hond met oorontsteking

Gaat een Oorontsteking Bij de Hond Vanzelf Over?

Een oorontsteking komt vrij regelmatig voor bij honden. Dit kan vrij pijnlijk en oncomfortabel zijn voor een hond.

Je vraagt jezelf vast af: Moet ik iets doen om mijn hond te helpen met zijn oorontsteking, of gaat een oorontsteking bij een hond vanzelf over? Maak je geen zorgen, in dit artikel worden al je vragen over oorontstekingen bij honden beantwoord.

Gaat een oorontsteking vanzelf over bij honden?

In de meeste gevallen gaat een oorontsteking bij een hond niet vanzelf over. Het is vaak nodig om het oor te laten behandelen door een dierenarts.

Wanneer een oorontsteking niet behandeld wordt, kan er schade aan het oor ontstaan. Er kan bijvoorbeeld een scheur in het trommelvlies ontstaan en in ergere gevallen kan er doofheid optreden. Ga dus altijd naar een dierenarts als je denkt dat je hond een oorontsteking heeft.

Hoe ontstaat een oorontsteking bij een hond?

De gehoorgang van een hond is vooral verticaal. Bij mensen is het juist meer horizontaal. Een verticale gehoorgang houdt gemakkelijker vocht vast en hierdoor is de kans dat een hond een oorinfectie krijgt groter. Bacteriën en gisten houden namelijk van vochtige plekken.

Een oorontsteking bij de hond wordt veroorzaakt door een gist of door een bacterie. Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk voor een oorinfectie bij de hond:

  • Allergieën
  • Vocht in het oor, na het zwemmen of na een bad
  • Auto-immuun ziekten
  • Objecten van buitenaf (zoals grasaren) die in het oor terechtkomen
  • Oormijten
  • Wondjes in het oor
  • Bepaalde typen kanker

Sommige hondenrassen hebben een grotere kans op een oorontsteking dan andere rassen. Rassen met grote, hangende oren hebben een grotere kans op een oorinfectie. Voorbeelden van zulke honden zijn Cocker Spaniels en Springer Spaniels.

Ook de Shar-Pei, Labrador- en Golden retrievers, Schnauzers en Poedels hebben een grotere kans op een oorinfectie. Let bij deze honden dus extra goed op.

Hoe herken je een oorontsteking bij een hond?

Een oorontsteking kan vrij veel ongemak met zich meebrengen. Er zijn een aantal symptomen merkbaar:

Wanneer je merkt dat je hond een oorontsteking heeft, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts om verdere schade aan het oor te voorkomen.  

Wat doet de dierenarts bij een oorontsteking bij een hond?

Wanneer je de hond naar een dierenarts brengt, zal de dierenarts het oor eerst grondig schoonmaken met een medicinale oorreiniger. De dierenarts kan verder medicijnen voorschrijven. In sommige gevallen kan het nodig zijn om antibiotica voor te schrijven.

De meeste ontstekingen zullen binnen 1 a 2 weken moeten verdwijnen. Bij ernstigere infecties kan dit een stuk langer duren. Bij een chronische oorontsteking kan het nodig zijn om de hond te opereren.

Een oorontsteking bij de hond voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een oorontsteking ontstaat vaak omdat er teveel vocht aanwezig is in het oor. Dit kan gebeuren na een bad of na het zwemmen. Zorg ervoor dat je de oren goed afdroogt.

Het kan bovendien helpen om de oren af en toe te reinigen. Dit is vooral handig voor honden die vaak zwemmen en dus een groter risico lopen op een oorontsteking.

Je kunt de oren reinigen met een oorreiniger voor de hond, zoals de OxyFresh Pets oorreiniger. Dit zijn oordruppels die de viezigheid en het oorsmeer losweken van het oor. Doe dit echter niet te vaak. Dit kan juist weer leiden tot meer oorontstekingen. Reinig alleen wanneer het nodig is.

Tot slot

Een oorontsteking komt dus vrij regelmatig voor bij honden. Nu weet je alles over een oorontsteking bij de hond en kun je het dus makkelijker herkennen en voorkomen.

Wanneer je denkt dat je hond een oorontsteking heeft, twijfel dan niet en ga altijd naar een dierenarts. Als je er te lang mee wacht, kan er schade aan het oor ontstaan. Een oorontsteking gaat dus niet vanzelf over.