een hond met een speeltje in zijn bek die goed is voor zijn tanden

Het Beste Speelgoed Voor Een Gezond Hondengebit

Voor een gelukkige en gezonde hond, is een goede gebitsverzorging belangrijk. Er zijn veel producten op de markt die een bijdrage kunnen leveren aan een gezond hondengebit. Kauwspeeltjes zijn hier een voorbeeld van.

Maar als je op zoek bent naar speelgoed dat goed is voor het hondengebit, waar moet je dan voor kiezen? Geen probleem, wij hebben een lijst opgesteld met de het beste hondenspeelgoed voor de tanden van je hond!

In het kort

Heb je geen tijd om het hele bericht door te lezen? Maak je geen zorgen! Hieronder lees je de beste keuzes in het kort.

De 6 Beste Hondenspeeltjes Voor Gezonde Tanden

Op zoek naar hondenspeelgoed die goed is voor het gebit van je hond? Bekijk de onderstaande lijst voor de beste speeltjes!

Beeztees Rubber Massagebal (Beste Apporteerspeeltje Voor Het Gebit)

kauwspeelgoed dat goed is voor het hondengebit

De Beezteez Rubber Massagebal is een uitstekend speeltje waarmee je hond tijdens het spelen zijn gebit mee schoonmaakt. De bal bevat een aantal rubberen tandjes, die het tandvlees van je hond masseren tijdens het spelen.

Wat er zo goed is aan dit speeltje, is dat het lastig is om kapot te bijten. Heb je een stevige kauwer thuis, dan zal hij er veel moeite mee hebben om deze bal kapot te maken. Het balletje is daarnaast erg veelzijdig. Je kunt er bijvoorbeeld mee apporteren, maar je kunt er ook snoepjes in verstoppen om je hond voor een tijdje bezig te houden. Het balletje heeft een mintsmaakje, zodat honden hier graag mee gaan spelen.

Voordelen
 • Het speeltje is veelzijdig
 • Rubberen tandjes die het tandvlees masseren
 • Mintsmaakje
Nadelen
 • Kan in sommige gevallen snel stukgaanNylabone Harde Bijters Kluif (Beste Kluif Voor De Tanden)

Het Nylabone Harde Bijters Kluif is gemaakt van duurzaam hoogwaardig nylon en is goedgekeurd door dierenartsen om aan de kauwdrift te voldoen. Het is gemakkelijk om schoon te maken en het zal niet snel stuk gaan.

Het bot zorgt ervoor dat tandplak verwijderd wordt en het masseert het tandvlees. Erg goed voor het gebit dus! Als het bot erg vies is, kun je het eventjes koken in warm water. Hierna zal het bot weer zo goed als nieuw zijn.

Erg veel honden zijn dol op dit bot, en je kunt er een lange tijd mee doen.

Voordelen
 • Erg stevig
 • Kan gekookt worden in water, dit maakt hem weer zo goed als nieuw
 • Veel honden zijn er dol op
Nadelen
 • Heeft geen smaakje, dit kan het minder aantrekkelijk maken voor sommige hondenHonden Dumbbell (Beste Piepspeeltje Voor Het Gebit)


De Hondendumbbell is gemaakt van natuurlijk rubber en is dus erg veilig voor jouw trouwe viervoeter. De dumbbell is erg stevig. Veel gebruikers geven aan dat de dumbbell nauwelijks kapot te krijgen is door hun hond.

Wat het speeltje leuk maakt voor een hond, is dat er snoepjes in de dumbbell verstopt kunnen worden. De hond zal de snoepjes er tussenuit moeten halen, en daarbij maakt hij ook nog eens zijn gebit schoon. Het speeltje bevat ook een piepje, wat erg geliefd is bij veel honden.

Dit verschilt van de Nylabone Harde Bijters Kluif, want hier zit geen piepje in en er kunnen geen snacks in geplaatst worden. Ook heeft de Nylabone kluif geen smaakje. Sommige honden kunnen dus blijer worden van de dumbbell.

Voordelen
 • Gemaakt van stevig materiaal
 • Er kunnen hondensnacks ingestopt worden
 • Heeft een piepje
 • Natuurlijk rubber
Nadelen
 • Er zijn weinig nadelen te vinden bij dit speeltjeBeezteez Sumo Team (Beste Trekspeeltje Voor Het Hondengebit)

De Beezteez Sumo Team is stevig hondenspeelgoed wat gemaakt is van natuurlijk rubber. Het speeltje is gemaakt van twee rubberen ringen die in elkaar zitten, zodat je een trekspelletje kunt spelen met je hond.

De bal in het midden van de ringen heeft ribbels erop zitten, dit zorgt ervoor dat het hondengebit wordt gereinigd tijdens het spelen. Naast dat het gebit van je hond dus schoon wordt, ben je ook nog eens de band aan het versterken door het spelen met je hond.

