hond met oren die stinken

De Oorzaken Van Stinkende Oren Bij Honden

De oren van een gezonde hond horen normaalgesproken niet te stinken. Als je hond stinkende oren heeft, dan kan dit het gevolg zijn van een oorontsteking.

Om stinkende oren bij je hond te voorkomen, is het belangrijk om de oren van je hond regelmatig te controleren en te reinigen met een oorreiniger.

Het is belangrijk om te weten wat hier de oorzaak van kan zijn en hoe je de stinkende oren kunt verhelpen. Hier lees je alles over stinkende oren bij honden.

Oorontsteking

Oorinfecties zijn de grootste veroorzakers van stinkende oren bij honden. Er zijn twee soorten infecties: bacteriële infecties en schimmelinfecties. Een oorinfectie kan ontstaan door veel verschillende redenen.

Als je hond een oorontsteking heeft, dan kun je dit aan de volgende symptomen zien:

  • Jeuk aan het oor
  • Schudden met de kop
  • Pijn of gevoeligheid bij de oren
  • Stinkende oren
  • Opgezwollen oorschelp
  • Veel oorsmeer of pus
  • Roodheid op of rond het oor
  • Constand rondjes lopen

Bepaalde hondenrassen lopen een groter risico op het krijgen van problemen met de oren. Dit zijn honden met hangende oren, veel haar in de oren of honden met vernauwde gehoorgangen. Dit zijn hondenrassen zoals Poedels, Bulldogs, Spaniels, Retrievers en Terriers.

De stank uit het oor kan ook veroorzaakt worden door allergieën, oormijten of door een vreemd object die in het oor terecht is gekomen. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van stinkende oren bij honden:

Bacteriële infectie

Een oorontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie. Door de plotselinge groei van bacteriën die op de huid voorkomen, kunnen deze bacteriën in de oren terechtkomen. Symptomen bestaan vooral uit jeuk en pijn.

Een bacteriële infectie kan stinkende oren veroorzaken, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. In sommige gevallen kunnen de oren ook zoet ruiken, zoals karamel of druiven.

Schimmel- of gistinfectie

Een oorontsteking kan veroorzaakt worden door een schimmel of gist. De gistsoort Malassezia is hier de boosdoener. Deze gistsoort hoort te leven op de huid van katten en honden, maar wanneer deze gistsoort gaat ontsteken kunnen er problemen ontstaan. Er is dan sprake van Malassezia pachydermatitis.

Allergieën

Vaak kan een oorontsteking ontstaan omdat een hond allergisch is voor bepaalde dingen. Dit kan een voedselallergie zijn, maar ook een omgevingsallergie, zoals een allergie voor de huisstofmijt en graspollen.

De huid van een hond met een allergie is vaak rood en schilferig en de hond heeft veel jeuk. Door al het krabben, likken en bijten kunnen de klachten erger worden en kunnen er kale plekken ontstaan. Ook kan de huid zwellen en kunnen er korstjes of pus te zien zijn.

Sommige rassen lopen een groter risico op het ontwikkelen van allergieën. Dit zijn bijvoorbeeld Bulldogs, Terriers, Labradors, Golden Retrievers en Boxers.

Veel honden met een allergie hebben een oorontsteking als belangrijkste klacht. Het is belangrijk om de oorzaak van de allergie te vinden, zodat het probleem opgelost kan worden. Het is verstandig om hierbij contact op te nemen met de dierenarts.

Oormijt

De stank uit de oren van je hond kan veroorzaakt worden door de oormijt. De oormijt is een beestje die eitjes legt op de huid van je hond. Deze eitjes ontwikkelen zich in de gehoorgang en leven van oorsmeer en huidcellen van een hond.

Symptomen van een oormijtinfectie lijken erg op die van een standaard oorontsteking: stinkende, jeukende oren en veel oorsmeer. Oormijt is erg besmettelijk en gaat niet vanzelf over. Het is dus belangrijk dat een hond met oormijt snel behandeld wordt. Gebeurt dit niet, dan loopt de hond het risico om uiteindelijk doof te worden.

Het is belangrijk dat alle dieren die aanwezig zijn in het huis ook worden behandeld tegen de oormijt. Wanneer deze dieren besmet zijn, kunnen ze elkaar namelijk weer opnieuw besmetten. Neem dus contact op met een dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van een oormijtinfectie.

