kong voor hond

Welke Maat Kong Heeft Mijn Hond Nodig?

Honden houden eenmaal van kauwen op dingen, de ene hond doet dit wel meer dan de ander. Kauwen is goed voor het gebit en het tandvlees, daarnaast vinden honden het een leuke bezigheid. Gelukkig zijn er genoeg speeltjes op de markt om te helpen bij het kauwgedrag van je hond.

Een Kong speeltje is hier een voorbeeld van. Met een Kong speeltje kan je hond zich lang vermaken en het voorkomt dat je hond op andere dingen gaat kauwen. Het is alleen lastig om te bepalen welke maat Kong je hond nodig heeft. Dit artikel geeft je meer informatie over het kiezen van de juiste maat voor je hond.

Wat is een Kong speeltje?

Een Kong speeltje is een stevig rubber speeltje die hol is van binnen. Wanneer je eten in de Kong stopt, zal je hond flink bezig zijn met kauwen en likken om het eten eruit te krijgen. In de natuur moet een hond namelijk ook werken voor zijn voedsel, en krijgt hij het eten niet in een voerbak voorgeschoteld.

Honden krijgen vaak gedragsproblemen omdat ze zich vervelen en niet genoeg beweging krijgen. Door een Kong speeltje te gebruiken, zal je hond er echt voor moeten ‘’werken’’ en dit is goed voor de mentale stimulatie van je hond.

Daarnaast werkt het ook goed als kauwspeeltje. Het speeltje is geschikt voor harde kauwers en zal daarom ook niet snel stuk gaan. Het speeltje werkt ook goed bij puppy’s waarbij hun volwassen tanden doorkomen. Puppy’s gaan namelijk erg veel bijten tijdens het wisselen van de tanden. Het hondenspeeltje kan gewoon gewassen worden in de vaatwasser.

Welke maat Kong heeft mijn hond nodig?

De Kong is beschikbaar in verschillende maten. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen. Is de Kong te groot, dan zal je hond het speeltje niet goed in de bek kunnen krijgen. Als je een te klein speeltje hebt, dan bestaat er de kans dat je hond zich in het speeltje verstikt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Er zijn verschillende soorten Kong speeltjes: normaal, extreem, puppy en senior. Hieronder lees je welke maat je nodig hebt per verschillend speeltje. Bij twijfel wordt er altijd aangeraden om een maatje groter te nemen. Dit verkleint de kans op verstikking.

Klik hier voor de volledige maattabel per hondenras.

Kong Classic & Extreme

De Kong Classic is de standaard variant van het Kong speeltje. Deze variant is geschikt voor honden met een ‘normaal’ kauwgedrag. Er bestaat ook een extreme-variant. De Kong Extreme is geschikt voor hardnekkige kauwers en wordt vaak gebruikt voor politie-, militaire- en verdedigingshonden.

Puppy

De Kong Puppy is gemaakt van een zachter materiaal. Dit heeft als doel het tandvlees van de pup te beschermen. De Kong Puppy helpt de pup bij het ontwikkelen van het gebit en zorgt ervoor dat je puppy iets heeft om op te kauwen. Bekijk hieronder welke maat je nodig hebt bij de Kong Puppy:

Senior

De Kong Senior is een Kong-variant die speciaal gemaakt is voor oudere honden. Het speeltje is gemaakt van zacht maar sterk rubber. Dit maakt het beter geschikt voor de kaken en het gebit van een oudere hond. Bekijk hieronder welke maat je nodig hebt bij de Kong Senior:

Tabel met maten:

Bekijk hieronder de tabel met de maten per Kong speeltje:

XS:
Tot 2kg

XS:
Tot 2kg

-

S: 
Tot 9kg

S:
Tot 9kg

S:
Tot 9kg

M:
7 Tot 16kg

M:
7 Tot 16kg

M:
7 Tot 16kg

L:
13 Tot 30kg

L:
13 Tot 30kg

L:
13 Tot 30kg

XL:
27 Tot 41kg

-

-

XXL
38+ kg

-

-

Hoe gebruik je de Kong?

Om je hond lang bezig te houden, kun je de Kong vullen met voedsel. Het maakt niet veel uit welk voedsel in de Kong wordt gestopt. Je kunt bijvoorbeeld nat voer mixen met een beetje brokken, pindakaas, of geprakte banaan. Door het voedsel te mixen voorkom je dat het voedsel er gelijk uit zal vallen.

hond met kong speeltje

Maak het een uitdaging, maar…

Je kunt de Kong ook invriezen met het voedsel erin, dit verhoogd de uitdaging voor je hond. Probeer het alleen niet te moeilijk te maken voor je hond. Als je hond het eten er echt niet uit kan krijgen, dan kan het dier gefrustreerd raken. Dit is juist het tegenovergestelde wat je wil bereiken.

Maak het in het begin dus makkelijk voor je hond. Doe een klein beetje voer in de Kong en kijk hoe goed je hond het doet. Langzamerhand wordt je hond er beter in en kun jij de moeilijkheidsgraad iets verhogen. Om het moeilijker te maken kun je bijvoorbeeld grotere stukken eten in de Kong stoppen, zodat het lastiger wordt om deze eruit te krijgen. Je kunt al je creativiteit gebruiken om je hond het lastiger te maken!

Houd je hond in de gaten

Houdt je hond ook altijd even in de gaten wanneer je het speeltje voor de eerste keer aan je hond geeft. De Kong is een sterk speeltje, maar dit betekent niet dat het onverwoestbaar is. Kijk dus even aan hoe je hond erop reageert om te kijken of het speeltje sterk genoeg is voor zijn kaken.

Conclusie

De Kong is een uitstekend speeltje en kan voor iedere hond gebruikt worden. Met het speeltje zorg je ervoor dat je hond zich niet gaat vervelen en mentaal gestimuleerd wordt. Dit werkt goed om gedrags- en kauwproblemen te voorkomen.

De Kong is beschikbaar in verschillende soorten en maten, kies de soort die het beste bij jouw hond past. De maat is erg belangrijk, zorg ervoor dat je altijd de goede maat koopt voor je hond. Bij twijfel wordt het aangeraden om altijd een maatje groter te bestellen.

Heb je de Kong voor je hond aangeschaft? Laat ons weten wat je hond ervan vindt!