avocado die doormidden gesneden is met pit erin

Mag Een Hond Avocado? Zijn Avocado’s Slecht Voor Honden?

Avocado’s worden steeds populairder en dit is ook niet gek: het is namelijk erg lekker en zit vol met goede voedingsstoffen. Mensen kunnen dit gewoon eten, maar mogen honden ook avocado’s eten?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Vaak zal een klein beetje avocado niet voor problemen zorgen bij een hond. Bij een grote hoeveelheid avocado of door het eten van de schil, kan het wel gevaarlijk zijn. Avocado bevat namelijk een stof genaamd persine, en dit is giftig voor honden bij een grote hoeveelheid.

Ook kan het eten van avocado leiden tot verstopte darmen na het inslikken van de pit en een alvleesklierontsteking.

Hier lees je meer informatie over de gevaren van het eten van avocado’s bij honden.

Is avocado slecht voor honden?

Bij een grote hoeveelheid is avocado slecht en zelfs giftig voor honden. Het eten van teveel avocado kan leiden tot hartfalen, alvleesklierontsteking en melkklierontsteking. Er is ook een kans dat een hond de pit doorslikt. Deze is groot en kan leiden tot een blokkade van de darmen of verstikking. Bij een kleine hoeveelheid avocado zullen de meeste honden geen problemen krijgen.

Om een avocadovergiftiging of andere problemen te voorkomen bij je hond, is het verstandig om je hond geen avocado te voeren. Dit zorgt ervoor dat je hond nooit risico loopt. Als je het toch wil voeren, vraag dan even om advies bij je dierenarts.

De giftige stof persine in avocado

Avocado bevat een stof genaamd persine. Persine zit vooral in de schil en de plant, maar is ook terug te vinden in het vruchtvlees. Deze stof is voor mensen niet giftig, maar voor dieren zoals honden en katten wel.

Persine kan namelijk de werking van de hartspiercellen verstoren en dit kan levensbedreigend zijn. Ook kan persine een melkklierontsteking opwekken en het wegvallen van de melkproductie veroorzaken.

Symptomen van een persinevergiftiging zijn sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophopingen, blauw slijmvliezen en hoesten. Het is belangrijk om snel een dierenarts in te schakelen wanneer je hond deze symptomen heeft na het eten van avocado.

Hoeveel persine nodig is voor ziekteverschijnselen, is nog niet helemaal duidelijk. Sommige honden kunnen al symptomen hebben bij het eten van 60 mg avocado per kg lichaamsgewicht. Dat is ongeveer een klein blokje avocado voor een middelgrote hond.

Andere gevaren van avocado

Honden kunnen vaak maag- en darmklachten krijgen na het eten van avocado. Ook kan er een alvleesklierontsteking ontstaan na het eten van teveel avocado. Dit komt namelijk door het hoge vetgehalte van de avocado.

Als een hond ongezien een avocado weet te pakken, dan is er een kans dat de hond de pit van de avocado doorslikt. Deze pit is vrij groot en kan leiden tot verstikking of een blokkade van de darmen. Dit is erg gevaarlijk en de dierenarts moet hier snel ingeschakeld worden.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je hond een grote hoeveelheid avocado heeft gegeten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan in dit geval nog de absorptie van de avocado tegengaan. Als je te laat bent, dan kan het slecht aflopen.

Ook als je hond de pit heeft opgegeten is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. De pit kan namelijk de darmen blokkeren van een hond. Symptomen van een darmobstructie zijn braken, zwakheid, opgezwollen buik, weinig eetlust, pijn aan de buik en de afwezigheid van ontlasting.

Het eten van teveel avocado kan ook een alvleesklierontsteking veroorzaken. In dit geval dien je ook naar de dierenarts te gaan. Symptomen van een alvleesklierontsteking zijn koorts, weinig eetlust, buikpijn, diarree en braken.

hond die een avocado heeft gegeten


Behandeling van een avocadovergiftiging

Wanneer een hond klachten heeft als gevolg van een darmobstructie, dan zal de dierenarts dit in de meeste gevallen chirurgisch verwijderen.

Als een hond vergiftigd is door de stof persine, dan kan de behandeling wat lastiger zijn. Er is namelijk geen antigif bekend voor deze stof.

Als een hond snel genoeg naar de dierenarts wordt gebracht na het eten van avocado (binnen 1 uur), dan kan de dierenarts nog ingrijpen om de absorptie van het gif door de darmen tegen te gaan of te verminderen. Wanneer een hond klachten krijgt aan het hart of de longen, dan kan de prognose slecht zijn.

Honden met een melkklierontsteking door de avocado herstellen meestal vanzelf zonder blijvende schade. Gelukkig komt een melkklierontsteking maar zelden voor na het eten van avocado’s.

Je hond uit de buurt houden van avocado’s

Als je hond een grote hoeveelheid avocado eet, dan is het mogelijk dat het dier komt te overlijden. Het is dus van groot belang dat avocado’s uit de buurt van je hond worden gehouden.

Als je vaak avocado’s in huis hebt, plaats deze dan op een plek waar je hond niet bij kan. Ook wanneer je de schil in de prullenbak hebt gegooid, is het belangrijk dat je hond deze niet uit de prullenbak kan halen. Let hier dus goed op.

Als laatste is het handig dat iedereen weet dat avocado’s gevaarlijk zijn voor honden. Heb je bijvoorbeeld kinderen of bezoek? Houd ze dan goed op de hoogte. Dit geldt ook voor andere voedingsmiddelen, zoals chocola en druiven. Maak desnoods een lijstje!

Conclusie

Een hond mag dus avocado eten, maar alleen wanneer dit een kleine hoeveelheid is. Het is nog niet helemaal bekend hoeveel avocado voor problemen kan zorgen.

Het eten van avocado kan leiden tot een verstoorde hartwerking, maag- en darmpijn, alvleesklierontsteking en een ontsteking van de melkklieren. Ook kan de pit zorgen voor verstikking of een darmobstructie.

Om dus zo weinig mogelijk risico te lopen, is het verstandig om je hond gewoon geen avocado te geven. Geef je hond gewoon een ander lekker tussendoortje, zoals een wortel.

Als je je hond toch wel avocado wil voeren, doe dit dan in kleine beetjes en vraag eerst om advies bij je dierenarts. Zo voorkom je eventuele problemen.