hond die traploopt

Oplossingen en Hulpmiddelen Voor de Hond Bij het Traplopen

Sommige honden hebben helaas moeite met traplopen. Dit kan komen door ouderdom, ziekte, angst of door een operatie. Als je bijvoorbeeld in een flatgebouw woont zonder lift, dan moet je dus de trap nemen met je hond en moet je dus een oplossing bedenken.

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden voor honden bij het traplopen. Deze verschillende mogelijkheden staan in dit artikel beschreven.

Hondenharnas

Als je een kleine hond hebt die geen trap kan lopen, dan kun je hem eenvoudig optillen. Bij grotere honden kan dit lastiger zijn. Gelukkig zijn hiervoor harnassen beschikbaar zodat je je hond gemakkelijk kunt optillen.

Een voorbeeld hiervan is de CareLift. Dit is een hondenharnas met twee handvaten aan de bovenkant. Met deze handvaten kun je je hond gemakkelijk optillen wanneer hij de trap op of af moet.

Je kunt ook alleen het voorste of achterste gedeelte optillen, dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer de hond last heeft van een voor- of achterpoot.

Een ander voorbeeld is de Trixie Loophulp. Dit is ook een soort harnas, maar met één handvat. Het is vooral bedoeld om de hond te ondersteunen tijdens het traplopen. Door het gewicht van de hond een klein beetje te tillen, wordt het lichaam van de hond al een stuk minder belast.

Loopplank

Voor kleine trappen kan een loopplank handig zijn bij een hond die moeite heeft met traplopen. Dit kan helpen bij bijvoorbeeld kleine opstapjes.

De loopplank kan bovendien handig zijn voor wanneer je hond in de auto moet of op de bank wil maar dit niet meer kan. Met de loopplank kan de hond eenvoudig omhoog lopen zonder daarbij zijn lichaam te veel te belasten.

Hondentraplift

Als je hond in het huis vaak de trap op en af moet, dan kun je ervoor kiezen om een hondentraplift aan te schaffen. Een hondentraplift is vergelijkbaar met een normale traplift. Het verschil is dat er bij een hondentraplift een speciaal platform bij zit waar de hond op kan zitten.

Wanneer de hond op de traplift gaat zitten, kun je hem eenvoudig omhoog of omlaag sturen door middel van een afstandsbediening. De hond kan hierdoor veilig de trap op en af gaan zonder zijn lichaam veel te belasten.

Waarom wil mijn hond de trap niet af?

Het is vervelend als je hond ineens niet meer de trap af wil. Vaak heeft de hond hier zijn redenen voor. De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is pijn. Wanneer de hond ergens last van heeft, dan kan traplopen deze pijn verergeren en doet de hond het dus liever niet.

Angst kan een andere oorzaak zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte ervaring die de hond heeft met traplopen. Als de hond een tijdje terug van de trap is gevallen, dan kan hij bang zijn en wil hij dus niet meer van de trap.

Ouderdom kan ook een rol spelen in het niet van de trap af willen lopen. Wanneer een hond ouder wordt, dan is alles minder soepel. De spieren, gewrichten en botten werken minder goed mee en hierdoor kan de hond dus niet meer goed van de trap lopen.

Wat kan ik doen bij een hond die niet meer van de trap af wil?

Heeft je hond ergens last van en kan hij hierdoor niet meer van de trap? Zorg er dan voor dat je de oorzaak van deze pijn vindt en ga naar een dierenarts wanneer dat nodig is. Wanneer de pijn weg is, zal de hond weer normaal van de trap moeten gaan lopen.

Wordt het probleem veroorzaakt door angst, dan moet je de trap koppelen aan een goede herrinering bij de hond. Lok je hond de trap op met een koekje. Wanneer je hond een poot op een traptrede zet, beloon hem dan. Ga steeds verder de trap op en herhaal dit proces, totdat je bovenaan de trap bent.

Het is daarnaast belangrijk dat je een hond zo jong mogelijk kennis laat maken met een trap. Heeft de hond vroeger nooit trap moeten lopen en moet hij het ineens nu wel, dan is het logisch dat hij het een beetje eng vindt.

Tot slot

Het is erg vervelend wanneer je hond niet meer kan traplopen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om je hond te kunnen helpen. Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt en dat je nu gemakkelijker met je hond de trap op en af kan lopen!