hond bij de dierenarts

Wat Zijn De Kosten Van Een Röntgenfoto Bij Een Hond?

In sommige gevallen zal het nodig zijn om een röntgenfoto te laten maken van een hond. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om te kijken of de hond iets gebroken heeft of bij een drachtige hond kan een röntgenfoto helpen om te zien hoeveel puppy’s er in de buik zitten.

Het maken van een röntgenfoto brengt natuurlijk wel enige kosten met zich mee. Is je huisdier verzekerd, dan zullen deze kosten (grotendeels) vergoed worden. Is dit niet het geval, lees dan even verder om erachter te komen hoeveel het ongeveer zal gaan kosten.

Een hond kan helaas weleens onverwachte (hoge) kosten met zich meebrengen. Wanneer je hond verzekerd is, dan worden deze kosten vaak (grotendeels) vergoed. Ben je op zoek naar een verzekering voor je hond, dan is de hondenverzekering van Petplan een goede keus.

Hoeveel betaal je voor een röntgenfoto van je hond?

De kosten van een röntgenfoto zullen per dierenartsenpraktijk verschillen. Bij de ene zal het wat duurder zijn dan bij de ander. Een factor zoals spoed ook een verschil maken in de gemaakte kosten.

Er kan natuurlijk wel ingeschat worden hoeveel het ongeveer zal gaan kosten. Een röntgenfoto kost meestal tussen de €80,- en €100,-. Er zal soms ook een tweede foto gemaakt moeten worden. Deze foto is vaak wat goedkoper, meestal tussen €50,- en €70,-.  

Andere mogelijke kosten

Met alleen de kosten van de röntgenfoto ben je er helaas nog niet. Er zijn meerdere factoren waar je nog aan moet denken.

Je moet namelijk nog denken aan het consult. Hier moet je apart voor betalen en dit kost doordeweeks meestal rond de €30,- voor 15 minuten. In het weekend zullen deze kosten weer hoger liggen en in de nacht kan het ook aardig oplopen.

In sommige gevallen zal de hond onder narcose moeten tijdens het maken van een röntgenfoto. Dit kan nodig zijn wanneer de hond onrustig is en niet stil kan blijven liggen. Dit kan ongeveer €65,- extra aan kosten met zich meebrengen.

Kan de dierenarts niet met zekerheid zelf beslissen over een foto, dan zal er hulp van een specialist moeten worden ingeschakeld. In dit geval is dat de radioloog. Wordt deze ingeschakeld, dan zullen er weer extra kosten worden verrekend.

Een hondenverzekering bij het maken van een röntgenfoto

Wanneer je een hondenverzekering hebt, dan worden de kosten van de röntgenfoto (en andere kosten wanneer nodig) grotendeels vergoed. Het afsluiten van een hondenverzekering kan voorkomen dat je met onverwachte kosten komt te zitten.

Heb je nog geen hondenverzekering en wil je er graag een afsluiten? Kijk dan bij de hondenverzekering van Petplan. Via de website van Petplan kun je eenvoudig je premie berekenen.

hond bij de dierenarts

Wanneer moet de dierenarts een röntgenfoto maken?

Er zijn meerdere redenen mogelijk waarom een dierenarts een röntgenfoto wil maken van de hond.

Wanneer een hond bijvoorbeeld is gevallen of is aangereden en veel last heeft, dan kan een röntgenfoto helpen bij het bekijken van het skelet. Hierdoor kan de dierenarts zien of de hond eventueel botten heeft gebroken.

Het maken van een röntgenfoto kan bovendien het gebit van de hond in beeld brengen. Dit kan nodig zijn wanneer een hond gebitsproblemen heeft of wanneer de dierenarts van plan is om een gebitsbehandeling uit te voeren bij een hond.

Naast botten kunnen ook andere lichaamsdelen in beeld worden gebracht bij het maken van een röntgenfoto. Wanneer een hond last heeft van hoesten, dan kan een röntgenfoto helpen bij het inzien van de longen of hart.

Een röntgenfoto kan ook helpen bij het in beeld brengen van de darmen. Dit kan nodig zijn wanneer een hond bijvoorbeeld een vreemd object heeft ingeslikt.

Als laatste kan een röntgenfoto ingezet worden bij een drachtige hond. Door het maken van een röntgenfoto, kan er namelijk gezien worden hoeveel puppy’s de hond in zijn buik heeft. Dit kan ook gedaan worden doormiddel van een echo.

Hoe wordt een röntgenfoto gemaakt?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstralen. Deze stralen gaan door de hond heen en worden opgevangen op een speciale plaat.

Het maken van een röntgenfoto gaat als volgt:

  • De hond wordt door de dierenarts (of assistent) onder het röntgenapparaat gezet. In welke houding de hond ligt, hangt af van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden.
  • De hond ligt op een behandeltafel. Onder deze behandeltafel wordt een speciale plaat gelegd. Deze plaat vangt de röntgenstralen op.
  • De foto wordt vervolgens gemaakt en de hond moet hiervoor stilliggen. Dit hoeft gelukkig maar heel kort en gaat meestal zonder moeite. Is de hond erg onrustig en wil hij niet stilliggen, dan kan er in sommige gevallen gekozen worden voor een narcose.
  • De plaat heeft na het maken van de foto informatie opgevangen uit de röntgenstraling. Deze informatie wordt omgezet naar een digitaal röntgenbeeld en hierdoor kan de foto gezien worden.
  • De dierenarts zal de beelden vervolgens bekijken. Vaak kan de eigenaar van de hond ook meekijken op de beelden. In sommige gevallen kan er hulp nodig zijn van een radioloog. Het stellen van de juiste diagnose aan de hand van een röntgenfoto kan namelijk erg specialistisch werk zijn.
  • Het is niet toegestaan om tijdens het maken van de foto bij je hond te blijven. Röntgenstraling is namelijk gevaarlijk (geen zorgen, het maken van één of meerdere foto’s zal niet schadelijk zijn voor je hond). Alleen noodzakelijke mensen mogen in de kamer blijven waar de foto wordt gemaakt.

Tot slot

Een röntgenfoto zal je dus rond de 80 a 100 euro kosten (exclusief consultkosten). Afhankelijk van de omstandigheden kan deze prijs nog aardig oplopen. Heb je een hondenverzekering, dan zullen deze kosten grotendeels vergoed worden.

Dierenartskosten kunnen helaas flinke kosten met zich meebrengen. Wil je voorkomen dat je voor onverwachte hoge kosten komt te staan, dan kan de hondenverzekering van Petplan erg handig zijn.