hond met teek

 Kan Je een Teek Bij een Hond Laten Zitten?

Na een leuke boswandeling kan het zijn dat je een teek ontdekt bij je hond. Je vraagt je zeker af of je een teek bij een hond kan laten zitten of dat je hem weg moet halen. Hier lees je daar meer over!

Een teek bij een hond laten zitten

Als je een teek ontdekt bij je hond, laat hem dan nooit zitten. Hoe langer je een teek op je hond laat zitten, hoe groter de kans is dat de plek kan gaan ontsteken. Bovendien is de kans groter dat de teek een ziekte overbrengt wanneer je een teek laat zitten.

Een teek kan namelijk veel ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme, Babeiose, Ehrlichiose en Anaplasma. Bij Babeiose en Ehrlichiose kan de hond zelfs overlijden.

Laat ook geen deel van de teek achter in de huid. Dit vergroot namelijk ook de kans op een ontsteking. Het is van belang dat je de teek in zijn geheel eruit haalt.

Hoe verwijder je een teek?

Nu weet je dus dat je een teek bij een hond nooit moet laten zitten. Maar hoe kun je een teek eigenlijk op de beste manier verwijderen?

Je kunt een teek het beste verwijderen met een tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en maak hierbij een draaiende beweging zodat de teek helemaal lost komt.

De plek van de beet kun je wassen met water en zeep of met een alcoholdoekje. Op dit plekje kan een kleine ontsteking ontstaan, maar het zal binnen een paar dagen moeten genezen.  

Je kunt een teek ook op dezelfde manier verwijderen met een pincet. Let er wel op dat je niet te hard knijpt in de teek. Knijp je te hard, dan kunnen er vloeistoffen uit de teek komen. Hierdoor kan de hond ziek worden.

Teken voorkomen bij je hond

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal middelen om teken te voorkomen bij een hond.

Anti-teken en vlooienband

Als eerste heb je de anti-teken en vlooienband. Wanneer je de band omdoet bij je hond, werkt het direct tegen vlooien en na twee dagen werkt het tegen teken. De band zorgt ervoor dat teken en vlooien gelijk dood gaan en gaan 7 a 8 maanden mee.

Vlooien en teken pipet

Je kunt in plaats van een band ook een pipet gebruiken om teken te weren bij je hond. Een voorbeeld hiervan is de Bayer Advantix Vlooien & Teken Pipet.

In deze pipet zit een vloeistof die je op je hond moet toedienen. Deze vloeistof zorgt ervoor dat teken en vlooien gedood worden. De vloeistof is ook geschikt om je hond te beschermen tegen muggen en vliegen.

Wanneer naar een dierenarts?

Een hond kan goed ziek worden na een tekenbeet. Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt zien dat je hond last heeft van een tekenbeet. Je hond:

  • Heeft koorts
  • Heeft weinig eetlust
  • Is lui en futloos
  • Heeft pijn
  • Heeft last van stijfheid

Heeft je hond één of meerdere symptomen na een tekenbeet, dan is het van belang dat je een dierenarts bezoekt. De ziekte die het meest voorkomt na een tekenbeet is de ziekte van Lyme en dit moet behandeld worden met antibiotica. Gebeurt dit niet, dan kan de hond blijvende schade oplopen.

Teek verwijderen lukt niet

Mocht het echt niet lukken om de teek te verwijderen of blijft de kop van de teek vastzitten, dan kun je het altijd door een dierenarts laten doen. Hier zijn natuurlijk wel weer kosten aan verbonden.

Tot slot

Als je dus een teek ontdekt na een wandeling door het bos, twijfel dan niet en haal de teek direct weg. Dit verlaagd de kans dat de teek een ziekte overdraagt en op ontstekingen.

Je kunt hiervoor het beste een goede tekentang gebruiken. Mocht het niet lukken, dan kun je altijd nog de hulp van een dierenarts inschakelen.