hond heeft drop gegeten

Heeft Je Hond Drop Gegeten? Dit Zijn De Gevaren

Drop. De één houdt ervan en de ander wordt er minder blij van. Voor mensen is het natuurlijk niet gevaarlijk, maar wat als je hond drop heeft gegeten, kan dat kwaad?

Als een hond drop heeft gegeten en dit is een kleine hoeveelheid, dan kan dit in de meeste gevallen geen kwaad. Drop kan giftig zijn voor een hond bij grote hoeveelheden. Glycyrrhizine in drop kan namelijk voor een hoge bloeddruk zorgen. Ook kan suikervrije xylitol bevatten, wat erg giftig is voor honden.

Is drop slecht voor honden?

Kortgezegd is drop slecht voor honden. Drop bevat namelijk stoffen zoals glycyrrhizine, suiker, xylitol en zout. Als je hond een kleine hoeveelheid drop heeft gegeten, dan zal dit niet erg schadelijk zijn. Bij grote hoeveelheden drop moet je je hond goed in de gaten blijven houden.

Drop bevat glycyrrhizine

Drop bevat vaak glycyrrhizine, een bestanddeel van zoethoutwortelextract. Glycyrrhizine kan de bloeddruk van je hond verhogen. Als je hond een keertje drop heeft gegeten is dit natuurlijk niet erg. Maar als dit een gewoonte wordt, dan kan dit uiteindelijk wel een probleem worden. Daarnaast gaat je hond door glycyrrhizine vocht vasthouden, wat ook niet erg wenselijk is.

Suiker is slecht voor je hond

Vaak zit er ook suiker in drop. Suiker is natuurlijk niet goed voor je hond. Een klein beetje kan geen kwaad, maar als je hond te veel suiker heeft gegeten, dan kan dit resulteren in braken en diarree. Als je hond last heeft van diarree, dan kan je hond uitdrogen. Zorg er dus voor dat er voldoende water aanwezig is.

Naast deze verschijnselen is suiker ook niet goed voor het gebit van je hond. Suiker leidt tot tandplak en tandsteen. Je kunt het beste even de tanden poetsen als je hond drop heeft gegeten. Sommige hondeneigenaren denken dat tanden poetsen bij honden onzin is, maar het is toch echt belangrijk om het gebit van je hond gezond te houden.

Poets de tanden van je hond dus met een goede hondentandpasta en -tandenborstel wanneer je hond drop heeft gegeten. Dit voorkomt gebitsproblemen bij je hond in de toekomst.

Verder kunnen honden net zoals mensen last krijgen van obesitas. Een dropje af en toe kan geen kwaad, maar zodra dit een gewoonte wordt, dan kan je hond hier dikker van worden. Honden met obesitas hebben een grotere kans op diabetes.

Wat als mijn hond suikervrije drop heeft gegeten?

Als je hond een beetje suiker op heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Maar heeft je hond suikervrije drop op, dan is dit een ander verhaal, vooral als dit in grote hoeveelheden is gebeurd. Xylitol is namelijk erg gevaarlijk voor honden.

Bij honden wordt xylitol namelijk enorm snel opgenomen in het bloed, waardoor de alvleesklier een enorme hoeveelheid insuline afgeeft. Deze plotselinge afgifte van insuline kan erg gevaarlijk voor je hond, het zorgt namelijk voor hypoglycemie. Dit betekent dat het suikergehalte in het bloed lager ligt dan de normaalwaarde. Een te laag gehalte aan bloedsuiker is levensbedreigend en moet snel behandeld worden. 50 tot 100 mg xylitol per kg aan lichaamsgewicht is al genoeg om hypoglycemie bij honden te veroorzaken en je hond kan hieraan overlijden.

Mogelijke symptomen van xylitolvergiftiging zijn braken, beroertes, sufheid en moeite met lopen. Heeft je hond een grote hoeveelheid xylitol gegeten, dan is het belangrijk om even contact op te nemen met de dierenarts. Snel handelen is van groot belang!

Mijn hond heeft zoute drop gegeten

Drop bevat vaak zout, de ene dropsoort meer dan de ander. Grote hoeveelheden aan zout is slecht voor je hond en kan zelfs leiden tot een zoutvergiftiging. Door de grote hoeveelheid zout in het bloed, gaat het bloed water onttrekken van omringende weefsels. Dit leidt tot uitdroging van de cellen. Bij kleine honden gebeurt dit sneller dan bij een grote hond. Als je hond een zoutvergiftiging heeft, moet je snel handelen. Symptomen zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Weinig eetlust
  • Oedeem
hond heeft drop gegeten

Mijn hond heeft een grote hoeveelheid drop gegeten, wat moet ik doen?

Bij grote hoeveelheden drop is het altijd verstandig om even contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan je dan van een goed advies voorzien. Kijk ook even of je hond een aantal genoemde symptomen vertoont.

Als je hond ernstige symptomen vertoont, dan moet je gelijk naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de maag van je hond leeg te pompen. Dit kan alleen als je er op tijd bij bent!

Conclusie

Drop is dus geen goede snack voor je hond. Een aantal dropjes zijn vaak onschuldig, maar als je hond veel drop gegeten heeft, moet je je trouwe viervoeter toch even in de gaten houden en contact opnemen met de dierenarts.