hondentuig chihuahua

Hondentuig Nodig Voor Je Chihuahua? Dit Zijn De 5 Beste Tuigjes!

Een goede hondentuig is belangrijk zodat jij je Chihuahua goed en veilig kunt uitlaten. Een hondentuig is in veel gevallen beter dan een halsband, omdat Chihuahua’s erom bekend staan dat ze weleens problemen kunnen krijgen met hun luchtwegen.

Bij een halsband komt namelijk de druk op de keel te staan, en bij een hondentuig is deze druk verdeeld. Een tuigje is dus een goede oplossing om problemen met je Chihuahua te voorkomen.

Het kan lastig zijn om te bepalen welke hondentuig het beste is voor je hond. Door flink onderzoek te doen naar verschillende hondentuigen, hebben we een lijst voor je kunnen creëren met de 5 beste hondentuigjes voor Chihuahua’s. Zo weet je precies welke hondentuig aan de eisen van jou en je hond voldoet.

In het kort

Onze Beste Keuze Hondentuig: Puppia Hondentuig

Beste Sterke Hondentuig: Julius K9 Hondentuig

Beste Budget Hondentuig: Teeny Weeny Hondentuig

De 5 Beste Hondentuigjes Voor Chihuahua’s

1.      Puppia Hondentuig

tuigje voor chihuahua

De Puppia Hondentuig is uitstekend tuigje die niet alleen goed is op het gebied van kwaliteit, maar ook op het gebied van comfort. Het tuigje is extra zacht en bevat airmesh voor extra comfort. Het tuigje zal dus niet schuren op plekken zoals onder de oksels van de hond.

Het tuigje heeft een verstelbare buikriem zodat hij aangepast kan worden aan de grootte van jouw Chihuahua. Het tuigje is beschikbaar in veel kleuren, dus er is keuze zat voor jou en je hond. Maat S is aanbevolen voor een Chihuahua bij dit tuigje.

2.      Julius K9 Power Tuig

sterk tuigje voor chihuahua

De Julius K9 Power Tuig staat erom bekend dat het erg stevig is en goed tegen een stootje kan. Het tuigje heeft daarnaast een erg sportief design en heeft wat weg van de tuigjes die door politiehonden gebruikt worden.

Naast de stevigheid is het tuigje ook erg comfortabel. Het materiaal aan de binnenkant van het tuigje is ademend en huidvriendelijk.

Het tuig heeft een reflecterende borstband en randbescherming. Je kunt met dit tuigje dus veilig in het donker wandelen met je Chihuahua. Het tuigje heeft ook een extra handvat aan de bovenkant, hierdoor kan je hond kort gehouden worden wanneer dat nodig is.

Er kunnen verschillende teksten op het tuigje bevestigd worden en het tuigje is beschikbaar in verschillende kleuren en patronen. Maat XXXS wordt aangeraden voor een Chihuahua, maar meet je hond altijd even op om het zeker te weten.

3.      Luxyana Pets Hondentuigje

tuigje kleine hond

Het Luxyana Pets Hondentuigje is speciaal gemaakt voor kleine honden en puppy’s. Naast dat het tuigje erg zacht en comfortabel is, werkt het goed tegen trekkende honden. Het is gemaakt van zacht en ademend materiaal. Het heeft daarnaast een anti-wrijftechnologie, dit zorgt ervoor dat het tuigje niet gaat schuren bij je hond.

Wat dit tuigje erg fijn maakt, is dat het makkelijk is om aan te trekken bij je hond. Dit maakt het een goed tuigje voor honden die niet goed stil kunnen staan tijdens het aantrekken van het tuigje. Het tuigje is op een manier gemaakt dat je hond er niet gemakkelijk uit kan glippen.

4.      Teeny Weeny Hondentuig

teeny weeny tuigje

Het Teeny Weeny Hondentuigje is speciaal gemaakt voor de allerkleinste honden, dus ook voor Chihuahua’s. Het tuigje is reflecterend en zacht.

Naast de goede kwaliteit van dit tuigje, heeft het ook een modieus design. Er zijn veel verschillende kleuren en patronen beschikbaar. Je Chihuahua zal met dit tuigje er modieus uitzien, en daarnaast is het tuigje ook nog spot goedkoop!

5.      Hurtta Y-tuig

De Hurtta Y-tuig helpt bij het ondersteunen van spieren en gewrichten bij je hond. Het tuigje is geschikt voor een rustige wandeling, maar is ook geschikt voor drukke en actievere honden.

Het tuigje is verstelbaar op de juiste maat zodat het niet gaat verschuiven en een comfortabele fit heeft. Met dit harnas worden de krachten gelijkmatig verdeeld over het lichaam van je Chihuahua. Het heeft ook reflecterende strips, zodat je veilig over straat kunt in het donker.

Tuigje of halsband voor je Chihuahua?

