hond die een wortel eet

Mag Een Hond Wortel Eten?

De vitaminen en mineralen in een wortel zijn erg gezond voor mensen. Maar geldt dit ook voor honden of kun je ze beter niet aan je hond voeren?

Kortgezegd is het veilig voor honden om wortels te eten. Ze vinden de smaak niet alleen lekker, maar het eten van wortels kan ook een aantal voordelen bieden. Hier lees je waarom wortels goed zijn voor honden, en op welke manier je het beste wortel aan je hond kunt geven.

Mogen honden wortels?

Kortgezegd mag een wortels eten. Het is een gezonde en verantwoorde snack voor je hond. Een hond mag zowel gekookte als rauwe wortels eten. Natuurlijk is het belangrijk dat dit met mate gebeurt. Teveel wortels kan leiden tot overgewicht, maar dit geldt eigenlijk voor elk soort eten.

De voordelen van wortels voor honden

De meeste honden vinden wortels niet alleen lekker, er zitten ook een aantal voordelen aan. Wortel is namelijk een goedkope en gezonde snack voor je hond. Wortels zijn een goede bron van vitamine A.

Vitamine A zorgt voor het groeien van botten, reproductie en een goed immuunsysteem. Daarnaast bevat wortel kalium, vezels en andere belangrijke vitaminen. Al deze belangrijke voedingsstoffen dragen bij aan de gezondheid van de ogen van je hond. Net als bij mensen zijn wortels namelijk goed voor de ogen van een hond.

Je kunt stukjes wortel gebruiken bij het trainen van je hond als beloning. Je hoeft je bij wortels geen zorgen te maken dat je hond dik wordt, want er zitten weinig calorieën in wortels.

Wortels zijn ook goed voor puppy’s waarbij de tanden doorkomen. Puppy’s kunnen namelijk pijn krijgen aan het gebit tijdens het tanden wisselen. Door te kauwen op een bevroren wortel kan een pup de pijn een beetje verzachten.

Ook houden puppy’s ervan om op allerlei dingen te gaan kauwen tijdens deze periode. Door je pup een bevroren wortel te geven, zul je voorkomen dat je pup andere dingen stuk zal bijten.

Het kauwen op stukjes wortel is goed voor het gebit. Je kunt het een beetje vergelijken met het kauwen op een kauwbot. Door het kauwen schuurt dit over de tanden heen, wat tandplak en tandsteen tegengaat.

De beste manier om je hond wortel te geven

Je kunt wortels zowel rauw als bereid aan je hond voeren. Dit ligt aan de voorkeur van je hond. Sommige honden vinden namelijk alleen bereide wortels lekker.

Het is belangrijk dat je de wortels in kleine stukken snijdt. Dit kunnen blokjes of rondjes zijn. Als je de stukken te groot laat, dan is het mogelijk dat de wortel vast komt te zitten in de bek of keel en dit wil je natuurlijk voorkomen.

De grootte van de stukjes wortel heeft ook te maken met de grootte van je hond. Is je hond wat groter, dan kun je hem wat grotere stukken voeren. Sommige hondeneigenaren geven bij een grote hond de hele wortel, zodat ze erop kunnen kauwen als een kauwbot. Dit kan, maar houdt je hond dan wel goed in de gaten. Door goed toezicht te houden kun je ingrijpen wanneer er iets verkeerd gaat.

Zorg er wel altijd voor dat de wortels goed gewassen zijn!

Conclusie

Je kunt je hond dus gerust een stukje wortel voeren. Dit is namelijk een goede en gezonde snack voor een hond. Het biedt daarnaast ook nog vele voordelen.

Hoe je de wortel aan je hond geeft, dat is aan jou. Let wel op de grootte van de stukken wortel en houdt je hond in de gaten wanneer dat nodig is.