hond met rotte tanden

Rotte Tanden Bij Je Hond: Zo Ontstaat Het En Dit Kun Je Doen

Net als bij mensen is gebitsverzorging bij honden erg belangrijk om de tanden gezond te houden. Helaas verzorgen veel hondeneigenaren het gebit van hun hond niet goed en dit kan leiden tot problemen.

Een slechte gebitsverzorging bij een hond kan leiden tot klachten zoals rotte tanden en ontstoken tandvlees. Maar hoe herken je gebitsproblemen bij een hond en wat moet je doen als een hond rotte tanden heeft? Dat lees je allemaal hier.

De Oorzaak Van Rotte Tanden Bij Honden

Net als bij mensen, kunnen achtergebleven voedselresten leiden tot tandplakvorming op het gebit van een hond. Tandplak is een kleverige laag dat op de tanden gaat zitten. Er zitten veel verschillende bacteriën in tandplak.

Wanneer de tandplak niet wordt verwijderd door het poetsen van de tanden, dan kan dit leiden tot ontstoken tandvlees, oftewel gingivitis.

Gingivitis is te herkennen aan rood, opgezwollen en bloedend tandvlees. Je kunt ook gaan merken dat er een stinkende adem ontstaat bij gingivitis. Over het algemeen is gingivitis niet erg pijnlijk voor een hond.

Wanneer gingivitis niet wordt behandeld, dan zal dit leiden tot parodontitis. Bij parodontitis heeft het tandplak zich uitgebreid onder de tanden en de ontsteking zal steeds dieper gaan.

Uiteindelijk zal het kaakbot worden aangetast en hierbij kunnen tanden los komen te zitten en zelfs uitvallen. Hierbij kunnen sommige tanden dus gaan rotten. Parodontitis kan vrij pijnlijk zijn voor een hond.

De Gevaren Van Rotte Tanden Bij Honden

Omdat het hebben van rotte tanden zich slechts in de bek van de hond bevindt, denken veel mensen dat een hond alleen hier problemen zal ondervinden. Dit is niet waar, een de algemene gezondheid van een hond komt ook in gevaar wanneer het dier gebitsproblemen heeft.

Wanneer een hond parodontitis heeft, dan kunnen de bacteriën vanuit de bek in de bloedbaan terechtkomen. Als deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, dan kan dit leiden tot infecties in de organen, zoals in het hart of in de nieren.

Bovendien kan een hond met gebitsproblemen veel pijn ervaren. Een hond met gebitsproblemen zal moeite krijgen met het eten van harde brokken en zal zich over het algemeen minder comfortabel voelen.

Wanneer een hond gebitsproblemen heeft en hier wordt niks aan gedaan, dan zal het alleen maar verergeren. Dit kan leiden tot rotte tanden en het uitvallen van de tanden.

Wat Moet Ik Doen Als Mijn Hond Rotte Tanden Heeft?

Als je hond gebitsproblemen of rotte tanden heeft, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. Gebitsproblemen kunnen namelijk vrij pijnlijk zijn en het is niet fijn voor een hond om hier lang mee rond te lopen.

De dierenarts zal het gebit van je hond onderzoeken en vervolgens een gebitsreiniging inplannen. Vaak worden er ook röntgenfoto’s gemaakt, om het gebit van je hond beter te kunnen beoordelen. Hoeveel een röntgenfoto ongeveer zal kosten, lees je hier.

Tijdens de gebitsreiniging gaat een hond altijd onder narcose. De dierenarts zal het gebit van de hond vervolgens grondig reinigen en zal tanden trekken wanneer dit nodig is.

Voor meer informatie over gebitsreiniging bij de hond, klik hier.

Wat Kost Een Gebitsreiniging?

Als het gebit van je hond gereinigd moet worden, dan zitten hier natuurlijk kosten aan verbonden. Maar hoeveel kost een gebitsreiniging eigenlijk?

De prijs van een gebitsreiniging bij de hond verschilt heel erg per hond. Het ligt bijvoorbeeld aan de tijd dat nodig is om het gebit te reinigen, wat voor narcosemiddel er gebruikt wordt en het aantal foto’s dat gemaakt moeten worden.

Over het algemeen kun je van een prijs uitgaan van ongeveer 70 tot 150 euro. De prijs kan natuurlijk in sommige gevallen hoger of lager liggen. Dit is een gemiddelde prijs.

Gebitsproblemen Bij Je Hond Voorkomen

Als je gebitsproblemen zoals rotte tanden bij je hond wil voorkomen, dan moet je het gebit op een goede manier verzorgen.

Ten eerste betekent dit dat je het gebit van je hond regelmatig moet poetsen. Sommige dierenartsen raden zelfs aan om het gebit van je hond elke dag te poetsen. Als dit je niet lukt, dan is het wekelijks poetsen van het hondengebit ook een goede manier om tandplak en tandsteen te voorkomen.

Let er wel op dat je speciale hondentandpasta moet gebruiken tijdens het poetsen van de tanden. Tandpasta die voor mensen bedoeld is bevat namelijk fluoride, en honden kunnen hier ziek van worden. Een hondentandenborstel is ook aangeraden, maar je kunt het ook met een normale tandenborstel doen.

Ook kan kauwspeelgoed helpen bij het reinigen van het gebit. Als een hond op een hard speeltje kauwt, dan schraapt dit de tandplak van de tanden en wordt het gebit dus schoner.

Hondenkauwbotten leveren ook een bijdrage aan een gezond hondengebit, op dezelfde manier als het kauwspeelgoed dit doet. Hondensnacks zoals Dentastix zijn ook goed voor het gebit.

Er zijn dus een aantal manieren om het gebit van je hond schoon te houden. Het poetsen van de tanden is hier het meest belangrijk.

Met alleen kauwspeelgoed zul je het niet gaan redden. Zorg er dus voor dat je regelmatig het gebit van je hond verzorgt. Zo kun je gebitsproblemen bij je hond in de toekomst voorkomen.

Tot Slot

Het hebben van gebitsproblemen kan dus zeer vervelend zijn voor een hond en kan in sommige gevallen zelfs de algemene gezondheid van het dier in gevaar brengen.

Helaas weten veel hondeneigenaren niet dat het belangrijk is om het gebit van hun hond goed te verzorgen.

Zorg er dus voor dat je de tanden van je hond regelmatig poetst en dat je genoeg kauwspeelgoed in huis hebt. Als je het gebit van je hond goed verzorgt, dan voorkom je problemen zoals rotte tanden.