Vreemde voorwerpen

Voorwerpen die normaalgesproken niet in een hondenoor thuishoren kunnen een oorontsteking veroorzaken. Deze voorwerpen verminderen de ventilatie in de gehoorgang. Hierdoor kan de gehoorgang niet voldoende drogen en dit geeft bacteriën en schimmels een kans om te groeien.

Je hond loopt een groter risico om een vreemd voorwerp in zijn oor te krijgen tijdens de zomerdagen. Dit kan bijvoorbeeld een grasaar of een stukje hout zijn.

Zwemmen

Door het zwemmen of in bad gaan kunnen honden het risico lopen op het krijgen van een oorontsteking. Zwemmen of in bad gaan kan voor teveel vocht zorgen in het oor en hierdoor krijgen bacteriën en schimmels een kans.

Stinkende oren voorkomen

Om ontstekingen te voorkomen, is het belangrijk dat je de oren van je hond goed in de gaten houdt. Check dus regelmatig de oren van je hond zodat je er vroeg bij bent wanneer je hond een beginnende oorontsteking heeft.

Je kunt de oren van je hond controleren door te ruiken. Een hond met een (beginnende) oorontsteking zal vies ruikende oren hebben. Het is dus belangrijk dat je weet hoe een gezonde hondenoor ruikt, zodat je weet wanneer het oor een vreemde geur heeft.

Naast ruiken kun je ook kijken hoe het oor eruitziet. Het oor moet er vanbinnen roze uitzien met een klein beetje oorsmeer. Een klein beetje oorsmeer is niet slecht, het zorgt er namelijk voor dat het oor zichzelf schoonhoudt.

Als de oren van je hond van binnen rood zijn met zwarte of bruine afscheiding, of als je hond aan zijn oren krabt of ermee schudt, dan is de kans groot dat je hond een oorontsteking heeft. Het is dan van belang dat je snel contact opneemt met een dierenarts.

Om een oorontsteking te voorkomen moet je er bij een beginnende ontsteking snel bij zijn. Als je het oor in dit stadium schoonmaakt, dan zal het een oorontsteking voorkomen. Je kunt een beginnende oorontsteking herkennen door een kleine verandering aan de geur van de oren of een hond die af en toe met zijn kop schudt. Ook zal er meer oorsmeer in het oor zitten.

Om de oren van je hond schoon te maken, heb je een oorreiniger nodig. Deze reiniger zorgt ervoor dat overmatig oorsmeer en ander ontstekingsmateriaal verwijderd wordt. Als je hond vaak last heeft van oorontstekingen, dan kan het verstandig zijn om de oren van je hond regelmatig te reinigen.

Gebruik de oorreiniger altijd in overleg met je dierenarts.

De oren van je hond schoonmaken

Het schoonmaken van de oren van je hond is vrij simpel. Om ze schoon te maken, spuit je een klein beetje van de oorreiniger in het oor van je hond. Doe dit diep genoeg zodat de hele gehoorgang gereinigd wordt. Houdt het oor dicht en masseer het oor voor een tijdje.

Neem nu een stap naar achter en laat je hond even schudden. Voor de rest hoef je niks te doen, je moet de oorreiniger zijn werk laten doen. Lees ook altijd even de bijsluiter van het product voor meer informatie.

Maak de oren van je hond nooit schoon met een wattenstaafje of een watje. Dit kan ervoor zorgen dat de viezigheid nog dieper in het oor komen en zal het alleen maar erger maken.

Conclusie

Als de oren van je hond stinken, dan wordt dit in veel gevallen veroorzaakt door een ontsteking. De oorontsteking kan weer veroorzaakt worden door veel verschillende dingen.

Om een oorontsteking bij je hond te voorkomen, is het belangrijk om de oren van je hond regelmatig te inspecteren. Een beginnende oorontsteking kan namelijk goed behandeld worden met een oorreiniger.

Als je hond een oorontsteking heeft, dan is het belangrijk om snel de dierenarts te bezoeken. Als deze ontsteking niet goed behandeld wordt, loopt je hond namelijk risico om een chronische oorontsteking op te lopen.