hond met grote oren

Kun Je de Oren van een Hond Schoonmaken met Babydoekjes?

Sommige honden krijgen sneller last van oorproblemen en bij deze honden is het dus belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken. Er zijn veel middelen om het hondenoor te reinigen, maar kan dit eigenlijk ook met babydoekjes?

Hier lees je of je de oren van een hond kan schoonmaken met babydoekjes en je leest over andere middelen die helpen bij het reinigen van het hondenoor.

Kun je babydoekjes gebruiken voor het hondenoor?

Het is niet aangeraden om babydoekje te gebruiken om de oren van een hond schoon te maken. Het zal hoogstwaarschijnlijk geen schade toebrengen aan de hond, maar je kunt het voor de zekerheid beter niet doen.

Babydoekjes kunnen namelijk ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor een hond. Daarnaast zijn babydoekjes niet geschikt voor een hondenhuid.

De huid van een hond en een mens verschilt namelijk in pH-waarden en babydoekjes zijn hierdoor niet geschikt voor de hondenhuid. De doekjes kunnen huidproblemen veroorzaken bij de hond.

Wat kan ik wel gebruiken voor de oren van mijn hond?

Pet Cleaning Wipes

Er zijn natte doekjes te koop die speciaal gemaakt zijn voor huisdieren, de Pet Cleaning Wipes. Deze doekjes zijn vrij van chemicaliën en andere stoffen die beschadigend kunnen zijn voor een hond.

Hiermee kun je de oren van je hond schoonmaken. De doekjes kunnen bovendien erg handig zijn om de poten en vacht schoon te maken van een hond, bijvoorbeeld na een regenachtige wandeling.

Let er wel op dat je tijdens het schoonmaken van de oren het vuil naar buiten duwt en dus niet verder het oor in. Dit kan namelijk slecht zijn voor het oor en kan de kans op oorproblemen vergroten.

Oorreiniger

Een oorreiniger die speciaal gemaakt is voor honden is ook een goed hulpmiddel als je de oren van je hond wil schoonmaken. Een voorbeeld hiervan is de Oxyfresh Pets oorreiniger.

Je doet een paar druppels in de oren van je hond en masseert dit vervolgens in de oren. Je laat hierna je hond met zijn kop schudden en vervolgens kun je met een droge doek het vuil uit de oren wegvegen.

Olijfolie

Heb je geen middelen in huis maar moet je toch de oren van je hond schoonmaken, dan kan olijfolie een goed alternatief zijn. Het is goedkoop en bijna iedereen heeft het wel in huis staan.

Het werkt als volgt: je doet een paar druppels olijfolie in de oren van je hond en masseert dit er goed in, zodat het vuil losgeweekt wordt. Dit laat je eventjes zitten.

Vervolgens kun je de olie met het vuil uit het oor halen met een droge doek of een bolletje droge watten.

Olijfolie kan daarnaast goed werken tegen oormijten. Oormijten zijn kleine parasieten die een oorontsteking kunnen veroorzaken. Door olijfolie te gebruiken, kunnen deze beestjes doodgaan.

Is het nodig om de oren van een hond schoon te maken?

Bij sommige honden kan het nodig zijn om de oren schoon te maken. Dit voorkomt namelijk dat er oorsmeer en andere viezigheid in de oren gaat ophopen, wat kan leiden tot infecties.

Het kan vooral nodig zijn bij honden die veel zwemmen of honden die een groter risico lopen op het krijgen van oorinfecties.

Dit zijn vaak honden met grote, hangende oren. Voorbeelden van zulke honden zijn Bassethonden, Shar-Peis en Labradoodles.

Heb je een hond die in het verleden te maken heeft gehad met oorproblemen, dan kan het dus verstandig zijn om de oren schoon te houden. Maak de oren ook weer niet te vaak schoon, dit kan in sommige gevallen de problemen verergeren. Overleg dit eventueel met een dierenarts.

Honden die gezonde en schone oren hebben, hebben geen oorreiniging nodig en kunnen dit zelfs hun hele leven niet nodig hebben.

Heeft je hond last van een oorinfectie en is dit de reden dat je de oren wil schoonmaken, dan gaat dit niet helpen. Wanneer je hond een oorinfectie heeft, dan is het al te laat en kun je beter een dierenarts bezoeken voordat de oorontsteking verergerd.

Hoe je een oorinfectie bij de hond kunt herkennen, lees je hieronder.

Een oorinfectie bij de hond herkennen

Veel honden kunnen last krijgen van oorproblemen, zoals een oorinfectie. De hond kan hierbij de volgende symptomen vertonen:

  • Pijn aan het oor
  • Schudden met de kop
  • Krabben aan het oor
  • Pus of veel oorsmeer dat uit het oor komt
  • Het oor voelt warm aan
  • Het oor stinkt

Wanneer je vermoedt dat je hond hier last van heeft, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan het oor vervolgens grondig reinigen en kan eventueel medicatie toedienen.

Ga je niet naar een dierenarts, dan kan de ontsteking verergeren en dit kan blijvende schade geven aan het gehoor van je hond. In ernstigere gevallen kan het zelfs een evenwichtsstoornis veroorzaken.

Tot slot

Gebruik dus geen babydoekjes als je de oren van je hond wil gaan schoonmaken. Kies voor goede alternatieven, zoals Pet Wipes, een oorreiniger of olijfolie.

Als je hond een oorinfectie heeft, dan ben je te laat met schoonmaken en kun je beter een dierenarts bezoeken. Doe je dit niet, dan kan de ontsteking erger worden en kan dit leiden tot blijvende schade.