labrador

Hondentuig Nodig Voor Je Labrador? Dit Zijn De 6 Beste Tuigjes

Labrator Retrievers zijn trouwe, lieve honden en zijn echte familiehonden. Ze kunnen vol met energie zitten en soms kan een hondentuig dan een betere keuze zijn dan een normale halsband en riem. Met een hondentuig heeft een hond namelijk meer bewegingsvrijheid en het is niet belastend voor de nek.

Het kan lastig zijn om het juiste hondentuigje te kopen voor jouw Labrador. Er zijn namelijk honderden tuigjes op de markt in allemaal verschillende soorten en maten. Daarom hebben wij de beste hondentuigen voor Labradors verzameld, zodat je een betere en makkelijkere keuze kunt maken.

Wil je weten hoe je jouw Labrador het beste kunt opvoeden? Bekijk dan Het Complete Handboek Voor De Labrador!

labrador handboek

Onze keuzes in het kort

Heb je geen tijd of geen zin om het artikel door te lezen? Hieronder hebben wij onze top-3 hondentuigen voor Labradors neergezet:

Beste Prijs/Kwaliteit Hondentuig voor Labradors

Beste Hondentuig Voor Actieve Labradors

Beste Hondentuig voor Labrador Pups

Julius K9 Powertuig

Hurtta Active Tuig

Puppia Soft Hondenharnas

De 6 Beste Hondentuigjes Voor Labradors

Hieronder vind je onze zes best uitgekozen hondentuigjes voor Labradors. Bij elk tuigje is aanvullende informatie gegeven, zodat je het tuigje kunt kiezen die het beste past bij jouw Labrador.

1.      Julius K9 Powertuig/Harnas (Beste Prijs/Kwaliteit Hondentuig)

K9 hondentuigje

Het Julius K9 Powertuig is stevig en is ervoor gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Het is een erg sportief tuigje en heeft iets weg van een politieharnas. De hondentuig is gemaakt van waterafstotend materiaal en is bestemd tegen krassen.

Daarnaast is het harnas ademend en huidvriendelijk. Dit is dus een van de meest comfortabele tuigjes die je kunt krijgen voor je Labrador. In het donker ben je veilig, want het harnas heeft een reflecterende werking.

Het tuigje is makkelijk te bevestigen bij je Labrador en het heeft een extra handvat zodat je de hond kunt vasthouden wanneer dat nodig is. Het is mogelijk om diverse teksten op het harnas te bevestigen, deze kun je apart bestellen.

Het Julius K9 Powertuig is in allerlei kleuren en printen beschikbaar, dus genoeg keuze voor jou en je hond!

Aanbevolen maat: L

2.      Hurtta Active Tuig (Beste Tuig Voor Labradors Die Trekken)

hondentuig voor honden die trekken

Het Hurtta Active Tuig is een stevig en comfortabel tuig voor je hond. De delen zijn met elkaar verbonden met soepele bandjes, dit zorgt ervoor dat het niet gaat schuren en dat het comfortabeler zit bij je Labrador.

Het tuigje is geschikt voor actievere honden, omdat het tuigje meebeweegt wanneer de hond trekt. Als je dus een Labrador hebt die veel aan de lijn trekt, dan kan dit tuigje een goede aankoop zijn.

Het tuigje is makkelijk aan te brengen bij je hond en makkelijk verstelbaar. Het heeft daarnaast een extra handvat voor als je de hond even moet vasthouden of moet tillen in de auto. De tuigjes zijn reflecterend, dit zorgt voor extra veiligheid in het donker.

Het tuigje is slechts in één kleur beschikbaar, namelijk zwart. Maar wees niet getreurd, de kwaliteit en comfort van dit harnas maakt alles goed.

Aanbevolen maat: XL

3.      Puppia Soft Hondenharnas (Beste Tuigje Voor Labrador Puppy’s)

tuig voor labrador puppy

Het Puppia Soft Hondenharnas is een tuigje dat geschikt is voor kleine hondenrassen en puppy’s. Dit tuigje is extra zacht en zeer comfortabel. Dit maakt het harnas zeer geschikt voor een Labrador puppy. Het heeft een verstelbare buikriem voor een goede aanpassing aan het lichaam en een gelijkmatige drukverdeling.

Het tuigje is zeer makkelijk aan te brengen bij je hond en is simpel om te verstellen. Het tuigje is beschikbaar in veel verschillende kleuren: blauw, creme, rood, roze, zwart, bruin, geel, lichtblauw, oranje, paars en camouflage. Genoeg keuze dus!

