hond die naar sinaasappel kijkt

Mag Een Hond Sinaasappel Eten?

Voor mensen kan het eten van fruit erg veel voordelen bieden. Het lichaam van een hond zit natuurlijk anders in elkaar dan die van een mens. Je bent hier omdat je je vast afvraagt of een hond eigenlijk sinaasappel mag eten.

In dit artikel vind je informatie over het eten van sinaasappel bij een hond, en je vind informatie over op welke manier je deze fruitsoort het beste kunt geven.

Mag een hond sinaasappel?

Een hond mag gewoon sinaasappel eten. Deze fruitsoort is namelijk niet giftig voor een hond en het zit vol met vitaminen. Het voeren van sinaasappel aan een hond moet wel met mate gebeuren en de pitten en de schil moeten eerst verwijderd worden.

Het feit dat een hond sinaasappel mag eten, betekent niet dat een hond dit moet eten. Sinaasappel bevat vitamine C en dit is natuurlijk wel gezond, maar een hond hoeft deze vitamine niet uit voeding te halen. Het lichaam van een hond maakt namelijk al zelf vitamine C aan.

Natuurlijk kan sinaasappel wel gebruikt worden als een lekkere traktatie of snack.

Wat zijn de gevaren bij het geven van sinaasappel aan een hond?

Een stukje sinaasappel kan een gezonde snack zijn voor een hond, maar het kan ook een aantal nadelige gevolgen hebben.

Ten eerste is het belangrijk dat de schil en pitjes eerst verwijderd worden, voordat de sinaasappel aan de hond wordt gevoerd. In de pitjes en schil van de sinaasappel kunnen namelijk stofjes zitten die giftig zijn voor honden. Dit kan bijvoorbeeld klachten geven, zoals braken en diarree.

Ook is het belangrijk dat het gebit van de hond goed wordt verzorgd. In sinaasappel zitten namelijk veel natuurlijke suikers, en dit kan leiden tot tandsteen en tandplak bij de hond.

Geef je hond dus niet te vaak fruit en houd het gebit van je hond goed bij door minimaal twee keer per week het gebit te poetsen (met hondentandpasta natuurlijk!) . Op deze manier voorkom je veel problemen met het gebit van je hond in de toekomst.

Het laatste risico bij het geven van sinaasappel is het risico op overgewicht. Geef je je hond teveel tussendoortjes, dan is het logisch dat hij dik wordt of zelfs obesitas krijgt. Doe dit dus met mate!

Hoe kan ik mijn hond het beste sinaasappel geven?

Als je een stukje sinaasappel aan je hond wil geven, dan kan je dit prima doen. Let er wel op dat je eerst even moet kijken of je hond tegen sinaasappel kan. Sommige honden kunnen door het hoge suikergehalte namelijk klachten krijgen, zoals diarree, buikpijn of braken.

Start dus bij een klein stukje. Reageert je hond er goed op en zijn er geen klachten zichtbaar, dan kan je hond er waarschijnlijk gewoon tegen en kun je iets meer geven.

Hoeveel sinaasappel mag een hond eten?

Het is natuurlijk belangrijk dat het voeren van sinaasappel aan je hond met mate gebeurt. Het eten van een stuk sinaasappel moet niet worden gezien als vervanging van een gewone maaltijd, maar meer als snack.

Bij het eten van snacks wordt vaak de volgende regel aangehouden: snacks kunnen ongeveer 10% van de totale calorieën van een hond voor de dag uitmaken. Dit betekent dus dat een hond gemiddeld 1 tot 3 stukjes sinaasappel kan eten, afhankelijk van de grootte.

Tot slot

Een hond mag dus sinaasappel eten, mits dit met mate gebeurt. Ook is het belangrijk dat de schil en pitten worden verwijderd en het is belangrijk om met een klein stukje sinaasappel te beginnen, zodat je kunt zien hoe het lichaam van je hond erop reageert. Houd natuurlijk ook het gebit van je hond goed in de gaten, zeker wanneer jij je hond vaak fruit geeft.

Let je op al deze genoemde punten wanneer je je hond sinaasappel geeft, dan komt het allemaal goed!