een verstopte hond die probeert te poepen

Werkt Olijfolie Tegen Verstopping bij een Hond?

Bij een verstopping (obstipatie) is het maag-darmstelsel van de hond verstopt geraakt en hierdoor kan de hond niet meer ontlasten. Het lijkt misschien onschuldig, maar het kan veel ongemak met zich meebrengen.

Veel mensen zeggen dat olijfolie schijnt te helpen bij een verstopte hond. Maar is dit eigenlijk wel zo? Meer informatie over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Werkt olijfolie bij een hond met verstopping?

Ja, olijfolie kan helpen wanneer een hond last heeft van een verstopping. Een hond kan gemakkelijker ontlasten door olijfolie, omdat olijfolie de ontlasting kan verzachten en het zorgt ervoor dat de darmen ingesmeerd worden. Hierdoor glijdt de ontlasting gemakkelijker door de darmen heen.

Welke voordelen kan olijfolie nog meer bieden bij een hond?

Naast het verhelpen van een verstopping, kan olijfolie nog meer voordelen bieden bij een hond.

Immuunsysteem

Olijfolie kan een bijdrage leveren aan een goed werkend immuunsysteem. Een eetlepel per dag zou al voldoende moeten zijn. Heb je een hond die vaak ziek is, dan zou dit een goed hulpmiddel kunnen zijn.

Gezonde vacht

Olijfolie kan helpen bij het hydrateren van de huid en het voorkomen van huidschilfers. Door een eetlepel olijfolie per dag te mengen door het voer van je hond, krijgt je hond een mooie en glanzende vacht.

Schone oren

Als je geen oorreiniger in huis hebt, kan olijfolie gebruikt worden om de oren van een hond schoon te maken.

Door een paar druppels olijfolie in het oor van de hond te doen en dit vervolgens goed in te masseren, wordt vuil en oorsmeer losgeweekt. Dit vuil kan vervolgens uit het oor gehaald worden door een droge doek of wattenbollen te gebruiken.

Antioxidanten

Olijfolie bevat antioxidanten, zoals vitamine E. Deze antioxidanten kunnen helpen om het lichaam van de hond te beschermen tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen kunnen zorgen voor ziektes, zoals dementie, hart- en vaatziekten, en weefselbeschadiging. Door de antioxidanten is de hond beter beschermd tegen deze ziektes.

Andere middelen die helpen bij verstopping

Olijfolie kan dus helpen bij een verstopte hond. Er zijn nog een aantal middelen die je kunt gebruiken wanneer je hond last heeft van een verstopping.

Zorg voor genoeg water

Wanneer een hond uitgedroogd is, dan is de kans groter dat de hond verstopt zal raken. Zorg er dus voor dat je hond te allen tijde genoeg water tot zijn beschikking heeft.

Als je hond uit zichzelf niet genoeg drinkt, dan kun je dit verhelpen door bijvoorbeeld water of een beetje bouillon door het voer van je hond heen doet.

Natvoer

Als je hond vaak brokken krijgt, kan natvoer helpen wanneer je hond last heeft van een verstopping. Natvoer bevat namelijk meer vocht. Door dit vocht kan het voedsel beter verteerd worden en kan de verstopping verdwijnen.

Pompoen

Pompoen zit vol met vezels en vezels zijn goed voor de stoelgang van een hond. Je kunt gewoon pompoen uit blik gebruiken. Let er wel op dat er geen middelen bij de pompoen zijn toegevoegd, zoals zout, kruiden of suiker.

Je kunt ongeveer 1 tot 4 eetlepels van de pompoen door het voer van je hond mixen. Je kunt het beste met 1 eetlepel beginnen, zodat je kunt zien hoe je hond erop reageert. Reageert je hond er goed op, dan kun je gerust meer aan je hond geven.

Hondenbotten

Eet je hond vaak botten, dan kan het helpen om je hond hier minder van te geven. Een hondenbot bevat namelijk veel calcium. Teveel calcium kan ervoor zorgen dat de uitwerpselen in de darmen sneller uitdrogen en dit kan leiden tot verstoppingen.

Probiotica

Probiotica bevatten goede bacteriën die een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde darmflora bij de hond. Dit middel kan ervoor zorgen dat de darmen van de hond beter gaan werken en de obstipatie kan hierdoor verholpen worden.

Een voorbeeld van probiotica is de Zoolac Propaste.

Wanneer naar een dierenarts bij een verstopte hond?

Een obstipatie kan vaak goed verholpen worden met de genoemde middelen. Als de verstopping niet weggaat of als je hond vaak last heeft van verstoppingen, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken.

Een verstopping kan in sommige gevallen namelijk veroorzaakt worden door medische problemen, zoals een hernia of een vergrote prostaat.

Tot slot

Olijfolie kan dus een goed hulpmiddel zijn wanneer je hond last heeft van een verstopping. Heb je geen olijfolie in huis, dan zijn er genoeg alternatieven om een hond te helpen met dit probleem.

Mocht de obstipatie niet weggaan of heeft je hond vaker last van een verstopping, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.