hond die aan de riem trekt

Wat Zijn Goede Hulpmiddelen Voor Een Trekkende Hond?

Een hond die aan de riem trekt kan erg vervelend zijn. Het liefst wil je dat je hond netjes naast je blijft lopen. Veel honden kunnen dit helaas niet en hondeneigenaren zoeken dus naar hulpmiddelen voor een hond die aan de riem trekt.

Er zijn een aantal oplossingen mogelijk voor een trekkende hond. Hier lees je over de verschillende hulpmiddelen en je leest ook wat je niet moet doen bij een trekkende hond.

Anti-trek tuigjes

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een hondentuig te gebruiken in plaats van een halsband. Dit is goed, want een halsband kan schade geven aan de nek wanneer de hond of de eigenaar te hard aan de riem trekt. Bij een tuigje is de druk namelijk verdeeld over het lichaam van de hond in plaats van de nek.

Sommige hondentuigen zijn speciaal gemaakt om trekkende honden de corrigeren. Dit zijn anti-trek tuigjes en deze tuigjes kunnen dus een goed hulpmiddel zijn wanneer jouw hond vaak aan de riem trekt. Voorbeelden van zulke anti-trek tuigjes zijn:

Gentle Leader

De Gentle Leader is een hoofdhalsband die helpt bij trekkende honden. Omdat de halsband om de neus van de hond heen gaat, maakt dit het lastiger voor de hond om te trekken. Bovendien zorgt de druk op de neus voor een ontspannend gevoel bij de hond.

Het ziet er misschien zielig uit, maar het is zeker effectief. Het is daarnaast diervriendelijk, want het veroorzaakt geen pijn bij de hond.

De riem

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om een rollijn te gebruiken tijdens het uitlaten van hun hond. Dit is erg logisch, want de rollijn geeft een stuk meer vrijheid aan de hond tijdens het wandelen.

Het gebruiken van zulk soort riemen helpt echter niet erg goed wanneer je wil voorkomen dat je hond aan de riem trekt. Een rollijn kan een hond namelijk in de war brengen.

De ene keer is de riem lang en de andere keer is hij weer kort. De hond kan hierdoor de lengte van de riem niet goed inschatten en de kans is dus groter dat hij aan de riem zal gaan trekken.

Wanneer je je hond dus wil afleren om aan de riem te trekken, dan kun je beter geen rollijn gebruiken. Je kunt beter een niet-verstelbare riem kopen. Twee goede voorbeelden van zulke riemen zijn de Rebel Petz Hondenriem en de Luxeux Hondenriem.

Training

De genoemde hulpmiddelen kunnen helpen met het voorkomen dat een hond aan de riem trekt, maar deze hulpmiddelen pakken niet het probleem aan. Het probleem zit namelijk bij het gedrag van de hond. Om dit gedrag te kunnen veranderen, moet de hond getraind worden.

Je kunt de stop-methode gebruiken bij je hond. Dit houdt in dat wanneer je hond aan de riem trekt, dat je direct stopt met lopen zonder iets te zeggen. Op een gegeven moment zal je hond de spanning van de riem afhalen door een stapje terug te zetten. Wanneer je hond dit doet, dan beloon je hem met een koekje. Dit herhaal je tot je hond het snapt.

Let er wel op dat je hier veel geduld voor nodig hebt. In het begin kan je hond namelijk wel 20 keer aan de riem trekken tijdens één wandeling. Dit kan erg frustrerend zijn en het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

Wat moet je niet doen bij een trekkende hond?

Nu weet je een aantal hulpmiddelen bij een trekkende hond. Je moet ook weten wat je beter niet kunt doen bij een trekkende hond.

Veel mensen geven een ruk aan de riem wanneer hun hond aan de riem trekt. Dit is niet wat je moet doen bij een trekkende hond. Het werkt misschien voor eventjes, maar de hond weet eigenlijk niet waarom hij gecorrigeerd wordt.

Misschien denkt de hond dat hij gecorrigeerd wordt omdat hij een bepaalde richting in liep. Het is erg verwarrend voor de hond en het helpt dus niet in het voorkomen van het trekken aan de riem.

Daarnaast kan het schadelijk zijn om een ruk aan de riem te geven. Veel mensen gebruiken namelijk een halsband voor hun hond. Wanneer je hard aan de riem trekt, dan kan dit het gebied rond de nek beschadigen. De hond kan bijvoorbeeld een spier in de nek verrekken of er kan schade ontstaan aan de luchtpijp. Doe dit dus niet!

Ga ook geen hulpmiddelen aanschaffen die je hond pijn doen, zoals een halsband met pinnen aan de binnenkant of een schokband. Het helpt misschien wel om het gedrag van je hond te corrigeren, maar diervriendelijk is dit zeker niet.

Tot slot

Er zijn dus een aantal hulpmiddelen beschikbaar wanneer je hond veel aan de riem trekt: anti-trek tuigjes, de Gentle Leader en het gebruiken van een niet-verstelbare hondenriem.

Dit zijn goede hulpmiddelen, maar het belangrijkst is dat je het gedrag van je hond aanpast door middel van training. Hiermee pak je het probleem direct aan en dit zal dus altijd de beste oplossing zijn.