hond eten

Kip koken voor je hond: Zo doe je dat!

Als je hond ziek is, dan kunnen hondenbrokken je hond buikpijn geven of misselijk maken. Het kan dan verstandig zijn om een beetje kip met rijst te voeren aan je hond. Dit is een makkelijk verteerbare maaltijd en werkt goed voor zieke honden.

Je kunt de gekookte kip ook gebruiken als snack of trainingsmiddel voor je hond, of voor honden die kieskeurige eters zijn.

Één van de beste manieren om kip te bereiden voor je hond is door het te koken. Voor mensen lijkt dat misschien heel saai, maar honden vinden dit heerlijk.

Gekookte kip bevat veel nutriënten en eiwitten die een hond nodig heeft om gezond te zijn. In dit artikel lees je hoe je het beste kip voor je hond kunt koken.

Kip koken voor je hond doe je in 4 makkelijke stappen:

  1. Stop de kip in een middelgrote pan gevuld met water.
  2. Zet het vuur op middel tot hoog en wacht tot het water kookt.
  3. Wanneer het water kookt, laat de kip dan rustig koken voor 12 tot 15 minuten.
  4. Laat de kip afkoelen en snijd de kip in kleine stukjes.

Wanneer kip voeren aan je hond?

Misschien lijkt gekookte kip niet lekker voor jou, maar honden vinden gekookte kip heerlijk. Daarnaast bevat kip belangrijke vitaminen en mineralen voor je hond.

Als je kip aan je hond voert in plaats van brokken, dan kan dit een aantal redenen hebben. Je kunt kip voeren aan je hond wanneer het dier niet lekker is of last heeft van buikpijn, je kunt het geven als snack en gekookte kip werkt ook goed voor kieskeurige eters.

Zieke hond

Gekookte kip is goed verteerbaar en zal de buik van je hond niet van streek maken. Daarom is het dus een goede keus als je hond ziek is en last heeft van diarree of overgeven.

Veel dierenartsen raden gekookte kip aan voor honden die maagklachten hebben. Als je hond ziek is, voer hem dan een aantal dagen kip en je kunt dit aanvullen met een beetje rijst. Rijst bevat vezels en dit is goed voor honden met maag- of darmklachten. Zilvervliesrijst is hier de beste optie, want hier zitten ook de meeste vezels in.

Gezonde snack

Je kunt de gekookte kip ook gebruiken als een gezonde snack. In plaats dat je de hond een koekje geeft, kun je het dier ook een lekker stukje kip geven. Dit is vaak een stuk gezonder en bevat meer belangrijke nutriënten dan een koekje.

Je kunt de kip ook gebruiken als beloning tijdens het trainen van je hond.

Kieskeurige eters

Als je hond kieskeurig is, dan is de kans groot dat je hond de brokken laat staan. Sommige honden weigeren hierdoor zelfs om dagen lang niet te eten. Je hond zal vervolgens afvallen, weinig energie hebben en misschien zelfs ziek worden.

Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus dan kan je ervoor kiezen om een stuk kip te koken voor je hond. Honden vinden dit namelijk altijd wel lekker. Probeer in dit geval de kip met een beetje brokken te mengen, om te kijken of je hond nu wel eet. Langzamerhand kun je steeds meer brokken toevoegen en minder kip, totdat je hond weer normaal brokken gaat eten.

Wil je hond nog steeds zijn brokken niet eten? Vraag dan om advies bij de dierenarts, zodat hij je kan helpen in het vinden van een oplossing voor dit probleem.

Kip koken of bakken voor je hond?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kip te bakken in plaats van te koken. Maar wat is eigenlijk beter?

Je kunt de kip het beste gewoon koken. Veel mensen vinden gebakken kip misschien wel lekkerder, maar voor een hond maakt dit vrij weinig uit. Het is daarnaast een stuk makkelijker om kip gewoon te koken. Bakken duurt meestal wat langer en kost meer tijd.

Als je kip gaat bakken moet je er meestal ook olie bij doen, dit is niet alleen slecht voor je hond, maar als je hond last heeft van zijn maag, dan zal dit het alleen nog maar erger maken. Als je kip kookt heeft dit geen olie nodig en zal het de maag van je hond niet nog meer van streek maken.

Kip koken voor je hond in 4 stappen

Nu je zeker weet of je hond gekookte kip nodig heeft, moet je het alleen nog bereiden. Hieronder volgt een uitgebreide gids hoe je de kip moet koken voor je hond.

1.      Koop verse kipfilet

Je hebt natuurlijk eerst kip nodig voordat je kunt beginnen. Kies altijd voor kipfilet, dit is namelijk het minst vet. Koop geen kippendij, dit bevat veel vet en dit kan in sommige gevallen niet fijn voor de maag van je hond zijn.

Geef ook nooit kippenbot aan je hond, het bot kan versplinteren en dit kan gevaarlijk zijn voor je hond. Verwijder dus eerst het bot als je kip met bot hebt gekocht.

2.      Kook de kip voor 12 tot 15 minuten

Als je klaar bent met de voorbereiding, dan kun je de kip gaan koken. Vul een middelgrote pan met de kip en voeg hier water bij toe. Zorg ervoor dat de kip volledig onderwater is en dat de kipstukken los van elkaar zitten. Vul de pan niet te vol met water, anders kan het water gaan overkoken.

Het enige wat je nu hoeft te doen, is het vuur aan te zetten en wachten tot de kip kookt. Over het algemeen zal de kip (afhankelijk van de grootte) tussen de 12 en 15 minuten moeten koken.

Nu wil je misschien nog zout, peper en andere kruiden willen toevoegen, maar dit is niet nodig. Ten eerste maakt dit weinig uit voor de hond, want het dier vindt het toch wel lekker. Ten tweede kunnen sommige kruiden de maag van de hond van streek maken. Doe dit dus niet!

Wanneer de kip klaar is met koken, snij de kip dan doormidden om te kijken of het gaar is. Is de kip van binnen nog lichtroze, dan is het nog niet helemaal gaar en moet je het ietsjes langer koken. Zorg er wel echt voor dat de kip gaar is, je wil je hond natuurlijk geen rauwe kip voeren!

3.      Snijd de kip in stukjes

Als je kip klaar en helemaal gaar is, dan hoef je alleen nog maar de kip in kleine stukjes te snijden. Laat de kipstukjes niet te groot, anders kan de hond verteringsproblemen krijgen. Laat de kip natuurlijk eerst afkoelen voordat je het aan je hond geeft.

De overgebleven kip kun je bewaren in de koelkast. Het blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed, hierna moet je het weggooien.

4.      Voer de kip aan je hond

Nu de kip klaar en afgekoeld is, kun je het serveren aan je hond. Je kunt de kip mengen met wat brokjes, maar je kunt de kip ook geven met een beetje rijst. Dit kan vooral handig zijn voor honden met maag- of darmklachten.

Je kunt kiezen tussen zilvervlies rijst en normale witte rijst. Zilvervlies is wat gezonder en zal beter zijn voor honden met maag- of darmklachten, omdat er veel vezels in zitten.

Conclusie

Gekookte kip is een gezond alternatief voor hondenbrokken en lekker als tussendoortje. Het werkt vooral goed voor honden die ziek zijn of voor kieskeurige eters. Je kunt het af en toe ook geven om je hond een keer te verwennen.

Daarnaast is het zeer makkelijk te bereiden, vaak heb je niet meer dan 20 minuten nodig om deze heerlijke maaltijd te maken voor je hond. Veel succes gewenst in het koken van kip voor je hond!