de ogen van een hond

Tranende Ogen Bij Je Hond: Dit Kan Het Betekenen

Merk je dat je hond de laatste tijd veel last heeft van tranende ogen? Dit hoeft niet altijd wat te betekenen, maar in sommige gevallen kan het een gevolg zijn van een medisch probleem. Maar wat kunnen de oorzaken van tranende ogen bij honden zijn?

Oorzaken Van Tranende Ogen Bij Honden

Als een hond last heeft van tranende ogen, dan kunnen hier verschillende oorzaken achter zitten. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van dit probleem.

Oogontsteking

Een symptoom van een oogontsteking is het hebben van tranende ogen. Ook zal een hond met een oogontsteking jeuk hebben aan zijn ogen en last hebben van rode ogen.

Bij een oogontsteking die langer duurt, dan gaan de oogslijmvliezen zwellen en worden ze rood. Ook kan er pus uit de oogslijmvliezen komen.

Er kunnen veel oorzaken achter een oogontsteking zitten. Het kan bijvoorbeeld komen door een allergie of door een vreemd object die in het oog is beland.

Allergieën


Als je hond een bepaalde allergie heeft, dan kan hij last gaan krijgen van zijn ogen. In veel gevallen zal het gaan om een omgevingsallergie

Bij een omgevingsallergie is een hond allergisch voor bepaalde stoffen uit de buitenlucht. Dit kunnen pollen of grassen zijn. Een omgevingsallergie is een beetje vergelijkbaar als hooikoorts bij de mens.

Andere symptomen naast tranende ogen kunnen bestaan uit:

  • Veel jeuk
  • Korstjes, bultjes en een rode huid
  • Kale plekken in de vacht
  • Het ontwikkelen van een oorontsteking

Een omgevingsallergie zal vaker voorkomen in de lente en in de zomer, omdat de stoffen in de buitenlucht tijdens deze seizoenen actiever zullen zijn.

Vreemd Object

Als er een vreemd object in het oog van je hond is beland, dan kan dit de oorzaak zijn van het tranen van de ogen. Dit kan een klein voorwerp zijn zoals een haartje, maar het kan ook iets groters zijn, zoals een takje.

Een hond die iets in zijn oog heeft, zal zijn oog dichthouden en zal met zijn poot aan oog gaan krabben om het voorwerp eruit te krijgen. Ook kan het oog gaan tranen.

Bij een groot of scherp voorwerp kan het oog beschadigd raken en is het dus verstandig om een dierenarts te bezoeken. Probeer het object niet zelf uit het oog te halen en laat je hond niet aan het oog zitten. Dit kan de situatie alleen maar verergeren.

Toch kan een klein object ook voor problemen zorgen. Objecten in het oog kunnen namelijk voor een ontsteking zorgen. Heeft je hond dus last van iets in zijn oog, breng hem dan naar de dierenarts.

Cornea Ulcus (Beschadiging Van Het Hoornvlies)

Wanneer het hoornvlies beschadigd is, dan spreken we van Cornea Ulcus. Dit kan een reden zijn voor tranende ogen bij een hond.

Cornea Ulcus kan veel oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door schade aan het oog, zoals een kattenkrab of een tak in het oog, maar het kan ook een gevolg zijn van droge ogen (zie volgende paragraaf).

hond met twee verschillende oogkleuren

Droge ogen (Keratoconjunctivitis Sicca)

Bij droge ogen, oftewel Keratoconjunctivitis Sicca, wordt er te weinig traanvocht geproduceerd en is één van de meest voorkomende oogproblemen bij honden.

Door een tekort aan traanvocht ontstaat er een ontsteking aan het hoornvlies en aan de bindvliezen. Dit kan leiden tot veel pijn aan de ogen. Zonder traanvocht wordt het oog namelijk erg droog en pijnlijk. Wanneer deze aandoening onbehandeld blijft, dan kan dit leiden tot blindheid.

Droge ogen kan meerdere oorzaken hebben. Het kan een aangeboren aandoening zijn, of het kan bijvoorbeeld ontstaan na schade aan de traanklieren door trauma of door een tumor.

De symptomen van droge ogen bestaan uit:

  • Veel knipperen met de ogen
  • Jeukende ogen
  • Rode, ontstoken en geïrriteerde ogen
  • Afscheiding uit de ogen
  • Blauwwitte verkleuring van het oog

Distichiasis/Trichiasis

Bij distichiasis komen er haartjes voor op de ooglidranden van een hond. Normaalgesproken horen deze haartjes niet op deze plek voor te komen.

Deze haartjes kunnen de ogen gaan irriteren en dit kan leiden tot tranende ogen en veel pijn. Om dit probleem aan te pakken, zullen de haartjes verwijderd moeten worden door een dierenarts.

Naast distichiasis, bestaat er ook trichiasis. Bij trichiasis hebben de haren rond de ogen een afwijkende stand. Door deze afwijkende stand, gaan de haartjes de ogen irriteren.

Deze haren komen vaak voor op de neusplooi of het bovenooglid. De behandeling bestaat uit het gebruiken van een zalf, of uit het operatief verwijderen van de huidplooien. Ook kan het corrigeren van de oogleden helpen.

Ectropion/Entropion

Bij ectropion zakt het onderste ooglid uit of krult het ooglid naar buiten. Het onderste ooglid kan hierdoor het oogvocht niet meer tegenhouden en dit kan leiden tot tranende ogen.

Het bindvlies van het oog kan gemakkelijker ontstoken raken bij honden met ectropion, omdat dingen zoals stof gemakkelijker in het oog terecht kunnen komen.

Het tegenovergestelde van ectropion is entropion. Bij entropion krullen de onderste oogleden naar buiten.

Hierdoor gaan de haren die op de buitenkant van de oogleden zitten, de ogen irriteren. Dit kan dus ook leiden tot tranende ogen bij een hond.

Bij een lichte vorm van ectropion of entropion kan het oog behandeld worden met een vette zalf. Dit zal dus het hele leven op het oog gesmeerd moeten worden.

Als je het echte probleem wil aanpakken, dan zal de hond een operatie moeten ondergaan. Tijdens deze operatie worden de oogleden weer op de juiste stand gezet.

Wat Moet Ik Doen Als Mijn Hond Tranende Ogen Heeft?

Wanneer je hond last heeft van tranende ogen, is het van belang om op de juiste manier te handelen. Sommige oogproblemen kunnen namelijk leiden tot blindheid.

Heeft je hond last van tranende ogen, maar heeft hij daarnaast geen andere klachten, dan is het verstandig om je hond de komende dagen even in de gaten te houden. Mochten de tranende ogen aanhouden, dan is het een goed idee om een dierenarts te bezoeken.

Als je hond tranende ogen heeft en daarnaast klachten heeft zoals rode ogen, verkleuring van het oog of jeuk aan de ogen, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken.

In dit geval kan het namelijk een teken zijn van een oogprobleem en het is belangrijk om hier snel bij te zijn, zodat je eventuele schade aan het oog kan voorkomen bij je hond.

Tot Slot

Zoals je hebt gelezen, zijn er heel veel redenen waarom de ogen van je hond kunnen gaan tranen. Als je hond dus tranende ogen heeft, houd hem dan even goed in de gaten.

Als je hond één keer last van tranende ogen heeft, dan zal er vast niks aan de hand zijn. Heeft je hond er vaker last van of heeft hij andere klachten, ga dan altijd naar een dierenarts.