een hondenpoot

De Voetzolen van een Hond Beschermen Met Deze Tips

Voetzolen van een hond werken als een soort schoenen en hebben het soms zwaar te verduren. Door hele warme of juist koude temperaturen kunnen de voetzooltjes beschadigd raken.

Dit kan oncomfortabel zijn voor de hond en het kan dus verstandig zijn om de voetkussens van je hond te beschermen. Hoe je dat doet, daar lees je hier meer over.

Manieren om de voetkussentjes van een hond te beschermen

Potenbalsem

Potenbalsem is een goed middel om de voetzolen van een hond te beschermen. Een goed voorbeeld van zo’n potenbalsem is Vetramil Paw Wax.

Het helpt daarnaast bij het herstellen van kloofjes en het helpt bij droge voetkussentjes. Potenbalsem helpt ook vaak bij het voorkomen van uitglijden op een gladde vloer.  

Hondenschoenen

Mensen gebruiken schoenen om hun voeten te beschermen wanneer ze buiten lopen. Je kunt hetzelfde bij je hond doen.

Er zijn namelijk hondenschoenen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om de poten van een hond te beschermen. De Trixie Schoentjes Walker Active is een goede keuze als je op zoek bent naar goede hondenschoenen.

Het ziet er wellicht een beetje vreemd zijn en het kan even wennen zijn voor de hond, maar het is zeker een goed hulpmiddel wanneer je de voetkussens van je hond wil beschermen.

De hondenschoenen kunnen ook voor in het huis gebruikt worden. Dit kan handig zijn wanneer je een hond hebt die vaak uitglijdt op de vloer.

Zorg voor schone pootjes

Na een wandeling, vooral in de winter, kan het handig zijn om de poten van je hond schoon te maken. In de winter ligt er namelijk veel sneeuw, ijs en strooizout op de grond. Dit zijn allemaal veroorzakers van droge voetkussens bij honden.

Veeg de poten van je hond dus schoon wanneer je door de sneeuw hebt gelopen. Ook tijdens andere seizoenen kan het helpen om de poten schoon te maken. Door viezigheid van de voetzooltjes weg te halen, voorkom je dat er bijvoorbeeld een ontsteking ontstaat.

Pas op met chemische middelen

Chemische middelen kunnen ervoor zorgen dat de voetzolen van hond uitdrogen of beschadigd raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je de vloer schoonmaakt met een schoonmaakmiddel.

Als je hond hier vervolgens overheen loopt, dan kunnen de voetzolen van je hond beschadigd raken. Maak je dus de vloer schoon of ben je bezig met een ander chemisch middel, houd je hond hier dan van uit de buurt.

Wanneer is het nodig om de voetzolen van een hond te beschermen?

In bepaalde omstandigheden is het verstandig om de voetzolen van je hond te beschermen. Lees verder om hier meer over te lezen.

Warm weer

Bij warm weer kan de ondergrond buiten erg heet zijn. Dit is vooral het geval bij asfalt. Wanneer de hond hier met zijn voetzolen overheen loopt, kan de hond zijn voetzooltjes verbranden of kunnen de voetzooltjes gaan uitdrogen.

Het is bij zulk weer dus verstandig om maatregelen te nemen om de poten van je hond te beschermen. Het vermijden van hete ondergronden kan ook helpen, door bijvoorbeeld te lopen in het gras of in de schaduw.

Koud weer

Bij koud weer kunnen de voetkussentjes van een hond uitdrogen of beschadigd raken. Dit komt vooral door sneeuw, ijs en strooizout.

Het kan in dit geval dus handig zijn om een potenbalsem of hondenschoenen te gebruiken. Daarnaast is het van belang dat je de pootjes van je hond goed schoonmaakt na een wandeling in de sneeuw.

Zorg er ook voor dat je de wandelingen niet te lang maakt wanneer je door de sneeuw loopt met je hond. Als je hond te lang met zijn pootjes in de sneeuw loopt, dan kan hij frostbite krijgen. Vooral bij kleinere honden is het van belang dat je de wandelingen kort houdt.

Kapotte voetkussentjes

Als je hond last heeft van zijn voetkussentjes, dan is het belangrijk om deze te beschermen. Doe je dit niet, kunnen de problemen met de voetzolen verergeren.

Tijdens een wandeling kan het dus verstandig zijn om gebruik te maken van een goede potenbalsem of hondenschoenen.

Tot slot

Er zijn dus een aantal manieren om de voetkussentjes van je hond te beschermen. Vooral bij extreem warm of koud weer is het verstandig om hulpmiddelen te gebruiken om de poten van je hond te beschermen, zoals potenbalsem of hondenschoenen.