Verliest je hond haren op zijn staart en ontstaan er kale plekken? Het is normaal dat je een beetje ongerust wordt en jezelf afvraagt hoe dit komt. Komt het door het overmatig bijten op de staart of door een ander onderliggend probleem?
Bijten op de staart
Het is belangrijk om te kijken of het haarverlies ontstaat door het bijten op de staart. De staart zal vaak nat zijn en de kans is groot dat de staart rood, opgezwollen is, en open wondjes heeft door het overmatig bijten. Ook door naar het gedrag van je hond te kijken, kun je bepalen of de kale plekken ontstaan door het bijten op de staart.
Als je hond in zijn staart bijt, dan kan dit komen door verschillende oorzaken. Het kan komen door allergieën of parasieten, problemen met de anus of door pijn aan de staart.
Allergieën of parasieten
Wanneer je hond constant aan zijn staart bijt, wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door een allergie, parasiet of een combinatie van de twee. Een hond met een allergie of parasiet heeft namelijk veel jeuk. Dit kan resulteren in het bijten in de staart.
Honden kunnen allergisch zijn voor hondenvoer of voor andere dingen uit hun omgeving. Deze allergieën geven jeuk en leiden tot het bijten in de staart. Bij een allergie is het mogelijk dat je hond ook jeuk en kale plekken krijgt op andere plekken op het lichaam.
Als je vermoedt dat je hond een allergie heeft, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts om de oorzaak van deze allergie te vinden. In het geval van een voedselallergie zal de dierenarts bijvoorbeeld speciaal hondenvoer meegeven.
Ook parasieten kunnen voor veel jeuk zorgen en leiden tot het bijten in de staart. Dit gaat met name over vlooien. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor vlooien, wat leidt tot extreme jeuk. Één beet van de vlooi kan al genoeg zijn om een allergische reactie te veroorzaken. Deze jeuk zal overal op het lichaam voorkomen.
Symptomen van een vlooienallergie zijn hevige jeuk, rusteloosheid, en bijten en krabben in de vacht. Daarnaast kun je het herkennen aan kale en rode plekken in de vacht. Het is belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts, zodat de dierenarts deze vlooien bij je hond kan bestrijden.
Problemen met de anus
Een hond die last heeft van zijn anus, kan mogelijk in zijn staart gaan bijten. Dit komt omdat de staart dicht in de buurt zit van de anus en de hond er soms niet bij kan.
Een hond kan bijvoorbeeld last hebben van ontstoken of verstopte anaalklieren. Dit kan pijn en jeuk geven en honden zullen er dus aan gaan likken of bijten. Als je hond constant jeuk of pijn heeft aan zijn anus of een opgezwollen anus heeft, dan kan dit dus de oorzaak zijn van het bijten in de staart. Ga in dit geval altijd naar de dierenarts.
Deze jeuk aan de anus kan ook ontstaan door een wormeninfectie. Wormen kunnen namelijk jeuk en irritatie geven aan de anus. Zorg er dus voor dat je hond regelmatig ontwormd wordt om een wormeninfectie te voorkomen.
Pijn aan de staart
In sommige gevallen kan het bijten op de staart veroorzaakt worden door pijn aan de staart. Dit kan bijvoorbeeld komen door artritis of een breuk in de staart, of door een vreemd object die vastzit in de staart. Een hond zal hierdoor in de staart gaan bijten om de pijn te proberen te verlichten.
Stress
Ook stress kan leiden tot bijten in de staart bij een hond. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een hond verlatingsangst heeft, of omdat de hond zich verveelt. De dierenarts zal je in veel gevallen doorverwijzen naar een hondengedragstherapeut. Deze therapeut zal je helpen om het gedrag van je hond aan te passen.
Andere oorzaken van haarverlies bij de staart
Als een hond haarverlies heeft bij zijn staart en dit niet veroorzaakt wordt door bijten in de staart, dan kan een onderliggend medisch probleem de oorzaak zijn van dit haarverlies. Lees verder om te kijken welke onderliggende problemen dit kunnen zijn.
Traag werkende schildklier
Als je hond last heeft van een hormonale disbalans, dan kan dit leiden tot haarverlies. Deze hormonale disbalans kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie).
Hypothyreoïdie komt bij honden erg vaak voor. Honden met een traag werkende schildklier zijn sloom, stijf en komen snel aan in gewicht. Ook ontstaan er kale plekken en een verdikte huid. Sommige honden krijgen een dunne, vette vacht met een ontstoken huid.
Honden met een traag werkende schildklier krijgen medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen moeten ze voor de rest van hun leven krijgen.
Het hormonale huishouden kan ook verstoord worden door een tumor aan het geslachtsdeel van een hond. Dit kan bijvoorbeeld een testikeltumor of ovariumtumor zijn.
Ziekte van Cushing
De ziekte van Cushing komt meestal voor bij honden met een middelbare tot oude leeftijd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de bijnier of een goedaardige tumor in de hypofyse.
De tumor in de bijnier is kwaadaardig en moet dus verwijderd worden door middel van een operatie. Wanneer Cushing wordt veroorzaakt door een tumor in de hypofyse, dan is deze tumor goedaardig en kan dit behandeld worden met een medicijn. De hond moet deze medicijnen voor de rest van zijn leven blijven nemen.
Symptomen van de ziekte van Cushing bestaan uit veel drinken en plassen, een dikke buik, een slechte vacht en weinig energie. Het is belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts, zodat de zieke hond een goede behandeling kan krijgen.
Staartklierproblemen
Elke hond heeft een staartklier. Deze komt voor op de bovenzijde van de staart. Deze kliertjes maken feromonen aan, waarmee dieren onderling mee kunnen communiceren. Wanneer er problemen ontwikkelen bij de staartklier, dan kan dit kale plekken veroorzaken.
De staartklier blijft zich het hele leven ontwikkelen. De haren worden stugger en harder, en kunnen ook kale plekken veroorzaken. De verandering van de haren rond deze klier hoeft niet altijd een probleem te zijn.
In sommige gevallen kan het wel door een onderliggend probleem komen. Dit kan bijvoorbeeld komen door hypothyreoïdie (zoals al eerder vernoemd), verstoring van de geslachtshormonen, obesitas of trauma.
Het is dus altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Het hoeft namelijk niet altijd wat te zijn, maar in sommige gevallen wel.
Conclusie
Kale plekken op de staart van een hond kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kan het komen omdat een hond op zijn staart bijt. Dit komt vaak door jeuk door een allergie of parasiet, maar kan ook komen door problemen met de anus, wormen of pijn aan de staart. In sommige gevallen kan het nog veroorzaakt worden door stress.
Wanneer de hond geen jeuk heeft en kale plekken heeft, dan wordt het mogelijk veroorzaakt door een hormonaal probleem, staartklierprobleem of door een ziekte, zoals de ziekte van Cushing.
Als je hond kale plekken op zijn staart heeft, aarzel dan niet en neem even een bezoek aan de dierenarts. Het hoeft niet altijd wat te zijn, maar als je hond een medisch probleem heeft, dan is het belangrijk om er snel bij te zijn!