hond die zich verveelt en zichzelf moet vermaken

Hoe Kan Ik Mijn Hond Zichzelf Laten Vermaken?

Helaas hebben hondeneigenaren niet altijd tijd om met hun hond bezig te zijn. Er moet bijvoorbeeld gewerkt worden, of er moeten huishoudelijke taken worden gedaan. Toch moet een hond vermaakt worden, zodat hij zich niet gaat vervelen.

Als je weinig tijd hebt, dan kan het handig zijn om je hond zichzelf te laten vermaken. Maar hoe kun je dit eigenlijk doen?

Maak je geen zorgen, ik heb een lijst gemaakt met dingen die je hond kan doen om zichzelf te vermaken.

Puzzelspelletjes

Er zijn veel verschillende puzzelspelletjes op de markt waarmee je hond zichzelf niet meer mee zal vervelen. Een hond moet bij zulk soort spelletjes vaak een bepaalde handeling uitvoeren. Doet hij dit goed, dan zal hij beloond worden met een hondenkoekje.

Het enige wat je moet doen is dit puzzelspelletje neerzetten en vullen met een paar hondenkoekjes. Dit zal je hond een tijdje bezighouden. Een aantal voorbeelden van puzzelspeelgoed voor honden zijn:

Er is veel keuze op het gebied van denkspelletjes voor honden, dus als je even goed zoekt, kun je iets vinden wat bij je hond past!

Na een tijdje zal de hond het spelletje door hebben en zal het steeds sneller gaan. Dit hangt natuurlijk ook af van de intelligentie van de hond. Als het te snel gaat, kan het verstandig zijn om weer een ander puzzelspelletje aan te schaffen.  

Snuffelmat

Met een snuffelmat kan een hond zichzelf een tijdje vermaken. Het enige wat je moet doen is een paar hondenkoekjes in de mat verstoppen. De rest van het werk moet je hond zelf doen en kun jij dus verder waar je mee bezig was.

Een snuffelmat is een matje met allerlei flappen waarin je hondenkoekjes kunt verstoppen. Je hond zal vervolgens met zijn neus en bek moeten gaan zoeken naar deze koekjes.

Wil je je hond nog langer bezighouden, dan kun je bijvoorbeeld ook een hele maaltijd hierin verstoppen. In plaats dat je zijn maaltijd in het voerbakje stopt, stop je alle brokjes in de mat. Je hond zal hier een tijdje mee bezig zijn en zichzelf vermaken.

Houd de gordijnen open

Veel honden houden ervan om naar buiten te kijken. Door te kijken wat er zich buiten afspeelt, kan een hond zich zelfs uren vermaken. Houd dus de gordijnen open of zorg ervoor dat je hond een plekje heeft waar hij naar buiten kan kijken. Op deze manier kan je hond zichzelf goed vermaken.

hond die naar buiten kijkt om zichzelf te vermaken

Automatische ballenwerper

Een automatische ballenwerper is vrij duur, maar het is een goede investering wanneer je je hond even wilt bezighouden. Deze ballenwerper schiet een balletje weg, waar je hond achteraan moet rennen. Vervolgens moet je hond dit balletje weer terugdoen in de werper, zodat hij weer zal schieten.

Een erg leuke bezigheid voor een hond dus, en bovendien zorgt het ervoor dat een hond genoeg beweging krijgt.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je hond oververmoeid zal raken. Na 15 minuten zal de werper namelijk een pauze inlassen, zodat je hond even rust kan krijgen.

Kauwspeelgoed of kauwbotten

Honden houden ervan om te kauwen. Het houdt ze bezig en kauwen stimuleert de aanmaak van endorfine, wat stressverlagend werkt.

Zorg er dus voor dat er genoeg kauwspeelgoed in huis is. Je kunt natuurlijk ook kauwbotten aanschaffen. Naast het feit dat een hond zichzelf bezig zal houden met kauwspeelgoed en -botten, zorgt het er ook voor dat het gebit schoon en gezond blijft. Het kauwen zorgt er namelijk voor dat de tandplak het  gebit wordt geschraapt.

Kong Classic

De Kong Classic is een hondenspeeltje die je kunt vullen met wat lekkers. Aan de boven- en onderkant van dit speeltje zitten gaten, en het doel is dat de hond deze lekkernijen uit het speeltje krijgt door te spelen.

Je kunt beginnen met wat makkelijks, zoals een paar hondenbrokken. Zodra je hond er wat beter in wordt, kun je het wat lastiger maken. Je kunt bijvoorbeeld wat brokjes met pindakaas in het speeltje doen, zodat het lastiger eruit komt.

Met dit speeltje zal een hond zich zeker een tijdje kunnen vermaken. Bovendien moet een hond bij dit spelletje goed nadenken, wat goed is voor de mentale stimulatie van een hond.

Weet je niet welke maat je nodig hebt voor de Kong? Dit artikel is speciaal gemaakt om de juiste maat Kong voor je hond te vinden.

Gebruik de tuin

De tuin kan een goed hulpmiddel zijn voor een hond om zichzelf te vermaken. Honden houden ervan om in de tuin te spelen en om de tuin te ontdekken. Een hond kan hier lekker rondsnuffelen en rennen, en hierdoor kan hij zichzelf een tijdje vermaken.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je hond niet uit de tuin kan ontsnappen. Zorg ervoor dat alles goed afgesloten zit en dat je hond bijvoorbeeld niet kan ontsnappen door de bosjes.

Helaas heeft niet elke hondeneigenaar een tuin. Heb je dit niet, dan zul je naar andere manieren moeten zoeken om je hond te vermaken.

Zet de TV aan

Sommige honden kunnen plezier halen uit het kijken van televisie. Je kunt het beste een zender kiezen waar dieren op te zien zijn. Sommige honden vinden dit interessant en kunnen zich hiermee dus vermaken.

Natuurlijk zal niet elke hond dit leuk vinden. Er zijn honden die misschien angstig kunnen worden of er helemaal niks om geven. Het is echter wel altijd het proberen waard om te kijken of je hond het leuk vindt.

Haal een tweede hond

Wat is er beter dan één hond? Twee honden natuurlijk! Als je een tweede hond neemt, dan kunnen ze elkaar goed vermaken door samen te spelen. Ze moeten natuurlijk wel goed samen kunnen, en dit weet je niet van tevoren.

Een tweede hond betekent wel twee keer zoveel werk. Denk maar aan voeren, uitlaten en de verzorging. Denk dus eerst goed na voordat je een tweede hond neemt en stel jezelf de vraag of je er eigenlijk wel genoeg tijd voor hebt.

Tot slot

Er zijn dus een hoop manieren hoe je hond zichzelf kan vermaken. Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van alle mogelijkheden en dat je hond zich niet gaat vervelen wanneer je een keertje geen tijd hebt voor je hond.

De genoemde ideeën zijn natuurlijk niet alle mogelijkheden om je hond zichzelf te laten vermaken. Er zijn namelijk veel meer dingen die je hond kan doen. Wees dus een beetje creatief en kijk wat werkt.