen erg groot zijn, hevig bloeden, of geneest de wond niet goed, dan is het verstandig om de hulp van een dierenarts in te schakelen.
Zorg er ook voor dat je gebruik maakt van de tips om kapotte voetkussens in de toekomst te voorkomen bij je hond. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.