Het kan lastig zijn om te bepalen of je Chihuahua een halsband of een tuigje nodig heeft. Sommige baasjes weten niet wat het verschil is tussen een tuigje en een halsband.

Bij een halsband gaat de band om de nek van de hond. Hier bevindt zich de luchtpijp en allerlei aders en spieren. Wanneer een hond met een halsband aan de riem trekt, dan zal al deze kracht op de nek van de hond uitgeoefend worden. Hetzelfde geldt wanneer het baasje een trek aan de riem geeft.

Bij een halsband kan dit trekken voor letsel zorgen. Dit kan onschuldig zijn, zoals een blauwe plek, maar dit kan ook bijvoorbeeld een whiplash veroorzaken.

Bij kleine honden, zoals Chihuahua’s, komt het weleens voor dat ze last hebben van een aandoening genaamd trachea collaps. Dit betekent dat de luchtpijp vernauwd is. Wanneer een Chihuahua met deze aandoening met een halsband loopt, dan kan dit nog schadelijker zijn voor de luchtpijp dan normaal. Wanneer een Chihuahua dit heeft, is het verstandig om een tuigje te gebruiken.

Bij een hondentuig worden de krachten namelijk verdeeld over een groter deel van het lichaam en niet alleen over de nek. Wanneer je hond met een tuigje trekt, dan zal dus niet alleen de nek de klap opvangen. Ook hebben hondentuigjes vaak een anti-trek systeem. Bepaalde dingen in het ontwerp zorgen ervoor dat je hond minder snel aan de riem trekt.

Uit al deze informatie kun je dus concluderen dat een Chihuahua het beste met een tuigje uitgelaten kan worden. Dit verkleint de kans op problemen met de luchtpijp van de hond.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een tuigje

Als je een goed hondentuigje wil kopen voor je Chihuahua, dan moet je op een paar dingen letten:

  • Kwaliteit – De kwaliteit van het tuigje is erg belangrijk. Je wil niet dat het tuigje kapot gaat na een week. Het materiaal moet stevig zijn, kijk ook altijd naar de reviews om te zien wat mensen over de kwaliteit te zeggen hebben.
  • Comfort – Het tuigje moet comfortabel zitten bij je hond. Sommige tuigjes willen nog weleens schuren en dit is natuurlijk niet fijn voor je Chihuahua. Bekijk dus of het tuigje van zacht materiaal gemaakt is.
  • Reflectie – Als jij je hond in het donker uitlaat, dan wil je gezien worden door al het verkeer. Een reflecterend tuigje kan hier goed bij helpen en kan ervoor zorgen dat je veilig over straat kunt.
  • Maat – Omdat een Chihuahua zo klein is, zal niet elk tuigje beschikbaar zijn in de maat van je hond. Bekijk dus altijd eerst even of het tuigje is gemaakt voor kleine honden.
  • Gemak – Het tuigje moet gemakkelijk aan en uit kunnen bij je hond. Niemand heeft zin in een tuigje die lastig is om aan te brengen bij je Chihuahua.
blije chihuahua

De juiste maat kiezen voor je Chihuahua

De meeste tuigjes zijn verstelbaar, maar dit betekent niet dat je een afwijkende maat moet kopen. Ze zijn namelijk te verstellen tot een bepaald punt. De maat is belangrijk, want wanneer het tuigje te strak zit, dan zal dit niet lekker zitten en gaan schuren bij je hond. Koop je een maat te groot, dan kan je hond ontsnappen.

In veel gevallen zal een Chihuahua een S of XS hebben, maar dit verschilt per tuigje. Meet dus altijd je Chihuahua op voordat je een tuigje aanschaft. Hierdoor weet je zeker dat je de goede maat hebt. Je moet hiervoor de halsomvang en de borstomvang meten.

Halsomvang – Pak een meetlint en plaats deze bovenaan het borstbeen. Vervolgens laat je het meetlint langs de schouderbladen omhoog lopen om een goede maat te meten.

Borstomvang – Het is hier belangrijk dat je het grootste punt van de borst opmeet. Dit punt zit achter de schouders. Plaats tijdens het meten van de borstomvang twee vingers tussen de borst en het meetlint, er kan namelijk speling zitten in de maat. Hierdoor koop je het tuigje niet te klein.

Conclusie

Een hondentuigje is een goede en veilige keus wanneer jij een Chihuahua hebt. Het verdeeld de kracht over het lichaam in tegenstelling tot een halsband.

We hopen dat je nu een beter beeld hebt bij de verschillende hondentuigjes en dat je nu een betere keuze kunt maken.

Vergeet je hond niet op te meten voor het aanschaffen van een tuigje. Zo weet je zeker dat je de goede maat hebt.

Als je een tuigje uit deze lijst hebt gekocht, laat het ons dan weten en laat ons ook weten wat je ervan vindt. Succes met de aankoop van een hondentuigje voor je Chihuahua!