hond met zijn oren naar achteren

Redenen Waarom Je Hond Zijn Oren Naar Achteren Doet

Door goed naar een hond te kijken, kunnen we vaak zien hoe hij zich op dat moment voelt. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan hoe een hond beweegt, maar je kunt het ook zien door naar de stand van de oren of staart van de hond te kijken.

Wat je vaak kunt zien bij een hond, is dat hij zijn oren naar achteren doet. Maar als je hond dit doet, wat kan dat dan betekenen?

Als een hond zijn oren naar achteren doet, dan kan dit veel dingen betekenen. Een hond kan zijn oren naar achteren doen om iemand te waarschuwen. Ook kan het betekenen dat een hond relaxed of angstig is, of dat de hond ergens naar aan het luisteren is. In sommige gevallen kan het betekenen dat de hond last heeft van zijn oren.

Hier lees je over alle verschillende betekenissen van oren die naar achteren staan bij honden.

Relaxed

Een hond die zich relaxed en comfortabel voelt, zal zijn oren naar achteren houden. Het naar achteren houden van de oren is namelijk hoe de oren van nature staan.

Je zult dit vaak zien bij een hond die aan het slapen is of een hond die rustig aan het liggen is. De hond is in dit geval erg comfortabel en de oren staan dus in hun natuurlijke houding.

Angst of Nervositeit

Als een hond zijn oren strak naar achteren heeft, dan kan dit betekenen dat hij angstig of nerveus is. Een hond kan angstig worden om veel verschillende redenen. Hij kan bijvoorbeeld bang zijn voor een andere hond of een hond kan nerveus worden tijdens een autorit.

Je kunt een angstige hond ook opmerken aan een aantal andere dingen:

 • Veel gapen
 • Lippen aan de lippen
 • Staart tussen de benen
 • Oogcontact vermijden
 • Een ineengedoken houding

Staan de oren van je hond naar achteren en vertoont hij daarnaast nog andere symptomen van angst of nervositeit, dan is de kans groot dat je hond angstig is. Het verwijderen van de bron van deze angst kan ervoor zorgen dat je hond zich weer op zijn gemak gaat voelen.

Problemen Met De Oren

In sommige gevallen kunnen oren die naar achteren staan wijzen op oorproblemen. Door de oren naar achteren te houden, probeert de hond te voorkomen dat de oren nog meer schade op zullen lopen.

Er kunnen verschillende soorten oorproblemen ontstaan bij een hond. Het meest voorkomende probleem bij honden is een oorinfectie en de oormijt. Deze problemen kunnen tegelijk ontstaan.

Symptomen van oorproblemen kunnen bestaan uit:

 • Schudden met de kop
 • Krabben aan de oren
 • Vieze en stinkende oren
 • De kop scheef houden
 • Pijn aan de oren bij aanraking
 • Warme oren

Vermoed je dat je hond last heeft van oorproblemen? Dan is het verstandig om even een dierenarts te bezoeken om het probleem op te lossen.

Waarschuwen

Het kan betekenen dat een hond je wilt waarschuwen wanneer hij zijn oren naar achteren houdt. Wanneer deze waarschuwing genegeerd wordt, dan kan dit betekenen dat de hond zal gaan bijten.

Vaak zal dit samengaan met het laten zien van de tanden, grommen, blaffen, likken aan de lippen en oogcontact. Ook kan dit overlap hebben met de symptomen van een angstige of nerveuze hond, wat eerder in dit artikel beschreven staat.

Ben je een hond aan het aaien en hij vertoont vervolgens dit gedrag, stop dan snel met wat je aan het doen bent, want voordat je het weet kan de hond naar je gaan happen!

Luisteren

Als laatste kan het betekenen dat een hond aan het luisteren is wanneer hij zijn oren naar achteren heeft staan. Als een hond plotseling een geluid hoort, dan doet hij vaak zijn oren naar achteren om dit geluid beter te kunnen horen.

Je zult dit kunnen opmerken wanneer aan het spelen is en plotseling een vreemd geluid hoort. Ook als je bijvoorbeeld tegen je hond aan het praten bent, dan zal het dier in veel gevallen zijn oren naar achteren doen, om je beter te kunnen horen en begrijpen.

Is het compleet stil in huis en doet je hond zijn oren naar achteren, dan betekent dit dat je hond niet aan het luisteren is, maar waarschijnlijk is een van de bovenstaande redenen hiervan de oorzaak.

Tot Slot

Als een hond zijn oren naar achteren houdt, dan kan dit dus veel verschillende betekenissen hebben. Kijk dus niet alleen naar de oren als je wil weten hoe een hond zich op een bepaald moment voelt, maar kijk ook naar de rest van de lichaamshouding.

Door hier goed naar te kijken, kun je precies weten hoe een hond zich voelt en welk gedrag je kunt verwachten.

Ik hoop dat je je hond na het lezen van dit artikel een stuk beter zult gaan begrijpen!