Het komt helaas weleens voor dat de poot van een hond gaat ontsteken. Het liefst wil je dit thuis behandelen, want de dierenarts kost vaak veel geld. Soda kan werken bij ontstekingen bij mensen, maar geldt dit ook voor honden? Daar lees je hier meer over.
Werkt soda bij een ontstoken poot van een hond?
Je kunt soda of Biotex gebruiken om de ontstoken poot van je hond thuis te behandelen. Je kunt dit het beste doen door een beetje van deze oplossing in een plastic handschoentje te doen. Vervolgens kun je de poot van je hond hierin stoppen en even laten weken.
Soda zorgt ervoor dat bacteriën en viezigheid van de poot verwijderd worden. Doe dit één of meerdere keren per dag, en de ontsteking zal minder moeten worden. Gebeurt dit niet, ga dan naar een dierenarts.
Wat kan ik nog meer gebruiken bij een ontstoken hondenpoot?
Er zijn nog andere middelen die je kunt gebruiken voor het behandelen van een ontstoken poot bij een hond. Je kunt bijvoorbeeld Vetramil Honingzalf gebruiken.
Deze zalf doodt schadelijke bacteriën en werkt ontstekingsremmend. Smeer het één of twee keer per dag op de poot van je hond en het zal moeten helpen tegen de ontsteking. Het zorgt er ook voor dat wondjes sneller genezen.
Je kunt ook epsomzout gebruiken om de poot van je hond te behandelen. Dit heeft ook een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat vuil verwijderd wordt.
Moet ik naar een dierenarts?
Lichte ontstekingen kunnen eventueel thuis behandeld worden. Mocht de ontsteking ernstig zijn, dan is het van belang om je hond te laten behandelen door een dierenarts.
Bij een ernstige ontsteking ontstaat er veel pus en kan de hond zich ziek voelen. De hond kan koorts krijgen en zich slap voelen.
Mocht de ontsteking niet weggaan wanneer je je hond thuis hebt proberen te behandelen, ga dan ook naar een dierenarts.
Een pootontsteking bij de hond voorkomen
Je wil natuurlijk het liefste een ontsteking aan de poten voorkomen. Er zijn een aantal manieren hoe je dat het beste kunt doen.
Bescherm de voetkussens
Door de voetkussentjes van je hond goed te beschermen, kun je ontstekingen voorkomen. In de zomer kan de ondergrond erg warm worden, en dit kan ervoor zorgen dat de voetkussens beschadigd raken. Dit vergroot de kans op infecties.
Ook als de hond al een wond aan zijn pootje heeft, dan is het goed om deze te beschermen. Dit voorkomt namelijk dat er bacteriën en viezigheid in de wond terecht komen.
Potenbalsem, zoals Vetramil Paw Wax, kan helpen bij het beschermen van de voetkussentjes. Ook hondenschoenen kunnen handig zijn.
Houd de poten schoon
Wanneer je de poten van je hond vrijhoudt van bacteriën, dan verlaagd dit de kans op infecties. Maak de poten van je hond dus schoon na een wandeling.
Het schoonmaken van de poten na een wandeling kan ook helpen in de winter. Er kan namelijk allemaal ijs, sneeuw en strooizout op de poten komen te zitten en dit kunnen de voetkussentjes uitdrogen. Vervolgens kunnen er wondjes ontstaan en dit kan weer leiden tot infecties.
Trim de nagels
Wanneer je de nagels van je hond kort houdt, dan verlaagd dit de kans op ontstekingen. Er kunnen namelijk bacteriën aan de nagels gaan zitten die ontstekingen kunnen veroorzaken.
Gebruik altijd een hondennagelschaar wanneer je de nagels van je hond knipt. Mocht het niet lukken, dan kun je het door een dierenarts of hondentrimmer laten doen.
Een ontsteking aan de poot herkennen
Bij een ontsteking aan de poot is vaak een ontsteking tussen de tenen (tussenteenontsteking) de boosdoener. Dit is op te merken aan rode bultjes en blaasjes tussen de tenen van de hond.
Er kan ook een wondje ontstaan op de poot of voetkussen die gaat ontsteken. De poot is hierbij opgezwollen en de poot kan warm en rood zijn. Bij ernstige ontstekingen kan er pus uit de wond komen.
Een ontsteking kan ook op te merken zijn aan het gedrag van de hond. De hond kan mank gaan lopen en veel aan zijn poten gaan bijten of likken.
Tot slot
Je kunt dus soda gebruiken om een (lichte) ontsteking aan de poot van een hond te behandelen. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om hiermee naar de dierenarts te gaan.
Mocht de ontsteking ernstig zijn, ga dan altijd naar een dierenarts. De dierenarts kan je hond dan bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven.
Wil je een ontsteking aan de poten van je hond voorkomen, maak dan gebruik van de genoemde tips!