hond met trillende poten

Trillende Poten Bij De Hond: Bekijk De Oorzaken

Het komt weleens voor dat de poten van een hond gaan trillen. Gaat dit binnen een paar minuten weer weg, dan zal er waarschijnlijk niks aan de hand zijn. Maar als de poten van je hond de hele tijd aan het trillen zijn, moet je je als hondeneigenaar dan zorgen maken?

Oorzaken van trillende poten bij honden

Als de poten van een hond trillen, dan is er niet één simpele reden mogelijk. Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk wanneer een hond hier last van heeft. Als de poten van een hond trillen, dan zijn dit vaak de achterpoten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de voorpoten van een hond trillen.

Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van het trillen van de poten bij honden. Lees ze goed door, zodat je de oorzaak kunt achterhalen en op de juiste manier kunt handelen.

Artrose

Osteoarthritis of artrose is een gewrichtsziekte die wordt veroorzaakt door de afbraak van kraakbeen in het gewricht. Deze afbraak kan leiden tot pijn, een verminderde bewegelijkheid en ontstekingen in het gewricht.

Artrose kan in elk gewricht plaatsvinden. Artrose komt het vaakst voor in de elleboog, heup en knie van een hond. Hierdoor kan de hond dus last gaan krijgen van trillende poten.

Naast trillende poten, kunnen symptomen bestaan uit:

 • Stijfheid
 • Pijn bij het aanraken
 • Moeite met lopen, langzaam lopen
 • Moeite met opstaan en liggen

Helaas kan artrose niet genezen worden. Er kunnen wel middelen ingezet worden, zodat het proces wordt vertraagd en de pijn wordt verminderd. Vermoedt je dat je hond last heeft van artrose, ga dan langs een dierenarts.

Heupdysplasie

Bij een heupdysplasie is het heupgewricht van een hond verkeerd gevormd. Dit kan pijn en problemen geven bij het lopen. Heupdysplasie komt regelmatig voor bij honden.

Deze aandoening kan ontstaan bij zowel oudere als jongere honden. Bij jonge honden zijn de eerste symptomen merkbaar tussen de 4 en 10 maanden oud. Hierbij gaat de hond minder spelen, vaker liggen en heeft hij moeite met opstaan.

Bij oudere honden zijn er symptomen merkbaar, zoals moeite met traplopen, stijfheid, moeite met springen en niet ver kunnen wandelen. Ook kunnen de poten hierbij gaan trillen.

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie. Dit kan bestaan uit een operatie, medicijnen of fysiotherapie. De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening.

Neurologische problemen

Door verschillende neurologische problemen kunnen er spierzwaktes in de poten ontstaan, wat kan leiden tot het trillen van de poten. Bij neurologische problemen is er vaak wat mis met de hersenen, ruggenmerg of de ruggenwervels.

Voorbeelden van zulke neurologische problemen zijn infecties of tumoren in de hersenen. Ook kan een auto-immuunziekte neurologische klachten geven.

Symptomen van neurologische problemen kunnen variëren. Vaak bestaan de symptomen uit:

 • Verlammingsverschijnselen
 • Spierzwakte
 • Pijn
 • Epileptische aanvallen
 • Verwardheid

Als je vermoedt dat je hond neurologische klachten heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts, zodat de oorzaak van deze klachten achterhaald kan worden.

Rugproblemen

Het trillen van de poten kan ook veroorzaakt worden door problemen met de (lage) rug. Dit kunnen problemen zijn, zoals een hernia of DLSS.

Deze rugproblemen gaan vaak gepaard met symptomen, zoals:

Ook kunnen er verlammingsverschijnselen ontstaan bij een hond met rugproblemen. Wanneer er verlammingsverschijnselen ontstaan, moet je met spoed naar een dierenarts.

Pijn

Pijn kan ook een reden zijn van het trillen van de poten. Wanneer een hond pijn heeft, dan gaat hij vaak trillen. Als de pijn in de poot zit, dan is de kans groot dat deze gaat trillen.

