hond met een kuiken die besmet is met salmonella

Alles Over De Salmonellabacterie Bij Honden

Honden eten van alles en nog wat van de grond en vaak worden ze hier niet ziek van. Veel mensen denken dat honden dus ook niet besmet kunnen worden met de salmonellabacterie.

Een hond kan net als mensen ziek worden van salmonella. Ze kunnen dit krijgen door het eten van rauw vlees of door in contact te komen met andere besmette dieren. De ziekteverschijnselen lijken vaak op die van de mens.

In dit artikel lees je alles over salmonellose bij honden.

Kan een hond besmet worden met salmonella?

Veel hondeneigenaren weten dit niet, maar een hond kan ziek worden van de salmonellabacterie. Vaak denken mensen dat de maag van een hond sterk genoeg is om deze bacterie af te weren. Dit klopt dus niet. Honden kunnen van de salmonellabacterie even ziek worden als mensen.

Het klopt wel dat honden minder snel ziek worden van salmonella. Vaak krijgt een hond salmonellose door een verzwakt immuunsysteem. Het komt dus vaker voor bij jonge, oude of ziekere honden.

Symptomen van een salmonellabesmetting bij honden

Als een hond salmonellose heeft opgelopen, dan lijken de symptomen vaak op die van de mens. De symptomen verschijnen meestal binnen 72 uur na de infectie. Een hond kan symptomen krijgen, zoals:

  • Koorts
  • Diarree
  • Overgeven         
  • Lusteloosheid
  • Geen tot weinig eetlust
  • Rillingen

De ziekteverschijnselen houden meestal drie tot zeven dagen aan.

Hoe kan mijn hond besmet worden met salmonella?

Een hond kan op verschillende manieren besmet worden met de salmonellabacterie. Ten eerste kan een hond salmonellose krijgen door het eten van rauw vlees. Dit kan kip zijn, maar het kan ook gehakt of varkensvlees zijn. Een hond kan deze bacterie bijvoorbeeld ook oplopen door het eten van het vogel of door het eten van rauwe eieren.

Een hond kan ook besmet worden door een ander dier. Een hond met salmonellose kan namelijk andere honden of dieren besmetten. Dit kan gebeuren via de uitwerpselen of via het speeksel van de hond. Ook door de uitwerpselen van gevogelte, zoals duiven en eenden, kan een hond besmet worden met salmonella.

Honden met een zwakker immuunsysteem hebben een grotere kans om salmonellose op te lopen. Dit zijn vaak oudere of jongere honden. Ook honden die aan de antibiotica zitten, kunnen eerder besmet raken.

Kan mijn hond mij of andere dieren besmetten?

Je vraagt je zeker af of een hond met salmonellose andere honden of mensen kan besmetten. Salmonellose is een zogenaamde zoönose. Dit houdt in dat de ziekte kan worden overgedragen van dier op mens. Een hond kan ook andere dieren besmetten met de salmonellabacterie.

De ziekte kan worden overgedragen via de uitwerpselen of speeksel van een hond. Als je een hond hebt die salmonellose heeft, dan is het belangrijk dat je je handen wast na contact met de hond. Het is ook belangrijk om andere honden of dieren uit de buurt te houden, om te voorkomen dat zij ook besmet worden met de bacterie.

Hoe behandel je een hond met salmonella?

Het is belangrijk om een dierenarts te bezoeken als je hond salmonellose heeft opgelopen. In mildere gevallen kan de dierenarts je adviseren om je hond thuis te behandelen. Als de dierenarts vermoedt dat de infectie ernstiger is, dan kan hij je antibiotica meegeven.

Zorg ervoor dat je hond voldoende rust krijgt en dat er voldoende water tot zijn beschikking is. Door diarree en overgeven kan je hond namelijk gaan uitdrogen.

Als je hond niet wil eten, dan kun je een beetje gekookte kip met rijst voor je hond koken. Deze maaltijd is namelijk licht verteerbaar en zal de maag van je hond niet nog meer van streek maken. Bekijk hier hoe je kip kookt voor je hond.

In extreme gevallen moet je hond door de dierenarts behandeld worden en moet hij dus blijven. Je hond moet dan aan het infuus, zodat hij niet uitdroogt. Salmonellose kan in extreme gevallen ook een bloedvergiftiging of een sepsis krijgen. In dit geval moet je hond een bloedtransfusie krijgen.

Als je hond voor de besmetting gewoon gezond was, dan komt hij er gelukkig snel weer bovenop.

Salmonellose bij honden voorkomen

Er is tegen salmonella helaas geen vaccinatie. Je kunt wel een aantal dingen doen om salmonellose te voorkomen bij je hond. Probeer bijvoorbeeld je hond zo min mogelijk rauw vlees te voeren. Als je ervoor kiest om dit wel te doen, zorg er dan voor dat je weet waar het vlees vandaan komt. Je kunt het vlees bijvoorbeeld kopen bij een betrouwbare slager.

Omdat salmonellose op kan worden gelopen door uitwerpselen van gevogelte, is het belangrijk om je hier vandaan te houden. Als er een ander dier in het huishouden besmet is met salmonella, houd dit dier dan uit de buurt van je hond.

Tot slot

Een hond kan dus wel degelijk besmet worden met de salmonellabacterie. Geef je hond dus alleen doorbakken vlees en houd je hond uit de buurt van andere besmette dieren.

Bij het vermoeden van salmonellose bij je hond, is het altijd belangrijk om een dierenarts te bezoeken. In de meeste gevallen geneest je hond vanzelf, maar in sommige gevallen heeft je hond toch echt hulp nodig van een dierenarts. En je wil je hond natuurlijk niet onnodig in gevaar brengen!