Aanbevolen maat: S/M

4.      Hunter Harnas Norweger Racing

harnas hond

Het Hunter Harnas Norweger Racing is comfortabel voor de hond, zeer sterk en van goede kwaliteit. Het tuigje is van binnen bekleed met fleece en heeft een waterafstotende laag.

Het heeft daarnaast reflecterende lijnen en een reflecterend label, wat ervoor zorgt dat je hond wordt opgemerkt in het donker. Het tuigje kan gebruikt worden voor het wandelen, joggen of fietsen. Het heeft ook een extra handvat om je hond te kunnen vasthouden of dragen.

Het harnas is makkelijk te verstellen en is beschikbaar in de kleuren grijs/zwart, blauw, zwart, bruin, paars/zwart en rood/zwart. Uit de reviews van het product blijkt dat het harnas als duurzaam zacht wordt ervaren.

Aanbevolen maat: XL

5.      Trixie Hondentuig Lead ‘n’ Walk

hondentuig labrador

De Trixie Hondentuig Lead ’n’ Walk is makkelijk bij je Labrador aan te trekken en is comfortabel door de zachte vulling gemaakt van neopropeen. Het harnas is zo ontworpen dat het je hond ervan weerhoudt om aan de riem te trekken tijdens wandelingen. Hierdoor kun je de hond gemakkelijk leiden tijdens het wandelen.

Het tuigje is gestikt met reflecterende naden, zodat jij en je hond veilig zijn wanneer het donker is.

Aanbevolen maat: L/XL

6.      Goods You Need Hondentuigje

hondentuigje

Het Hondentuigje Van Goods You Need is een simpel maar effectief hondentuigje. Het is gemaakt van beademend en comfortabel materiaal en is voorzien van twee haken waaraan de looplijn bevestigd kan worden. Het is ook voorzien van een handvat, zodat je de hond kort kunt houden wanneer dat nodig is. Het is ook gemaakt van sneldrogend materiaal, het is dus geen probleem dat je hond met het tuigje in het water gaat.

Het tuigje heeft ook reflecterende randen, wat zorgt voor veiligheid in het donker. Het is helaas in één kleur beschikbaar en ziet er misschien standaard uit, maar het harnas brengt veel kwaliteit met zich mee en kan dus een goede keus zijn voor jouw Labrador.

Aanbevolen maat: L

Soorten hondentuigjes

Er zijn verschillende soorten tuigjes, je kunt deze verdelen in Y-tuigjes, H-tuigjes, borsttuigjes, instaptuigjes en anti-trektuigjes.

Y-tuig

Bij het Y-tuig loopt het tuig als een Y-vorm over de borstkas heen. Het voordeel hiervan is dat de voorpoten vrij zijn en dat de druk goed wordt verdeeld. Bij het omdoen gaat het tuig over de kop van de hond heen en er moet één poot opgetild worden.

H-tuig

Een H-tuig heeft als voordeel dat het vaak goed verstelbaar is. Een nadeel is dat een H-tuig soms alsnog druk legt op de nek, dit is wat je juist wil voorkomen als je een tuig koopt. Een ander nadeel is dat de bandjes weleens voor ongemak kunnen zorgen bij de hond. Een H-tuig is goed geschikt voor honden die weleens uit het tuigje willen ontsnappen, zoals Hazewindhonden.

Borsttuig

Het voordeel van een borsttuig is dat ze heel gemakkelijk omgaan bij honden. Dit kan dus handig zijn voor honden die niet stil kunnen zitten. Het tuigje gaat over de kop heen en wordt vastgeklikt achter de voorpoten van de hond. Het nadeel van een borsttuig is dat het vaak niet verstelbaar is.

Instaptuig

Bij een instaptuig moeten beide poten van de hond in het tuigje stappen. Dit kan lastig zijn voor een hond die niet zo goed stil kan zitten. Een instaptuig is vaak goed verstelbaar en niet door. In sommige gevallen kunnen de bandjes niet zo comfortabel zijn voor de hond. Dit is dan ook het enige nadeel van dit tuigje.

Anti-trek tuig

Een anti-trek tuig is ervoor bedoeld om je hond pijn te doen wanneer het dier aan de riem trekt. Een anti-trek tuig geeft druk op gevoelige delen van de hond en kan in de oksels gaan snijden. Je hond zal minder snel gaan trekken, maar het is zeker niet diervriendelijk en kan zelfs gedragsproblemen opleveren. Het wordt afgeraden om dit soort tuigjes te gebruiken.

De juiste maat kiezen

De meeste hondentuigen zijn verstelbaar, maar dit is tot een bepaald punt. Een te klein tuigje zal te strak zitten en dit zal niet comfortabel zijn voor de hond. Koop je een te groot tuigje, dan bestaat er de kans dat je hond ontsnapt. Het is dus belangrijk om de juiste maat te kopen voor jouw Labrador.