Bekijk dus even goed of je hond pijn heeft en waar deze pijn zit. Er kan bijvoorbeeld een wondje op de poot zitten, waardoor de poot de hele tijd trilt. Ga vervolgens na of de pijn thuis te behandelen is, of dat er een dierenarts moet worden ingeschakeld.

Vergiftiging

Een vergiftiging kan de oorzaak zijn van de trillende poten bij een hond. Een vergiftiging kan ontstaan wanneer een hond iets heeft gegeten of iets heeft ingeademd. Ook kan er een vergiftiging ontstaan door huidcontact. Een vergiftiging door het eten van voedsel komt het vaakst voor.

De vergiftiging kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het eten van chocola of druiven. Symptomen kunnen bestaan uit:

 • Braken en diarree
 • Afwijkende ademhaling
 • Afwijkende hartslag
 • Speekselen
 • Verwarring

Het is van belang dat je snel een dierenarts bezoekt wanneer je het vermoeden hebt dat je hond vergiftigd is. De dierenarts kan je hond vervolgens een middel geven waardoor hij gaat braken. Laat je hond nooit braken met zout! Dit kan leiden tot een zoutvergiftiging.

oude hond

Ouderdom

Bij oudere honden komt het vaak voor dat de poten een beetje gaan trillen. De spieren, gewrichten en botten worden wat zwakker, en hierdoor kunnen deze trillingen ontstaan.

Deze trillingen van ouderdom worden ook wel seniele tremoren genoemd. Deze trillingen kunnen vaak geen kwaad en de hond heeft hier geen last van.

Houd je oude hond even goed in de gaten wanneer zijn poten beginnen te trillen en kijk eventueel of je hond nog andere symptomen heeft. Trillen de poten van je hond en heeft hij verder nergens last van, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Toch kan het nooit kwaad om even een dierenarts te bellen of te bezoeken. Door dit te doen, weet je zeker dat er niets aan de hand is.

Heeft je hond naast het trillen nog symptomen, zoals pijn, braken of koorts, dan is het belangrijk om naar een dierenarts te gaan.

Koud weer

Als het erg koud is, dan kan dit de reden zijn van de trillende poten. In dit geval zullen niet alleen de poten van de hond gaan trillen, maar het hele lichaam zal hierbij gaan trillen. Door te trillen, doet het lichaam een poging om op te kunnen warmen.

Om te achterhalen of je hond het koud heeft, kun je even met je hand gaan voelen. Heeft je hond koude oren of voelt je hond in het algemeen koud aan, dan kan de kou dus de oorzaak zijn. Warm je hond goed op met een dekentje of zet de verwarming wat hoger. Stopt het trillen, dan hoef je verder niks meer te doen!

Moet ik naar de dierenarts?

Zoals je hebt gelezen zijn er veel oorzaken mogelijk wanneer je hond last heeft van trillende poten. Sommige van deze oorzaken zijn vrij serieus, dus je moet dit op de juiste manier aanpakken.

Wanneer je hond last heeft van trillende poten, kijk dan eerst naar de situatie. Is het heel erg koud buiten en voelt je hond koud aan, dan kan dit de oorzaak zijn van het trillen. Warm je hond goed op en kijk vervolgens of het trillen stopt.

Mocht het trillen van de poten voor een langere tijd aanhouden of heeft je hond andere symptomen naast het trillen, dan is het belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken. Het hoeft niks te betekenen, maar als er wat ergs aan de hand is, is het belangrijk dat je hond snel wordt geholpen.

Als je hond wat ouder is, dan kan het zijn dat het trillen wordt veroorzaakt door ouderdom. Dit is alleen niet met zekerheid te zeggen. In dit geval is het dus ook verstandig om de hulp van een dierenarts in te schakelen.

Tot slot

Het trillen van de poten kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken verschillen van onschuldig tot vrij serieus.

Nu je weet wat deze oorzaken kunnen zijn, kun je misschien achterhalen waarom de poten van je hond trillen. Ga altijd naar een dierenarts wanneer het trillen langer aanhoudt of wanneer je hond andere symptomen heeft naast het trillen. Ook wanneer je de situatie niet vertrouwd, is het altijd verstandig om de hulp van een dierenarts in te schakelen.