puppy die op schoot slaapt

Wil Je Puppy Alleen Maar Op Schoot Slapen? Dit Kun Je Doen

Het komt regelmatig voor dat een puppy liever op de schoot van zijn baasje gaat slapen, in plaats van in zijn bench. Het voelt namelijk veel vertrouwder en veiliger op schoot. De eerste paar dagen of weken is dit nog schattig, maar op een gegeven moment kan het zo zijn dat je puppy alleen nog maar op schoot wil slapen.

Je wil natuurlijk dat je pup ook op zijn eigen plek kan gaan slapen. Het kan soms lastig zijn om je hond dit weer aan te leren. Maar hoe laat je een pup weer op zijn eigen plek slapen, en waarom slaapt je pup eigenlijk liever op schoot? Dat lees je in dit artikel!

Wil je weten hoe je een puppy het beste kun trainen en opvoeden? Dan is Het Grote PuppyBoek echt iets voor jou! Dit boek bevat allerlei handige tips en informatie over de opvoeding van je pup.

Waarom je pup alleen op schoot wil slapen

Als je puppy alleen nog maar op schoot wil slapen, dan kan hij hier een aantal redenen voor hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen.

Het is veilig en vertrouwd

Op schoot slapen bij het baasje voelt erg veilig en vertrouwd. De puppy is in een nieuwe omgeving zonder zijn broertjes, zusjes en moeder. Het meest veilige plekje is dan dus bij het baasje op schoot. Hier voelt hij zich veilig en weet hij zeker dat er niks gebeurt terwijl hij aan het slapen is.

Het is aangeleerd

Als je de eerste twee weken je pup alleen op schoot laat slapen omdat je het schattig vond, dan is de kans groot dat hij niet beter weet. Je pup denkt dat het normaal is om op schoot te slapen, omdat je hem dit hebt aangeleerd.

Aandacht

Als je pup bij jou op schoot slaapt, dan krijgt hij aandacht. Je geeft hem misschien een paar knuffels en je aait hem wanneer hij op schoot komt.

Je pup houdt van deze aandacht, dus hij gaat hierdoor liever op schoot slapen dan in zijn mand of bench, waar hij een stuk minder aandacht krijgt.

De nadelen van op schoot slapen

Als je puppy elke dag op schoot wil slapen, dan kan dit een aantal nadelen met zich meebrengen.

Je pup slaapt slechter

Je puppy zal eerder wakker worden wanneer hij op schoot slaapt. Je maakt bijvoorbeeld een beweging of een geluid en je pup schrikt hierdoor wakker. Dit zal een aantal keren gebeuren en hierdoor krijgt je puppy niet de slaap die hij nodig heeft.

Een puppy heeft erg veel slaap nodig, dus het kan nadelig zijn wanneer je pup telkens wakker wordt. In de bench of mand zal een puppy een stuk beter slapen.

Het is lastig om af te leren

Je vond het de eerste paar dagen of weken nog schattig, maar nu komt je hond elke keer de schoot op wanneer hij weer wil gaan slapen. Wanneer je hem in de bench doet, dan gaat hij piepen.

Het kan lastig zijn om dit gedrag af te leren. Je wil natuurlijk gewoon dat je hond ook op zijn eigen plek kan slapen.

Je zit eraan vast

Als je puppy op schoot slaapt, kun je als baasje weinig doen. Je kunt niet even snel opstaan, want dan maak je de pup weer wakker. Ook moet je lang in dezelfde houding blijven zitten en dit kan ongemak met zich meebrengen.

Je puppy wordt afhankelijk van zijn baasje

Als een puppy alleen maar op schoot slaapt, kan het gebeuren dat de puppy erg afhankelijk wordt van zijn baasje en eigenlijk niet meer zonder hem kan.

De pup volgt zijn baasje overal in het huis en heeft constant aandacht nodig. Dit is misschien erg lief, maar het gedrag kan ook problemen veroorzaken. Het kan er zelfs toe leiden dat een hond verlatingsangst gaat krijgen.

Een puppy in zijn mand of kooi laten slapen

Uiteindelijk zal een puppy toch op zijn eigen plek moeten gaan slapen. Als je hond een paar keer op schoot slaapt is dit niet erg, maar het moet geen dagelijkse gewoonte worden.

Het is dus verstandig om je puppy in zijn mand of kooi te laten slapen. Maar als je hond de schoot gewend is, hoe pak je dit dan aan?

Om te beginnen heb je eerst een bench of mand nodig. Voor puppy’s werkt een bench het beste. Dit zorgt er namelijk voor dat je puppy ’s nachts niet kan ontsnappen en dingen gaat doen die niet mogen.

Zet de bench op een rustige plek, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Zodra je puppy moe wordt, laat hem dan niet op schoot slapen, maar verplaats hem naar de bench. Als je pup echt moe is, dan zal hij hier vaak geen moeite mee hebben.

Heeft je puppy er wel moeite mee, dan kun je bijvoorbeeld een dekentje met de geur van zijn baasje in de kooi leggen. Door deze geur kan je puppy wat geruster slapen. Je kunt ook naast de kooi gaan liggen, totdat je pup in slaap valt.

Het is belangrijk om consistent te blijven. Elke keer als je pup weer moe wordt, leg hem dan in de bench. Natuurlijk mag hij af en toe wel op schoot slapen, maar het moet geen gewoonte worden.

Tot slot

Het is schattig als je puppy op schoot wil slapen, maar probeer dit gedrag niet aan te leren. Het kan lastig zijn om af te leren, en soms kan het ook enige nadelen met zich meebrengen.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat je puppy nu weer netjes in de bench kan slapen!