Normaalgesproken hoort de vacht van een hond niet erg vettig te zijn. Natuurlijk is een kleine beetje vettigheid niet erg, maar als de vacht erg vettig is, dan is het begrijpelijk dat je jezelf afvraagt hoe dit eigenlijk kan komen.
Waarom kan een hond een vette vacht hebben? Een vette vacht bij honden wordt vaak veroorzaakt door seborroe. Seborroe is geen ziekte of aandoening, maar dit is een term die wordt gebruikt om bepaalde huidklachten te omschrijven. Honden met seborroe hebben vaak last van een droge, schilferige of vettige huid, of een combinatie hiervan.
In dit artikel lees je meer over een vettige vacht bij honden en wat je eraan kunt doen.
Wat veroorzaakt een vette vacht bij honden?
Een vette vacht bij een hond wordt veroorzaakt door seborroe. Bij seborroe is de talgproductie van de huid verstoord. Dit kan resulteren in een erg vettige huid, maar het kan ook leiden tot een zeer droge, schilferige huid.
Er zijn twee hoofdvormen van seborroe. Bij de eerste vorm heeft een hond alleen last van schilfers en een droge huid (seborroe sicca). Bij de tweede vorm heeft een hond juist last van een vette huid met of zonder schilfers (seborroe oleosa).
Hoe ontstaat seborroe?
Bij seborroe wordt er onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire seborroe. Primaire seborroe is een erfelijk ziekte en een hond wordt hier dus mee geboren. Door deze erfelijke ziekte gaat er iets mis met de opperhuid van de hond.
De eerste symptomen van primaire seborroe zijn al vaak te zien voor het tweede levensjaar. Hoe ouder het dier wordt, des te meer de hond last gaat krijgen van seborroe.
Sommige hondenrassen hebben een grotere kans op het krijgen van primaire seborroe dan andere honden. De volgende hondenrassen hebben het vaakst last van primaire seborroe:
- Shar-Peis
- Dobermans
- Golden Retrievers
- Duitse Herders
- Teckels
- Labrador Retrievers
- Cocker Spaniels
- Basset Hounds
- Engelse Springer Spaniels
- West Highland White Terriers
Naast primaire seborroe bestaat er secundaire seborroe. Bij secundaire seborroe worden de klachten veroorzaakt door een onderliggend probleem. Er zijn een aantal onderliggende problemen die seborroe bij een hond kunnen veroorzaken.
Allergieën
Allergieën kunnen klachten geven aan de huid van een hond en dus seborroe veroorzaken. Er zijn een aantal allergieën mogelijk bij een hond. Hieronder lees je de mogelijke allergieën:
Atopie (omgevingsallergie) – Bij een atopie is een hond allergisch voor bepaalde stoffen in de buitenlucht. Dit kunnen bijvoorbeeld grassen of pollen zijn. Wanneer een hond in aanraking komt met deze stoffen, zal er een allergische reactie optreden.
Voedselallergie – Bij een voedselallergie is een hond allergisch voor een bepaald bestandsdeel in het voedsel. Een hond kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor rund of tarwe die in het voer zitten.
Vlooienallergie – Bij een vlooienallergie krijgt een hond een heftige allergische reactie na het krijgen van een vlooienbeet. Deze allergische reactie kan extreem veel jeuk veroorzaken.
Contactallergie – Bij een contactallergie is een hond allergisch voor een bepaalde stof waar hij in aanraking mee is geweest. Dit kan bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel zijn of het kan een hondenshampoo zijn. Deze vorm komt het minst vaak voor bij honden.
Parasieten
Bepaalde parasieten kunnen huidklachten bij een hond veroorzaken. Vaak wordt de huid niet erg vettig door parasieten, maar juist droog en schilferig. Bij parasieten kun je denken aan (oor)mijten.
Hormonale problemen
Bij hormonale aandoeningen kunnen honden vaak last gaan krijgen van vachtproblemen. Naast vachtproblemen kunnen er nog een aantal andere symptomen merkbaar zijn, zoals: veel drinken en plassen, veel eten, futloosheid en verandering van het gedrag.
Voorbeelden van hormonale aandoeningen zijn de ziekte van Cushing, suikerziekte en een traag werkende schildklier.
Infecties
Huidinfecties kunnen ervoor zorgen dat de huid van een hond vettig of droog wordt. Deze infecties kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, schimmels en gisten.
Slechte voeding
Ook kan slechte voeding een oorzaak zijn van een vette of droge vacht bij een hond. De voeding van de hond kan bijvoorbeeld te weinig omega-3 vetten bevatten. Hierdoor kan de huid van de hond gaan uitdrogen en schilferen.
Symptomen van seborroe
Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen, bestaan er twee hoofdvormen wanneer het gaat om seborroe. De huid kan dus droog en schilferig zijn, maar het kan ook erg vettig met of zonder schilfers zijn.
Seborroe tast vooral de huid aan waar veel talgklieren aanwezig zijn. Vooral op de rug van de hond kun je merken dat de huid erg droog of vettig is. Daarnaast kunnen er veel schilfers in de vacht aanwezig zijn.
Sommige plekken op de huid kunnen bovendien droog en geïrriteerd zijn. Door het krabben en bijten kunnen er zelfs wondjes ontstaan op bepaalde plekken.
Op plekken waar de huid dubbel kan vouwen, zoals de poten, nek, lippen of ellebogen kunnen de meeste problemen ontstaan. De vacht van een hond met seborroe kan vaak ook vreemd gaan ruiken of stinken.
Hoe wordt seborroe behandeld?
Seborroe wordt behandeld door het onderliggend probleem aan te pakken. Wordt de seborroe bijvoorbeeld veroorzaakt door een allergie, dan zullen de problemen verdwijnen zodra deze allergie wordt aangepakt.
Is er geen onderliggend probleem aanwezig, dan betekent dit dus dat de hond primaire seborroe heeft. Er is helaas geen specifieke behandeling voor primaire seborroe en het is dus niet geneesbaar.
De behandeling van primaire seborroe is gericht op het onder controle houden van de aandoening. Bepaalde shampoos en conditioners kunnen helpen om de symptomen van primaire seborroe te verminderen. Ook kunnen supplementen, zoals bepaalde vetten en mineralen helpen bij primaire seborroe.
Tot slot
Als je hond dus last heeft van een vettige huid en vacht, dan is de kans groot dat je hond last heeft van seborroe.
Het is verstandig om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts wanneer je opmerkt dat je hond een vette, droge en/of schilferige huid heeft. Een vettige huid bij een hond is namelijk niet normaal en het is belangrijk dat dit onderzocht wordt.