puppy die snel ademt

Ademt Je Puppy Snel? Dit Kan Het Betekenen

Als je een puppy in huis hebt, dan ben je er natuurlijk extra voorzichtig mee. Als je pup snel ademt, dan is het heel logisch dat je een beetje ongerust wordt. De ademhaling is namelijk erg belangrijk om te overleven.

 Als een puppy snel ademt, dan is er in veel gevallen weinig aan de hand. De meest voorkomende oorzaken van snel ademen bij een puppy zijn:

  • Warmte
  • Angst of stress
  • Lichamelijke activiteiten

In sommige gevallen kan het snelle ademen helaas het gevolg zijn van een medische aandoening.

puppy boek

Wil je leren hoe je een puppy het beste kunt opvoeden? Dan raad ik je aan om Het Grote Puppyboek te lezen! Dit E-book bevat allerlei waardevolle informatie over de opvoeding van je pup.

Wanneer spreken we van een snelle ademhaling?

Een volwassen hond heeft ongeveer 10 tot 30 ademhalingen per minuut. Bij een puppy ligt de ademhaling wat hoger: 15 tot 40 ademhalingen per minuut. Als een hond in- en uitademt, dan telt dit als één ademhaling.

Een hond of puppy die aan het hijgen is, kan wel tot 400 keer ademhalen in een minuut.  Mocht de ademhaling van je pup voor een langere tijd boven het gemiddelde liggen zonder enige reden, dan kan het verstandig zijn om je pup even na te laten kijken door een dierenarts.

Waarom ademt mijn puppy snel?

Als je puppy snel ademt, dan kan dit een aantal redenen hebben. Hieronder lees je wat deze redenen kunnen zijn.

Het is warm

Door warmte kan een puppy sneller gaan ademhalen door te hijgen. Honden kunnen namelijk niet zweten net als mensen. Door de tong uit te steken tijdens het hijgen, kan een hond zijn lichaam afkoelen. Dit is dus volkomen normaal.

Als je dus op een warme zomerdag buiten bent met je pup en hij is aan het hijgen, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Pas natuurlijk wel altijd op voor oververhitting. Oververhitting bij een hond kan levensgevaarlijk zijn, vooral bij puppy’s.

Zorg dus voor genoeg verkoeling en voldoende water. Laat je pup ook niet te lang in de zon spelen tijdens een warme dag.

Angst of stress

Als een puppy angstig is of stress heeft, dan komt het vaak voor dat hij wat sneller gaat ademen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een puppy meeneemt voor een rit in de auto. Je puppy kan dit spannend en eng vinden en gaat hierdoor sneller ademen door te hijgen.

Ook door bijvoorbeeld enge geluiden, zoals vuurwerk, kunnen ervoor zorgen dat je puppy stress krijgt. Wanneer de bron van de angst en stress weg is, zal je puppy weer normaal gaan ademen.

Lichamelijke activiteiten

Puppy’s zijn vaak druk en zitten vol met energie. Ze raken deze energie vaak kwijt door veel te rennen en te spelen. Een puppy kent zijn eigen grenzen vaak nog niet en gaat hier dus weleens overheen.

Als je puppy een aantal rondjes heeft lopen rennen in de tuin zonder enige rust, dan is dit de oorzaak van de snelle ademhaling. Je puppy moet namelijk even op adem komen na deze fysieke inspanning. Wanneer je pup weer is uitgerust, zal de snelheid ademhaling weer zakken.

puppy die aan het spelen is op het strand

Mijn puppy ademt snel in zijn slaap

Het komt regelmatig voor dat een puppy snel ademt in zijn slaap. Hondeneigenaren worden hier vaak een beetje ongerust van. Bij mensen wordt de ademhaling namelijk langzamer tijdens het slapen. Maar wat kan het betekenen als een puppy snel ademt in zijn slaap?

Als een puppy snel ademt in zijn slaap, dan is hij waarschijnlijk aan het dromen. Een hond begint te dromen tijdens de REM-slaap. Tijdens deze periode gaat een hond vaak schokken en bewegen in zijn slaap. De kans hierbij is groot dat zijn ademhaling sneller wordt.

Het is volkomen normaal als een puppy sneller gaat ademen in zijn slaap. Mocht je alsnog ongerust zijn om je pup, dan kun je natuurlijk altijd naar de dierenarts gaan.

Als de snelle ademhaling van je puppy niet verdwijnt na het wakker worden en langer aanhoudt, dan is het wel verstandig om even een dierenarts te bezoeken. In dit geval kan de snelle ademhaling veroorzaakt worden door een bepaalde ziekte.

Ziekten en aandoeningen die een snelle ademhaling kunnen veroorzaken bij een pup

In sommige gevallen wordt de snelle ademhaling bij een pup veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Hieronder lees je welke ziekten of aandoeningen dit kunnen zijn.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede krijgen de spieren en organen niet genoeg zuurstof. Een symptoom van bloedarmoede is dat een hond sneller gaat ademen. Daarnaast kan een hond moe, sloom en weinig honger hebben.

Bloedarmoede kan veel oorzaken hebben. Ten eerste kan dit veroorzaakt worden door bloedverlies. Dit kan bijvoorbeeld komen door een wond of door een maagbloeding. Bij puppy’s kunnen vlooien en haakwormen de boosdoener zijn bij een bloedarmoede.

Een bloedarmoede kan ook veroorzaakt worden door een verstoorde bloedaanmaak. Dit kan gebeuren bij een ziekte van het beenmerg. Door deze ziekte kan het beenmerg geen bloedcellen meer produceren. Dit kan bijvoorbeeld komen door leukemie of een immuunziekte van het beenmerg.

Als laatste kan bloedarmoede nog veroorzaakt worden doordat het lichaam teveel bloedcellen afbreekt. De ziekte van Weil of bij auto-immuun hemolytische anemie kunnen dit veroorzaken bij een hond of pup.

Problemen met de zuurstofvoorziening

Een puppy kan sneller gaan ademen, omdat hij te weinig zuurstof binnenkrijgt. Er zijn hierbij een aantal dingen waar je aan kunt denken:

Problemen met de bek, keel of luchtpijp – Door problemen met de hogere luchtwegen kan een puppy sneller gaan ademen. Er kan bijvoorbeeld iets vastzitten in de bek of keel van de pup, of er kan een tumor zitten in de luchtpijp (wat erg onwaarschijnlijk is bij een puppy).

Hartproblemen – Een puppy met hartproblemen kan moeite krijgen met het rondpompen van het bloed. De organen en spieren krijgen hierbij niet genoeg zuurstof. Het gevolg hiervan is dat je hond sneller gaat ademen.

Probleem in de borstholte – Door problemen in de borstholte kan een pup sneller of zwaarder gaan ademen. Je kunt hierbij denken aan vocht dat in de borstholte terecht is gekomen door bijvoorbeeld pus of een bloeding.

Tot slot

Als je je puppy dus een keer snel ziet ademen, dan zal dit vaak geen probleem zijn en hoef je je geen zorgen te maken. Het is belangrijk om naar de context te kijken. Is het bijvoorbeeld warm weer, dan komt het snelle ademen door het weer. Is je hond angstig, dan is dit de oorzaak van het snelle ademen.

Wanneer er geen reden is om snel te ademen of als je puppy voor een langere tijd last heeft van een snelle ademhaling, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. In dit geval kan dit namelijk een teken zijn van een medisch probleem.