Voordelen
 • Erg stevig
 • Het speeltje is leuk om samen met je hond mee te spelen
 • Gemaakt van natuurlijk rubber
Nadelen
 • Werkt minder goed om het gebit schoon te maken dan bij andere speeltjesTeething Pacifier (Beste Speeltje Voor Het Puppygebit)

Een puppy gaat vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden beginnen met het wisselen van zijn tanden. In deze periode zal een pup meer gaan kauwen. De Nylabone Puppy Teething Pacifier helpt je pup met dit kauwgedrag. Het voorkomt dat je hond op andere dingen gaat kauwen, zoals meubels of schoenen.

Daarnaast zorgt het kauwspeeltje ervoor dat er geen tandplak en tandsteen gevormd worden. Het speeltje heeft een speksmaak, zodat je puppy er meer van zal gaan genieten.

Let er op dat dit speeltje bedoelt is voor puppy’s tot ongeveer 7 kg. Zodra het speeltje te klein wordt, is het verstandig om het speeltje weg te doen in verband met verstikkingsgevaar.

Voordelen
 • Helpt puppy’s tijdens het wisselen van de tanden
 • Heeft een speksmaakje wat het aantrekkelijker maak voor puppy’s
 • Voorkomt tandplak
 • Stevig materiaal
Nadelen
 • Heeft geen nut meer na het wisselen van de tandenWaarom is kauwspeelgoed goed voor het hondengebit?

Net als bij mensen kan er bij honden tandsteen en tandplak ontstaan. Tandplak ontstaat door bacteriën die in de overgebleven voedselresten zitten. Wanneer de tandplak niet op tijd wordt weggehaald, dan zal dit veranderen in tandsteen. Tandsteen is veel lastiger om te verwijderen van het gebit.

Wanneer een hond op een speeltje kauwt, dan schuurt dit speeltje over het gebit van de hond heen. Door deze schurende beweging, worden er stukjes tandplak verwijderd van de tanden.

De kauwspeeltjes maken het gebit dus vrij van tandplak en dit zorgt ervoor dat er geen tandsteen ontstaat. Natuurlijk is het gebruiken van een kauwspeeltje alleen niet genoeg. Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om het gebit van je hond te verzorgen. Hoe je dat doet, dat lees je in de volgende paragraaf.

De gevaren van een slecht hondengebit

Als je het gebit van je hond niet goed schoonhoudt, dan kan je hond problemen gaan krijgen met het gebit. Door de vorming van tandplak en tandsteen kan een hond pijn krijgen aan het gebit, uit zijn bek gaan stinken en er kunnen tanden verloren gaan.

In het ergste geval kan er een ontsteking ontstaan in het lichaam. De bacteriën die in het gebit zitten kunnen via de bek van de hond namelijk in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan een ontsteking veroorzaken in bijvoorbeeld de hartklep of in de nieren.

Als je hond last heeft van een slecht gebit, dan is het meestal al te laat om de tanden te gaan poetsen. De tandplak is in dit geval al veranderd in tandsteen, en dit kun je niet weghalen door simpelweg de tanden te poetsen. In dit geval zal je hond een gebitsreiniging moeten ondergaan van de dierenarts.

Andere manieren om het gebit van je hond schoon te houden

Kauwspeeltjes kunnen een goede bijdrage leveren aan een goed hondengebit, maar dit is niet altijd genoeg. Er zijn namelijk ook andere dingen die je kunt doen om het gebit van je hond schoon te houden.

Tanden poetsen

Het is belangrijk dat je de tanden van je hond poetst als je wil dat je hond een gezond gebit heeft. Veel dierenartsen raden dan ook aan om de tanden van je hond elke dag te poetsen.

Natuurlijk kan dit veel tijd kosten en heeft niet iedereen hier tijd voor. Daarom is het belangrijk om minimaal één keer per week de tanden van je hond te poetsen.

Je hebt hier wel een speciale tandpasta voor honden voor nodig. In tandpasta die voor mensen wordt gebruikt zit namelijk fluoride, en dit is niet goed voor honden. Je kunt het wel met een normale tandenborstel doen, maar een hondentandborstel is wel aangeraden.

Kauwbot

Een kauwbot werkt op dezelfde manier als kauwspeelgoed. Door te kauwen op het bot, schuurt het over de tanden heen. Dit zorgt ervoor dat de tandplak en etensresten worden verwijderd. Naast het poetsen van de tanden is dit dus een goede manier om het gebit schoon te houden.

Tot slot

Dit was onze lijst met de beste speeltjes voor de tanden van je hond. Let erop dat het kopen van een speeltje niet genoeg is. Als je het gebit van je hond gezond wil houden, dan is het belangrijk om regelmatig zijn tanden te poetsen.

Ik hoop dat je iets aan deze lijst hebt, en dat je nu een betere keuze kunt maken bij de aankoop van een hondenspeeltje!