hond met een veranderde stem

Stemverandering Bij De Hond: Dit Kan Het Betekenen

Als hondeneigenaren kennen wij onze hond erg goed. We weten wanneer onze hond zich niet lekker voelt of wanneer de stem van onze hond anders klinkt.

Maar als je hond een stemverandering heeft, kan dit dan iets betekenen, of hoef je je dan geen zorgen te maken?

Als je hond een stemverandering heeft, dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een dierenarts. Een stemverandering kan namelijk vrij ernstig zijn. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verlamde stembanden of een tumor in de hals. Het is in dit geval van belang dat je er vroeg bij bent om problemen te voorkomen.

Hier lees je alles over een stemverandering bij honden.

Verlamde stembanden

Een verlamming van de stembanden (larynxparalyse) komt vrij vaak voor bij oudere, grote honden. Bij deze aandoening is het strottenhoofd (larynx) verlamd. Hierdoor kan het niet meer openen tijdens het inademen en hierdoor kan een hond het erg benauwd krijgen.

Vaak zal er als eerst een stemverandering merkbaar zijn bij de hond. De hond kan schor of hees worden. Langzamerhand kunnen de klachten steeds erger worden. Er kunnen symptomen ontstaan, zoals een piepend geluid bij het inademen, benauwdheid, kokhalzen en hoesten. In sommige gevallen kan een hond zelfs flauwvallen bij inspanning.

Bij koud weer zijn de symptomen vaak milder. Tijdens warm weer zijn er vaak meer problemen te zien. Dit komt omdat de hond gaat hijgen, omdat hij het warm heeft. Dit hijgen gaat alleen lastig, omdat de hond benauwd is. Hierdoor gaan de stembanden opzwellen en hierdoor wordt het hijgen nog lastiger.

Larynxparalyse wordt vaak veroorzaakt door slijtage van de zenuwcellen in de hersenen. Het kan ook veroorzaakt worden door erfelijkheid, trauma, tumoren en spier- of zenuwziektes.

De behandeling van verlamde stembanden hangt af van de ernst van de aandoening. Bij milde klachten kunnen sommige medicijnen of kalmerende middelen helpen.

Bij ernstigere vormen is er een operatie nodig. Bij deze operatie wordt de stemspleet wijder gemaakt, zodat de hond beter kan ademhalen. De originele stem van de hond zal helaas niet meer terugkomen.

Trauma aan de hals

Ook kan een trauma aan de hals ervoor zorgen dat een hond anders gaat klinken. Deze trauma kan veel verschillende oorzaken hebben.

Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het vallen op de nek of door een andere hond die de hond in zijn nek heeft gebeten. Ook kan het eten van scherpe objecten, zoals takjes of stukjes plastic ervoor zorgen dat de keel van een hond schade oploopt. Hierdoor kan er een stemverandering plaatsvinden.

Wanneer de stem van je hond verandert, controleer dan even zijn hals. Zitten er krassen of wondjes op de hals, dan kan het zijn dat je hond is aangevallen of gevallen. Hierdoor is er trauma op de nek ontstaan en klinkt je hond dus anders.

Kijk ook even of je hond geen moeite heeft met ademhalen of veel moet hoesten. Als dit het geval is, dan is het mogelijk dat je hond een object heeft opgegeten en dat het wellicht vast is komen te zitten in de keel. Ga in dit geval snel naar een dierenarts opzoek.

blaffende hond met een stemverandering

Zwelling in de hals

Verschillende soorten zwellingen in de hals kunnen ervoor zorgen dat de stem van een hond verandert. Ten eerste kan dit veroorzaakt worden door een tumor. Ook kan er een zwelling ontstaan door een speekselkliercyste. Hieronder lees je meer over deze aandoeningen.

Tumoren

Er kunnen verschillende soorten tumoren in de hals voorkomen. Voorbeelden van zulke tumoren zijn:

  • Schildkliertumor
  • Strottenhoofdtumor
  • Keelamandeltumor

Vaak gaan deze symptomen gepaard met een stemverandering. Andere symptomen kunnen bestaan uit:

  • Veel braken
  • Hoesten
  • Zwelling van de keel
  • Moeite met eten
  • Kwijlen
  • Lusteloosheid

Als je het vermoeden hebt dat je hond een tumor heeft, dan is het van belang dat je snel hulp zoekt bij een dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is op volledig herstel.

Speekselkliercyste

Een tumor is niet de enige reden waarom de stem van een hond kan gaan veranderen. Dit kan namelijk ook het geval zijn bij een speekselkliercyste.

De speekselklieren van een hond bevinden zich in de hals, net achter de kaak. Hier kan een cyste ontstaan en hierdoor kan het gaan zwellen. Een cyste is een holte in het lichaam gevuld met lucht, vocht of andere lichaamsstoffen.

Deze cyste kan vrij groot worden en hierdoor ontstaat er een flinke zwelling rond de hals. Dit is de reden waarom er een stemverandering plaats kan vinden bij de hond. Een hond kan ook moeite gaan krijgen met ademhalen en veel gaan hoesten.

Er zijn veel oorzaken mogelijk wanneer een hond een speekselkliercyste oploopt. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een infectie of trauma aan de klieren.

De stem van mijn hond is veranderd, wat moet ik doen?

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er veel oorzaken mogelijk wanneer er een stemverandering plaatsvindt bij een hond. Bij veel van deze oorzaken is er hulp nodig van een dierenarts.

Als de stem van je hond verandert, voel dan even aan de keel van je hond. Zit er een grote bult op de keel, dan betekent dit dat je snel de hulp van een dierenarts moet inschakelen. Zorg er alleen wel voor dat je het verschil weet tussen een bult en tussen de adamsappel van een hond. In de keel zit namelijk ook een adamsappel en hierdoor is er dus altijd een bultje voelbaar in de keel.

Als er geen zwelling in de keel te voelen is, houd je hond dan even goed in de gaten. Kijk bijvoorbeeld of je hond geen moeite heeft met ademhalen of veel moet hoesten.

Heeft je hond naast de stemverandering geen klachten, kijk het dan even aan. Mocht de originele stem van je hond niet terug komen, dan is het alsnog verstandig om een dierenarts te bezoeken.

Tot slot

Een stemverandering bij honden kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Zoals je hebt gelezen, kunnen deze oorzaken vrij ernstig zijn.

Merk je dus op dat je hond ineens anders klinkt, dan raad ik je aan om een dierenarts te bezoeken. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans is op herstel en hoe minder je hond hoeft te lijden.