In de meeste gevallen zal een Labrador de maat L moeten hebben, maar dit verschilt per merk van het hondentuig. Het kan dus slim zijn om je Labrador eerst te meten, zodat je zeker weet dat je de goede maat hebt. Je moet hiervoor de hals- en borstomvang van je hond meten.

  • Halsomvang – Om de halsomvang te meten moet je het meetlint bovenaan het borstbeen plaatsen en laat het meetlint langs de schouderbladen omhoog lopen om een goede pasvorm op te meten.
  • Borstomvang – Om de borstomvang te meten, is het belangrijk dat je het breedste gedeelte opmeet. Dit is vlak achter de schouders. Plaatst tijdens het meten van de borstomvang twee vingers tussen de borst en het meetlint, dit is omdat er soms speling kan zitten. Zo zorg je ervoor dat het gekochte tuigje niet te klein zal vallen.

Moet ik een halsband of een tuig voor mijn Labrador?

Het kan als hondeneigenaar lastig te bepalen zijn of je een tuig of een halsband moet kopen voor je hond. Lees verder over de verschillen van halsbanden en hondentuigen, zodat je precies weet wat je moet kopen voor je hond.

Halsband

Een halsband gaat om de nek van een hond, en hier bevinden zich de luchtpijp, nekwervels en allerlei zenuwen. Als een hond met een halsband een flinke trek krijgt, dan is er een mogelijkheid dat de nek beschadigd wordt. Dit kan bijvoorbeeld een blauwe plek zijn, maar ook iets ergers, zoals een whiplash.

Daarnaast worden er in meerdere onderzoeken verbanden gelegd tussen het dragen van een halsband en oogproblemen. Door de druk op de nek kan namelijk de oogboldruk toenemen, wat kan leiden tot oogproblemen.

Probeer met een halsband dus niet te hard te trekken om letsel bij je hond te voorkomen. Natuurlijk kun je dit niet altijd vermijden, je hond kan namelijk een dier zien waardoor hij gek wordt en erachteraan gaat. In sommige gevallen is het helaas wel nodig om hard te trekken, bijvoorbeeld wanneer je hond de weg op rent. Een halsband bij trekkende honden wordt dus afgeraden.

Hondentuig

Een hondentuig zit over de borstkast van de hond. Als je de hond een trek geeft, dan zal deze kracht verdeeld worden over een groter oppervlak, en dit kan dus minder schade opleveren dan wanneer je trekt aan een halsband. Mocht je een hond hebben die vaak trekt, dan kan een hondentuig een goede oplossing zijn om potentieel letsel te voorkomen.

Wat maakt een hondentuig goed?

Er zijn een aantal dingen waar je naar moet kijken wanneer je op zoek bent naar een hondentuig. Waar je het beste naar kunt kijken is:

  • Materiaal – Het materiaal is één van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken. Het tuigje moet namelijk sterk zijn, zodat het niet zomaar kapot gaat, maar het moet ook comfortabel zijn voor je hond. Je wil namelijk niet dat het tuigje gaat schuren bij je Labrador.
  • Verstelbaar – Het is handig als je een tuig hebt die verstelbaar is. Als je hond iets dikker of dunner wordt, dan past het tuigje namelijk nog steeds omdat je het kunt verstellen. Als dit niet kan, dan moet je weer een nieuwe kopen en dit is zonde.
  • Reflecterend – Als je voor een wandeling gaat in het donker, dan kan een reflecterend tuigje handig zijn. Dit is niet alleen veilig voor je hond, maar ook voor jezelf.
  • Extra handvat – Het is fijn om een extra handvat op het tuigje te hebben. Zo kun je de hond vastpakken in situaties waarin het dier kort gehouden dient te worden. Ook kun je makkelijk je hond optillen in bijvoorbeeld de auto.
  • Gemak – Het is fijn als je het hondentuigje makkelijk aan en uit kan doen en makkelijk kan verstellen. Niemand heeft zin in een hondentuig die lastig is om aan te brengen bij je hond.

Conclusie

We hopen dat je nu een beter beeld hebt over het hondentuig dat je wil kopen voor je Labrador. Een hondentuig is een goed alternatief voor een halsband en kan problemen met de nek van je hond voorkomen.

Een hondentuig kan helpen bij een hond die veel trekt en het kan ook gebruikt worden om je hond of pup te trainen.

Voordat je een tuig aanschaft, vergeet dan niet om je hond juist op te meten. In de meeste gevallen heeft een Labrador de maat L nodig, maar dit kan verschillen per merk. Meet dus de hals- en borstomvang altijd even op.

Veel succes met het kopen van een hondentuig voor je Labrador!