hond met grote oren

De Oren van een Hond Schoonmaken met Olijfolie

Sommige honden hebben een grotere kans op oorproblemen, zoals een oorinfectie of droge oren. Dit komt vooral voor bij honden met grote, hangende oren.

Het is verstandig om het oor regelmatig te reinigen bij honden die vaak last hebben van oorproblemen. Als je geen oorreiniger in huis hebt, dan kan olijfolie een geschikte oplossing zijn. Bijna iedereen heeft dit namelijk wel in huis.

Maar is het eigenlijk wel verstandig om het hondenoor schoon te maken met olijfolie? Daar lees je hier meer over!

Kan je de oren van een hond schoonmaken met olijfolie?

Je kunt de oren van een hond schoonmaken met olijfolie. Door een paar druppels olijfolie in het oor van de hond te doen en het oor vervolgens te masseren, kan vuil en oorsmeer losgeweekt worden.

Neem vervolgens een bolletje droge watten en veeg de binnenkant van de het oor schoon in een draaiende beweging.

Olijfolie kan er daarnaast voor zorgen dat oormijten die zich rond het oor bevinden doodgaan. Oormijten zijn kleine parasieten die een oorontsteking bij een hond kunnen veroorzaken. Het is net 100 procent zeker dat de beestjes doodgaan door olijfolie, maar het kan zeker helpen.

Heb je wel een oorreiniger in huis, dan kun je dit beter gebruiken. Een oorreiniger is namelijk speciaal gemaakt voor het hondenoor en zal dus een beter resultaat geven dan olijfolie. Dit wil echter niet zeggen dat olijfolie geen goed alternatief is!

Zorg er wel voor dat je een goede oorreiniger gebruikt, zoals de OxyFresh Pets Oorreiniger.

Andere voordelen van olijfolie bij honden

Naast het schoonmaken van de oren, kan olijfolie ook andere voordelen bieden bij een hond. Het kan ten eerste helpen bij een droge huid op de oren.

Sommige honden hebben last van een droge huid op de oren. Door de oren met olijfolie in te smeren, kan de droge huid bij de hond weggaan.

Olijfolie kan ook een bijdrage leveren aan een gezonde vacht en het kan helpen tegen huidschilfers. Door een eetlepel per dag toe te voegen aan het voer van je hond, kan je hond een mooie en gezonde vacht krijgen. Olijfolie kan daarnaast zorgen voor een goed immuunsysteem.

Wil je dit voor het eerst gaan doen, begin dan met een heel klein beetje olijfolie en kijk hoe je hond erop reageert. Mocht je hond last krijgen van bijvoorbeeld buikpijn en diarree, dan kun je het beter niet meer geven.

Een oorontsteking behandelen met olijfolie

Wanneer je hond last heeft van een oorinfectie, ga dit dan niet zelf proberen te behandelen en ga naar een dierenarts. Het gebruiken van olijfolie zal in dit geval waarschijnlijk al te laat zijn.

Ga je niet naar een dierenarts en gaat de infectie niet voorbij, dan kan de oorontsteking erger worden en kan de hond blijvende schade aan het oor krijgen.

Je kunt een oorontsteking bij de hond aan de volgende symptomen herkennen:

  • Oor dat warm aanvoelt
  • Het oor is rood
  • Krabben aan het oor
  • Schudden met de kop
  • Pijn bij aanraking van het oor
  • Stank dat uit het oor komt
  • Pus of veel oorsmeer in het oor

De dierenarts zal het oor goed reinigen met een medicinale oorreiniger. De dierenarts kan je ook eventueel medicijnen en een schoonmaakmiddel meegeven naar huis. Mocht de ontsteking erger zijn, dan kan er antibiotica worden meegegeven.

Tot slot

Als je geen oorreiniger in huis hebt, dan kan olijfolie een goed alternatief zijn. Olijfolie kan helpen met het verwijderen van oorsmeer en het doden van oormijten, een veroorzaker van een oorontsteking. Bovendien kan olijfolie helpen wanneer een hond last heeft van een droge huid op de oren.

Heeft je hond een oorontsteking, dan zal olijfolie waarschijnlijk niet helpen. Je kunt in dit geval het beste naar een dierenarts gaan om te voorkomen dat de oorontsteking erger wordt.