hond met een bak droge brokken

Het Beste Hondenvoer Voor Stevige Ontlasting

Sommige honden hebben een gevoelige maag en hebben dus een grotere kans om diarree te krijgen dan andere honden. Dit kan erg vervelend zijn, want een hond heeft vaak ook buikpijn bij diarree. Bovendien kan diarree de hond uitdrogen.

Gelukkig is er hondenvoer op de markt die speciaal gemaakt is voor honden die vaak zachte ontlasting of diarree hebben. Wij hebben een lijst gemaakt met het beste hondenvoer voor een stevige ontlasting, zodat je hond hier hopelijk geen last meer van heeft.

In het kort

Heb je geen tijd om het hele artikel door te lezen? Hieronder staat de top 3 beste hondenvoer voor een stevige ontlasting beschreven:

Royal Canin Gastro Intestinal Hond

Royal Canin Gastro Intestinal Hond is voer dat speciaal is gemaakt voor honden met spijsverteringsproblemen en maag-darmaandoeningen.

Het voer bevat goed verteerbare eiwitten, rijst, speciale voedingsvezels en visolie. Deze ingrediënten dragen bij aan een goede spijsvertering en een evenwichtige darmflora. Dit voer kan dus zorgen voor een stevigere ontlasting bij de hond.


Royal Canin Sensitivity Control

Royal Canin Sensitivity Control is hondenvoer dat speciaal gemaakt is voor honden met een voedselintolerantie. Het voer kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde huid en een gezond maag-darmkanaal.

Het voer wordt ook gebruikt bij honden die een voedselallergie hebben. Door het gebruiken van eend en cassave wordt het risico op een allergische reactie afgenomen. Deze ingrediënten komen namelijk niet vaak voor in hondenvoeding.

Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat

Sommige honden hebben liever natvoer in plaats van brokken. Wij vonden het daarom belangrijk om ook een natvoer in dit lijstje neer te zetten.

Royal Canin Gastro Intesinal Low Fat is een natvoer die special ontwikkeld is voor honden met spijsverteringstoornissen, maag-darmaandoeningen en alvleesklierproblemen. Dit voer is vergelijkbaar met Royal Canin Gastro Intestinal Hond. Het bevat dezelfde ingrediënten, maar hier is het in de vorm van brokken gemaakt.

In het natvoer zitten goed verteerbare eiwitten, rijst, speciale voedingsvezels en visolie. Deze ingrediënten zorgen voor een goede verteerbaarheid en dus ook voor een stevige ontlasting. Een goede keuze dus wanneer je een hond hebt die liever natvoer eet dan brokken.

Edgard & Cooper

Het voer van Edgard & Cooper is gemaakt van vers vlees en niet van gedroogd of gehydrateerd vlees. Dit schijnt goed te zijn voor honden met een gevoelige maag. Het bevat daarnaast prebiotica voor een gezonde darmflora.

De brokken zijn hypoallergeen, dit wil zeggen dat het voer laag in allergenen is, zodat de kans op een allergische reactie bij de hond wordt verkleind. Dit verlaagd dus ook de kans op maagklachten bij de hond na het eten van deze brokken.  

Pro Plan Sensitive Digestion Hondenvoer

Pro Plan Sensitive Digestion bevat allerlei speciale voedingsstoffen om de spijsvertering van de hond te ondersteunen. De brokken zijn goed verteerbaar en het is goed voor de darmflora. Dit kan dus de kwaliteit van de ontlasting verbeteren.

Dit voer is qua prijs het goedkoopste in het lijstje. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit minder is. Ben je op budget, dan kunnen deze brokken een goede keuze zijn.

Renske Super Premium

Renske Super Premium is gemaakt van vers vlees en is geschikt voor alle volwassen honden. De brokken zijn speciaal gemaakt voor honden die gevoelig zijn voor granen en gluten. Het is daarnaast goed voor het gebit. Het heeft een aardig prijskaartje, maar je krijgt zeker waar voor je geld.             

 

Wat zijn de oorzaken van diarree bij de hond?

Een hond kan zachte ontlasting of diarree krijgen door verschillende oorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken beschreven.

Wisselen van voer

Het darmstelsel van een hond past zich aan aan het voer dat hij gewend is om te eten. Wordt het voer plotseling veranderd, dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten.

Wanneer je dus nieuw voer wil gaan geven aan je hond, doe dit dan geleidelijk. Begin met een klein beetje van het nieuwe voer en mix dit met het voer dat je hond gewend is. Langzamerhand kun je steeds meer van het nieuwe voer geven. Dit verkleint de kans op diarree bij de hond.

Slecht dieet

Een slecht dieet kan ook leiden tot diarree bij de hond. Dit kan komen door brokken die van slechte kwaliteit zijn, of wanneer de hond teveel mensenvoedsel eet.

Voer je je hond vaak mensenvoedsel zoals chips, koekjes of kaas, dan kan dit diarree veroorzaken bij je hond.

Voedselintolerantie of voedselallergie

Bij een voedselintolerantie kan het lichaam een bepaalde stof uit het voer niet goed verteren en dit kan leiden tot maag- en darmklachten bij de hond.

Ook kan een voedselallergie voor problemen zorgen. Het is een beetje vergelijkbaar met een voedselintolerantie. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van de hond te heftig op bepaalde bestandsdelen in het voedsel. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten en een jeukende huid.

Overige oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk bij diarree. Hieronder volgen nog een aantal oorzaken:

 • Parasieten, zoals wormen
 • Infecties door virussen of bacteriën
 • Stress of angst
 • Ziektes, zoals lever- en nierziektes
 • Antibiotica en andere medicijnen
 • Het eten van vreemde objecten

Wanneer moet je naar een dierenarts met een hond met diarree?

Wanneer een hond een enkele keer diarree heeft, dan kan het zijn dat de hond gewoon ziek is en hoef je waarschijnlijk niets te doen. In sommige gevallen is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Dit is verstandig wanneer:

 • De hond andere fysieke symptomen heeft, zoals koorts, bleek tandvlees, lethargie of braken
 • Diarree heeft voor een lange tijd
 • De hond medicatie gebruikt, zoals antibiotica
 • Je het vermoeden hebt dat de diarree veroorzaakt wordt door een onderliggende ziekte
 • Je twijfels hebt (ga altijd naar een dierenarts wanneer je de situatie niet vertrouwt)