loopneus hond

Waarom Heeft Mijn Hond een Loopneus?

Net als mensen kunnen honden last krijgen van een loopneus. Bij een loopneus is er neusuitvloeiing zichtbaar dat uit de neus komt. Deze uitvloeiing is vaak helder en zonder kleur.

Vaak is een loopneus niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. In sommige gevallen kan een loopneus echter wel een teken zijn van een probleem. Hier lees je alles over de verschillende vormen van loopneuzen bij honden.

Wat kan de oorzaak zijn van een loopneus bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk wanneer een hond een loopneus heeft. Oorzaken kunnen onschuldig zijn, maar sommige oorzaken kunnen ook ernstiger zijn. Lees verder om meer over de oorzaken te lezen.

Hitte

Een hond zweet niet zoals een mens doet. Een hond reguleert zijn temperatuur door te zweten door de voetkussentjes en met neusuitvloeiing.

Wanneer een hond dus een loopneus heeft, dan kan dit betekenen dat het lichaam van de hond zich probeert af te koelen.

De neusuitvloeiing van een hond die het warm heeft is meestal dun en kleurloos. Heeft je hond het erg warm, dan is het verstandig om hem naar een koelere omgeving te brengen om te voorkomen dat het dier oververhit raakt.

Allergieën

Door allergieën kunnen honden een loopneus krijgen. Dit kan komen door allergieën voor voedsel, de omgeving, parasieten of chemische middelen. Een allergie is naast een loopneus, op te merken aan:

  • Veel krabben, likken en bijten aan het lichaam
  • Een rode, schilferige huid
  • Maag- en darmproblemen (bij een voedselallergie)

 Een allergie is vaak onschuldig maar de oorzaak van de allergie moet wel gezocht worden om deze problemen te voorkomen. Je kunt eventueel in overleg met een dierenarts achterhalen waar deze allergie van aankomt.

Ontsteking

Een loopneus bij een hond kan een teken zijn van een infectie. Er kan sprake zijn van een bacteriële, schimmel- of virale infectie. Bij een infectie is de neusuitvloeiing vaak dik en geel of groen van kleur.

De neusuitvloeiing kan daarnaast gaan stinken en er kan pus uit de neus komen. Ook kan de hond last krijgen van bloedneuzen en hoesten.

Ga altijd naar een dierenarts wanneer je denkt dat je hond een ontsteking heeft. De dierenarts kan, afhankelijk van de ontsteking, dan bijvoorbeeld antibiotica of andere medicijnen voorschrijven om de infectie te bestrijden.

Er zit iets vast in de neus

Honden ontdekken de wereld met hun neus en snuffelen dus overal aan. Soms kan het voorkomen dat er een vreemd object in de neus van een hond terechtkomt. Je kunt hierbij denken aan steentjes, gras of een houtsplinter.

Wanneer er iets vast komt te zitten in de hondenneus, dan kan de hond een loopneus krijgen. Daarnaast kan de hond last krijgen van bloedneuzen. Vaak komt de neusuitvloeiing maar uit één neusgat, omdat er maar één gat verstopt zit.

Naast de uitvloeiing uit de neus, kun je een verstopping opmerken aan het gedrag van de hond. De hond kan aan de neus gaan krabben en veel gaan niezen.

Vermoed je dat er een vreemd object in de neus van je hond zit, ga dan naar een dierenarts. Het is van belang dat het voorwerp zo snel mogelijk uit de neus wordt verwijderd. Laat je het zitten, dan zal het erg oncomfortabel zijn voor de hond en het kan leiden tot infecties.

Een tumor in de neus

Een tumor in de neus kan ook leiden tot een loopneus bij een hond. Daarnaast kan de hond last krijgen van bloedneuzen, gezichtsmisvormingen en neurologische problemen.

Een tumor in de neus is erg zeldzaam bij een hond, maar het is belangrijk dat je deze oorzaak kunt uitsluiten.

Heb je het vermoeden dat je hond hier last van heeft, ga dan naar een dierenarts. Met een scan kan de tumor eventueel gevonden worden en kan er een behandelplan worden opgesteld.

Tot slot

Een loopneus kan dus veel oorzaken hebben bij een hond. Heeft je hond het gewoon warm, dan is er dus niks aan de hand en moet je er alleen voor zorgen dat je hond goed kan afkoelen. Bij een allergie moet je ervoor zorgen dat je de oorzaak van deze allergie achterhaalt.

Vermoed je dat je hond een ontsteking of tumor heeft, ga dan altijd naar een dierenarts. Ga ook altijd naar een dierenarts als je denkt dat er iets vastzit in de neus van je hond.