hond die op bed ligt met ziek baasje

Kan Een Hond Merken Dat Je Ziek Bent?

Honden kunnen vaak merken wanneer er iets met ons aan de hand is. Ze komen ons troosten wanneer we verdrietig zijn en ze kunnen merken wanneer we vrolijk zijn. Maar kan een hond eigenlijk ook merken dat je ziek bent?

Weet mijn hond dat ik ziek ben?

Een hond kan merken wanneer je ziek bent. Wanneer je ziek bent, daalt de hoeveelheid gelukshormonen (serotonine, dopamine, oxytocine) in het lichaam. Een hond kan deze daling merken en ruiken.

Bovendien kan een hond aan het energieniveau en de gezichtsuitdrukkingen merken dat zijn baasje zich niet lekker voelt. Wanneer je ziek bent, lig je waarschijnlijk veel op de bank en op bed, en een hond merkt dat er iets veranderd is aan de routine van zijn baasje. Ook kijken we minder blij wanneer we ziek zijn, en een hond merkt dit gelijk op.

Honden kunnen niet alleen een simpele griep opmerken. Een hond kan ook belangrijke ziektes, zoals kanker of diabetes opmerken.

Dit komt door het sterke reukvermogen van een hond. Sommige hondenrassen hebben zelfs 40 tot 50 keer zoveel reukreceptoren dan mensen. Dit betekent dat het reukvermogen van een hond vele malen beter is dan die van de mens.

Wanneer een mens een bepaalde ziekte heeft, dan ontstaan er chemische veranderingen in het lichaam die een hond kan ruiken. Een hond kan bijvoorbeeld aan urine ruiken en de ziekte diabetes constateren, en een hond kan kanker opmerken door aan iemands bloed te ruiken. Honden kunnen dus erg behulpzaam zijn in het ziekenhuis of laboratorium.

Tekenen dat je hond weet dat je ziek bent

Wanneer je ziek bent en je hond merkt dit, dan zijn er een aantal manieren hoe je kunt zien dat je hond dit opmerkt.

Je hond zal ineens extra met je gaan knuffelen en zal de hele tijd met je op bed of op de bank gaan liggen. Ook wil je hond de hele tijd dichtbij je zijn. Dit zijn allemaal tekens dat je hond wil laten zien dat hij er voor je is en dat hij je gerust wil stellen tijdens je ziekte.

Bovendien zal je hond wat rustiger zijn dan normaal en hij wil minder graag met je spelen. Hij weet dat je energieniveau wat lager is en past zichzelf hierbij aan.

Kan ik mijn hond aansteken als ik ziek ben?

Je zult je vast afvragen of je hond ziek kan worden wanneer je zelf ziek bent. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond ook ziek wordt.

Waar de meeste mensen zich zorgen over zullen maken, is de griep. Deze ziekte komt namelijk het vaakst voor bij mensen en ze vragen zich dus af of ze hun hond kunnen aansteken. Gelukkig is de kans extreem klein dat jij je hond aansteekt met de griep. De virussen die griep veroorzaken bij mensen zijn namelijk anders dan de virussen van een griep bij een hond.

Dat je een hond niet kunt aansteken met griep, betekent dit niet dat je geen enkele ziekte kan overdragen aan je hond. Er zijn een aantal ziekten die van de mens naar de hond overgedragen kunnen worden. Dit zijn ziektes zoals:

Veel van deze ziekten zijn vrij zeldzaam en de kans is klein dat je een hond hiermee aansteekt. Toch is het mogelijk, dus let hier goed op!

Tot slot

Een hond kan dus opmerken wanneer je een griepje hebt. Hij zal dan lekker tegen je aan gaan kruipen en je proberen op te vrolijken. Met een griepje hoef je gelukkig niet bang te zijn dat je je hond zult aansteken, dus je kunt lekker dichtbij blijven.

Accepteer de liefde die je hond geeft, dit maakt je namelijk vrolijk en hierdoor zul je weer sneller beter worden. Beloon je hond natuurlijk ook met een aai over zijn kop en een koekje!