hond eet brood

Mag een hond brood eten? Lees het hier!

Nederlanders ongeveer 51 kilo brood per jaar. Dat zijn rond de vier sneetjes brood per dag. Omdat er zoveel brood in huis is en omdat het zoveel wordt gegeten, kan het gebeuren dat je een sneetje brood voert aan je hond. Honden vinden brood namelijk een heerlijke traktatie. Maar mag een hond eigenlijk wel brood eten? Lees verder om hier achter te komen!

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Mijn hond heeft kippenbot gegeten, wat moet ik nu doen?

Mag een hond brood eten?

In het kort: ja, een hond mag brood eten, zolang het niet te vaak gebeurt. Wit- en bruinbrood zijn veilig voor honden om te eten, als ze er geen allergieën voor hebben en als ze geen maagklachten krijgen. Een hond kan namelijk een glutenallergie hebben, in dit geval mag je hond geen brood eten.


Af en toe een stuk brood geven aan je hond kan dus geen kwaad, als hij daarnaast een compleet en gezond dieet heeft. Daarentegen zal een stukje brood je hond ook niet helpen. In brood zitten geen voedingsstoffen waar je hond iets aan heeft, dus eigenlijk kunnen ze er niks mee.

Risico’s van brood eten bij honden

Sommige soorten brood kun je beter niet voeren aan je hond. Ze kunnen namelijk giftige stoffen voor honden bevatten. Ze kunnen bijvoorbeeld rozijnen, fruit, noten of knoflook bevatten. Vaak is zijn er ook stoffen aanwezig om de textuur, houdbaarheid en de kleur van het brood te verbeteren. Als laatste dient brooddeeg ook vermeden te worden. Brooddeeg kan zeer gevaarlijk zijn voor honden.


Andere risico’s van brood bij honden zijn dat de hond er dik van kan worden, en het is vaak ook niet heel goed voor het hondengebit.

Rozijnen

Rozijnen zijn gevaarlijk voor honden, omdat deze erg giftig zijn voor honden. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele rozijn is meestal niet erg schadelijk, maar bij een grote hoeveelheid kan je hond zelfs overlijden.

Als je hond teveel rozijnen op heeft, treden er symptomen op binnen 24 uur. Je hond kan gaan braken, last krijgen van diarree en een verminderde eetlust krijgen. Ook kan je hondje er heel slap en suf van worden. Vermoedt je dat je hond rozijnen heeft gegeten? Twijfel dan niet en bel direct de dierenarts!

Noten

De meeste noten zijn voor honden niet goed en zelfs gevaarlijk. Vooral walnoten zijn gevaarlijk, deze noten bevatten een schimmel wat kan leiden tot een ziekte.

Als je honden teveel noten eet, kan dit leiden tot nier- en blaasstenen. Honden kunnen daarnaast nog allergieën hebben voor bepaalde noten, wat zeer gevaarlijk kan zijn. Er moet ook opgepast worden met macadamia noten en pinda’s. Heb je brood die noten bevat, geef dit dan dus niet aan je hond.

Knoflook

Knoflook kun je het beste niet aan je hond voeren. Misschien vindt je hond knoflookbrood wel erg lekker, maar het kan zorgen voor buikpijn en diarree en in grote hoeveelheden kan knoflook zelfs gevaarlijk zijn.

Overige stoffen

Brood kan vaak stoffen bevatten om de smaak of textuur van het brood te verbeteren. Als je brood wilt geven aan je hond, probeer dan een zo natuurlijk mogelijk brood uit te kiezen, zonder toegevoegde stoffen.

Je moet extra uitkijken bij zoetstoffen, zoals xylitol. Xylitol is namelijk giftig voor honden en kan bij grote hoeveelheden leiden tot de dood. Kijk dus even goed naar de ingrediënten voordat je brood geeft aan je hond.

Brooddeeg

Als je ooit brood hebt gemaakt, dan weet je dat het deeg eerst moet rijzen. Als je hond brooddeeg eet, dan gaat dit dus rijzen in de maag van de hond. Dit kan je hond dus erge buikpijn geven, maar dit is nog niet eens het ergste. Door het rijzen van het brood komt er ethanol vrij in de bloedbaan van de hond. Dit kan je hond een alcoholvergiftiging geven. Als je brooddeeg aan je hond hebt gevoerd, bel dan gelijk de dierenarts. Symptomen van een alcoholvergiftiging bij een hond zijn:

  • Braken
  • Depressie           
  • Zwakheid
  • Geen coördinatie hebben
  • Verminderde ademhaling

Een hond mag brood eten, maar voer je hond dus nooit brooddeeg!

Overgewicht

Honden eten van nature niet veel koolhydraten en daarnaast heeft het aardig wat calorieën.  Een dieet met teveel koolhydraten is niet goed voor de hond. Daarnaast kunnen de extra calorieen van het brood zorgen voor overgewicht bij de hond. Een hond mag dus gewoon brood eten, maar let erop dat dit niet teveel gebeurt.

hond eet brood

Slecht voor het gebit

Brood bestaat uit koolhydraten en dit zijn gewoon suikers. Het suiker in het brood is niet goed voor het hondengebit en kan zorgen voor tandplak en tandsteen. Zorg er dus voor dat je de tanden van je hond regelmatig poetst.

Hoeveel brood mag mijn hond eten?

Als je ervoor kiest om je hond brood te voeren, doe dit dan met mate en niet te grote stukken. Dus af en toe een klein stukje. Als je dit te vaak gaat doen, kan dit je hond maagklachten geven. Daarnaast kan het obesitas veroorzaken bij je hond.

Voordelen van brood eten bij honden

Veel honden schrokken hun brokken met een grote snelheid naar binnen. Dit is vaak niet goed voor het verteringsstelsel. Het voer gaat namelijk te snel door het maag-darmkanaal en hierdoor kan de hond last krijgen van dunne ontlasting. Als je een kwartiertje voordat je hond gaat eten een stukje brood geeft, wordt de maag alvast aangezet. Als de hond de brokken gaat eten, dan komt de vertering beter op gang en zal de ontlasting beter zijn.

Als je hond teveel schrokt met het eten van de brokjes, kun je een Anti schrok voerbak aanschaffen. Deze voerbak zorgt ervoor dat je hond langzamer eet en dit is beter voor het verteringsstelsel voor je hond.
Daarnaast bevat brood ook nog vezels. Vezels zijn goed voor het verteringsstelsel en zullen je hond hier dus bij helpen.

Conclusie: Mag een hond brood eten?

Een hond mag brood eten, als het daarnaast een compleet en gezond dieet heeft. Dit dient wel met mate te gebeuren, teveel brood kan leiden tot maagklachten of obesitas. Je moet wel uitkijken welk brood je voert aan je hond. Brood met noten, fruit of rozijnen kun je het beste vermijden om problemen te voorkomen bij je trouwe viervoeter.