hond die trap niet af wil

Mijn Hond Wil Niet Meer Van De Trap

Als je in een huis met meerdere verdiepingen woont of als je in een appartement woont, komt het waarschijnlijk weleens voor dat je hond de trap op of af moet lopen.

Bij sommige honden komt het weleens voor dat de hond plotseling niet meer van de trap wil lopen. Je vraagt je vast af wat hier de oorzaak van kan zijn en wat je kunt doen om je hond te helpen met het lopen van de trap.

Hier lees je alles over honden die niet meer van de trap willen lopen.

Waarom een hond niet de trap op of af wil lopen

Wanneer een hond niet meer van de trap wil lopen, dan zijn er meerdere oorzaken mogelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn hieronder beschreven.

Pijn

Wanneer een hond pijn heeft, zal hij moeite kunnen krijgen met het lopen van de trap. Pijn kan natuurlijk ontzettend veel verschillende oorzaken hebben bij een hond.

Het kan bijvoorbeeld komen door artritis. Bij artritis zijn de gewrichten van de hond ontstoken en dit kan erg pijnlijk zijn. Hierdoor kan de hond moeite krijgen met traplopen.

Hieronder volgen nog een aantal andere voorbeelden van oorzaken van pijn bij de hond:

  • Hernia
  • Pijn door een ziekte
  • Een verrekte spier
  • Pijn aan de poten
  • Pijn door een botbreuk

Als je vermoedt dat je hond de trap niet meer af wil door pijn, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Angst

Sommige honden kunnen bang zijn om de trap op of af te lopen. Deze angst kan veroorzaakt zijn door een slechte ervaring met trappen. De hond kan bijvoorbeeld van de trap zijn gevallen.

Een hond kan ook bang zijn voor trappen, omdat de hond in zijn puppytijd nog nooit trap heeft moeten lopen. Als de hond vervolgens op oudere leeftijd ineens van de trap moet lopen, dan is dit erg nieuw voor hem en kan hij dus angstig worden.

Slecht zicht

Een hond die niet meer zo goed kan zien kan moeite hebben met het lopen van de trap. Dit is ook wel logisch. De hond kan de treden niet goed inschatten en kan dus makkelijk vallen. Heeft je hond een slecht zicht, dan kan dit dus de reden zijn.

Ouderdom

Wanneer honden ouden worden, dan gaan dingen gewoon minder soepel. De botten, gewrichten en spieren kunnen pijn doen en de ogen worden slechter.

Hierdoor kan het lastig zijn voor de hond om van de trap te lopen. Heb je dus een oude hond die geen trap meer wil lopen, dan kan ouderdom de oorzaak zijn. Je zult hem dus een beetje moeten helpen.

hond die bang is voor de trap

Hoe laat ik mijn hond weer de trap op of af lopen?

Er zijn een aantal manieren hoe je een hond kunt helpen met traplopen. Welke manier het beste is voor je hond, hangt af van de oorzaak van het probleem.

Angstige honden

Wanneer een hond angstig is, dan moet je een positieve ervaring koppelen aan het traplopen. Hondenkoekjes komen hier goed van pas. Je kunt dit ook doen met het favoriete speelgoed van je hond.

Je kunt de hondenkoekjes op de trap leggen, zodat de hond eerst de trap op moet om het koekje te kunnen pakken. Je kunt ook het hondenkoekje voor de neus van je hond houden en hem belonen wanneer hij een poot op de trap zet.

Let er wel op dat je hier geduld voor moet hebben. Sommige honden kunnen in één dag hun angst overwinnen, maar bij sommige honden kan het een stuk langer duren. Houd hier dus rekening mee en geef niet op!

Honden met pijn

Heb je een hond die door pijn geen trap meer kan lopen, dan moet je ervoor zorgen dat de oorzaak van de pijn wordt achterhaald en dat de hond hieraan wordt behandeld. Wanneer je hond herstelt is, zal hij als het goed is weer de trap af kunnen lopen.

Tilhulp

Heb je een hond die chronische pijn heeft, slecht zicht heeft of erg oud is, dan kun je de Trixie Tilhulp voor je hond gebruiken. Heb je een kleine hond, dan zul je hem moeten tillen wanneer hij een trap op of af moet.

De Trixie Tilhulp kun je gebruiken bij honden die oud of slecht ter been zijn. Met de tilhulp kun je de hond helpen zijn gewicht wat te dragen en hierdoor worden de gewrichten ontlast.

Een ander voorbeeld van een ondersteunend harnas is de Carelift.

Tot slot

Wanneer een hond dus niet meer van de trap wil lopen, dan zijn er meerdere oorzaken mogelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn pijn, angst, slecht zicht en ouderdom.

Denk je dat het probleem veroorzaakt wordt door pijn, ga dan naar een dierenarts zodat de dierenarts deze pijn kan behandelen.

Wordt het probleem veroorzaakt door angst, dan moet je stappen ondernemen om deze angst weg te halen bij je hond.

Heb je een oude, slechtziende hond of een hond met chronische pijn, dan moet je je hond dus helpen met traplopen. Dit kan met behulp van een tilhulp. Heb je een kleinere hond, dan kun je hem gewoon optillen.