hond ontwormen buiten

Kan een hond ziek worden na het ontwormen?

Wormen zijn vervelende parasieten en komen helaas vaak voor bij honden. Het is dus belangrijk dat je hond regelmatig ontwormd wordt. Je vraagt je vast weleens af of ontwormingsmiddelen slecht zijn voor de gezondheid van je hond. Het is namelijk een medicijn en medicijnen kunnen vaak vervelende bijwerkingen hebben.

Maar kan je hond eigenlijk ziek worden na het ontwormen? En zo ja, welke bijwerkingen kun je verwachten bij je hond? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel!

De oorzaak van wormen bij honden

Honden komen gedurende dag veel in contact met bepaalde bronnen waarvan ze wormen kunnen krijgen. Honden kunnen wormen krijgen door in contact te komen met bijvoorbeeld geïnfecteerde soortgenoten, door contact met uitwerpselen en door het spelen in het zand.

Het kan ook voorkomen dat een hond wormen krijgt als gevolg van een vlooienbesmetting. In dit geval moet je hond ontvlooid worden.

Ook binnenshuis kunnen honden wormen krijgen door bijvoorbeeld het eten van rauw vlees of als je hond stiekem iets uit de prullenbak heeft gepakt. Als hondeneigenaar is het dus lastig om te voorkomen dat je hond geïnfecteerd wordt met wormen.

Het is dus belangrijk dat je hond regelmatig een ontwormingskuur krijgt. Dit voorkomt dat je hond ziek wordt en dat je hond andere honden of zelfs mensen besmet met wormen.

Waarom is ontwormen belangrijk?

Als je hond wormen heeft, is snel ontwormen belangrijk. Als je dit niet doet, dan zal je hond andere honden, maar ook mensen besmetten. Bij kinderen, jonge honden en puppy’s kunnen wormen gevaarlijk zijn. Een pup met wormen zal eerder een groeiachterstand oplopen of heeft zelfs een kans op een longontsteking door een wormeninfectie.

Bij volwassen honden zullen er vaak weinig klachten zijn, maar het is wel mogelijk. Omdat wormen zo besmettelijk zijn, is het dus belangrijk om je hond te blijven ontwormen.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Veel hondeneigenaren vragen zich af hoe vaak ze hun hond moeten ontwormen. Het is verstandig om je hond minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Hierdoor maken de meeste wormen geen kans. Sommige honden lopen een groter risico op het krijgen van wormen. Dit zijn honden die bijvoorbeeld jagen, rauw vlees eten of veel buiten zijn. In dit geval moet je hond vaker dan 4 keer per jaar ontwormd worden.

Omdat wormen bij puppy’s een stuk gevaarlijker kan zijn en zelfs kan leiden tot te dood, moeten pups vaker ontwormd worden dan volwassen honden. Het advies is om pups iedere 2 weken te ontwormen tot een leeftijd van 8 tot 10 weken. Daarna is het verstandig om je hond maandelijks te ontwormen tot een leeftijd van minimaal 6 maanden. Hierna kun je ervoor kiezen om je hond maandelijks te ontwormen of 4 keer per jaar.

Kan een hond ziek worden na het ontwormen?

Over het algemeen zijn ontwormingsmiddelen voor honden erg veilig en zullen honden er niet ziek van worden. In sommige gevallen kan een hond bijwerkingen krijgen. Bekende bijwerkingen die honden kunnen krijgen van ontwormingsmiddelen zijn:

  • Diarree
  • Braken
  • Speekselen
  • Onrustigheid
  • Gebrek aan eetlust
  • Sloomheid
  • Spiertrillingen

Honden met een MDR1-mutatie kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Honden met een MDR1-mutatie zijn Border Collies en kruisingen met dit ras. Als je een van deze soorten honden hebt, vraag dan even om advies bij de dierenarts.

Als je hond ziek wordt na het ontwormen en je vertrouwt de situatie niet, neem dan altijd contact op met de dierenarts!

Zijn wormen bij honden besmettelijk?

Wormen bij honden zijn besmettelijk voor andere honden. Honden kunnen andere honden besmetten via direct contact of via de uitwerpselen. Een wormeninfectie kan ook overgedragen worden via het melk van de moeder. Ook in de baarmoeder kunnen de pups al een wormeninfectie oplopen. Nieuwgeboren puppy’s zullen in heel veel gevallen dus wormen bij zich dragen.

Wormen bij de hond kunnen ook besmettelijk voor mensen zijn. Soms kunnen deze wormen voor klachten zorgen bij mensen, maar vooral voor kinderen kan een wormeninfectie gevaarlijk zijn. Bij volwassen mensen zullen er vaak geen klachten ontstaan. In sommige gevallen kunnen er wel klachten ontstaan, zoals buikgriep, hoesten, spierpijn en je ziek voelen.

Je kind kan een wormeninfectie oplopen doordat hij een hond aait, maar het kan ook zijn dat je kind met besmette uitwerpselen van een hond in contact komt. Spoelwormen bij kinderen kunnen in het ergste geval in het oog terechtkomen, wat blindheid kan veroorzaken. Laat je kind dus altijd zijn handen wassen na contact met honden of na het buitenspelen.

Welk ontwormingsmiddel heb ik nodig?

Je hebt keuze uit veel verschillende ontwormingsmiddelen die te koop zijn. Hier volgen een aantal ontwormingsmiddelen waaruit je kan kiezen:

Milbemax ontwormingsmiddel

Milbemax ontwormingsmiddel

Milbemax is een ontwormingsmiddel in tabletvorm en is één van de beste merken op het gebied van ontwormen. Milbemax werkt ter preventie en ter behandeling van wormeninfecties.

De tabletten van dit ontwormingsmiddel kun je geven door het te mengen met voer of door het te mengen met bijvoorbeeld een hondensnack. De dosering verschilt per leeftijd en gewicht van de hond:

ontwormingsmiddel dosering

Lees de bijsluiter voor meer informatie.

Milbemax kauwtabletten

ontwormingsmiddel kauwtablet

Je hebt ook keuze uit kauwtabletten van Milbemax. Deze tabletten zijn gemakkelijk te voeren aan je hond, omdat ze een kipsmaak hebben. Je hond zal hem dus niet proberen uit te spugen en je hoeft geen moeite te doen om de tablet door het voer heen te prakken.

Zie hieronder de dosering van de kauwtabletten:

ontwormingsmiddel dosering

Beaphar All In One Ontwormingsmiddel

beaphar ontwormingsmedicijn

Het All-in One Ontwormingsmiddel van Beaphar is ook een uitstekende keuze als je een ontwormingsmiddel nodig hebt. Dit middel bestaat uit tabletten en ze moeten achterop de tong van de hond geplaatst worden.

Dit middel is niet geschikt voor puppy’s en mag pas gebruikt worden vanaf 5 maanden. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Hierin vind je ook de dosering.

Tot slot

Het ontwormen van je hond is erg belangrijk om je hond maar ook je gezin gezond te houden. Denk er dus niet te makkelijk over en ontworm je hond minimaal 4 keer per jaar.

Honden worden in het algemeen niet ziek van ontwormingsmiddelen. Lees voor het gebruik altijd even de bijsluiter en neem contact met je dierenarts over eventuele vragen over ontwormen.