plassende hond

Redenen waarom je hond niet wil plassen

Net als mensen hebben honden routines zoals plassen, poepen en eten. Als je de hond aan het uitlaten bent en hij wil niet plassen, dan kan dit een reden zijn om bezorgd te worden over je trouwe viervoeter. Helemaal als hij normaalgesproken tegen elke boom en paal aan plast.

Als je hond niet wil of kan plassen, dan kan dit komen door een urineweginfectie, blaasstenen en blaas- of urinewegtumoren Als je ziet dat je hond niet kan of wil plassen, neem dan gelijk contact op met de dierenarts.

Hoe kan ik zien dat mijn hond niet wil plassen?

Dus hoe kan ik zien als mijn hond niet wil of kan plassen?

Het eerste wat hondeneigenaren vaak zien is dat hun hond moeite heeft met plassen. Als je hond plast en er komt telkens nauwelijks tot niets uit, dan is dit een teken dat je hond niet wil plassen. Daarnaast kan je hond last hebben van bloed in de urine, plassen in huis en een opgezette buik.

Als je hond niet wil plassen, moet overgeven en niet wil eten, dan is dit een spoedgeval en moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.

Waarom je hond niet wil plassen

Plasproblemen kunnen voorkomen bij honden, net als bij mensen. Plasproblemen komen vaker voor bij mannetjes dan bij vrouwtjes. Als je hond niet wil plassen, dan kan dit door een aantal dingen komen:

Blaasstenen en blaasgruis

Blaasstenen en blaasgruis komen vaak voor bij honden. Bij blaasgruis worden er kleine zandachtige korrels gevormd in de urine. Blaasstenen zijn groter gevormde gruisdeeltjes. Er zijn diverse oorzaken van het ontstaan van blaasstenen en blaasgruis bij honden. Blaasstenen kunnen vaak ontstaan door infecties van de urinewegen.

Symptomen van blaasstenen of blaasgruis zijn:

  • Kleine beetjes plassen
  • Bloed in de urine
  • Piepen of janken tijdens plassen
  • In huis plassen
  • Bij blaasstenen: niet meer kunnen plassen

Als je vermoedt dat je hond blaasstenen of blaasgruis heeft, dan is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je hond niet wil of niet kan plassen en het is ook nog eens erg pijnlijk.

Blaasstenen worden vaak chirurgisch verwijderd. De klachten zullen dan binnen een week al over zijn. Als er sprake is van een infectie in de urinewegen, dan wordt er ook antibiotica voorgeschreven.

Urineweginfectie

Urineweginfecties komen vaak voor bij honden en vaker bij oudere honden vanaf 7 jaar en honden met diabetes. Elk hondenras kan een urineweginfectie krijgen, maar de Shih Tzu, Bison Frise en de Yorkshire Terrier hebben een grotere kans hierop.

Een urineweginfectie bij honden wordt vaak veroorzaakt door de bacterie E. coli en wordt als pijnlijk ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Piepen of janken tijdens plassen
  • Bloed in de urine
  • Plassen in huis
  • Vaak likken bij het geslachtsdeel

Urineweginfecties bij honden worden vaak opgelost met medicijnen. In de meeste gevallen zal het geen blijvende schade opleveren.

Tumoren

Als je hond niet wil plassen, kan dit door een blaastumor komen. Blaastumoren komen vaker voor bij oudere honden en vrouwtjes. Het komt vaker voor bij vrouwtjes, omdat mannetjes vaker plassen en hierdoor blijft de urine (met potentieel schadelijke afvalstoffen uit het lichaam) minder lang in de blaas dan bij vrouwtjes.

Blaastumoren bij honden zijn vaak goedaardig, maar kunnen ook kwaadaardig zijn. De symptomen van een blaastumor zijn:

  • Vaak plassen
  • Bloed in de urine
  • Terugkerende blaasontsteking
  • Plassen in huis
  • Piepen of janken tijdens plassen
  • Verminderde eetlust
  • Buikpijn

Zoals je kunt zien, lijken de symptomen van een blaastumor erg op de symptomen van blaasstenen of een urineweginfectie. Het is dus belangrijk om een dierenarts te bezoeken, zodat hij de juiste diagnose kan stellen.

De behandeling van een blaastumor bestaat uit een operatie waarbij de tumor wordt weggehaald. Er kan ook gebruik worden gemaakt van chemotherapie of bestraling. Afhankelijk van de grootte, de plek en aard van de tumor, heeft deze aandoening een goede tot zeer slechte prognose.

hond die zielig kijkt

Wat te doen als je hond niet wil plassen

Als je hond niet wil plassen, dan is er waarschijnlijk wat aan de hand en is het verstandig om snel een bezoek aan de dierenarts te brengen. De dierenarts zal dan een goed onderzoek doen om te bekijken wat er aan de hand is. Zo kan de dierenarts een bloed- en urineonderzoek doen of bijvoorbeeld een röntgenfoto maken van de buik.

Het is belangrijk dat er snel contact wordt opgenomen met de dierenarts. Naast de pijn dat de plasproblemen de hond geeft, kan het ook zeer gevaarlijk zijn. Door te plassen verwijder je namelijk afvalstoffen uit je lichaam. Als je hond niet wil of kan plassen, dan betekent dit dat de afvalstoffen minder goed verwijderd kunnen worden uit het lichaam. Als dit onbehandeld blijft, dan kan dit tot de dood leiden.

Plasproblemen bij honden voorkomen

Omdat plasproblemen vaak voorkomen bij honden, is het belangrijk dat je weet hoe je ze moet voorkomen. Hier volgen een aantal manieren om het te voorkomen:

Hondenvoer

Urinewegproblemen zijn te voorkomen met Royal Canin Urinary S/O Hondenvoer. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor het oplossen van urinekristallen en het helpt de vorming van blaasstenen te verminderen. Daarnaast zorgt het verhoogde natriumgehalte ervoor dat de hond meer gaat drinken en dus meer kristalvormende deeltjes uitplassen.

Het voer is bedoeld voor honden tussen de 2 en 8 jaar oud.

Bekijk hier het voer:

Voor kleine honden: Royal Canin Urinary S/O Small dog – Hondenvoer – 4

Voor middelgrote honden: Royal Canin Urinary S/O – Hondenvoer – 7,5 kg

Voor grote honden: Royal Canin Hond Urinary SO 13 kg –

LET OP: Geef dit voer alleen in overleg met je dierenarts.

Laat je hond vaak genoeg naar buiten

Zorg ervoor dat je hond vaak genoeg naar buiten kan om te plassen. Hiermee voorkom je potentiële problemen met de urinewegen. Het is namelijk niet goed voor de urinewegen om je plas op te houden.

Genoeg drinkwater

Het is belangrijk dat je hond altijd toegang heeft tot schoon en genoeg drinkwater. Dit kan helpen om eventuele problemen te voorkomen.

Conclusie

Als je hond niet wil plassen, dan kan dit komen door problemen aan de urinewegen. Het kan komen door een urineweginfectie, blaasstenen of tumoren. Veelvoorkomende symptomen van deze aandoeningen zijn: vaak plassen, bloed in de urine, pijn bij het plassen en plassen in huis. Ga altijd naar de dierenarts als je hond niet wil plassen!

Om urinewegproblemen te voorkomen bij je hond, kan dit gebeuren door middel van speciaal voer. Daarnaast is het belangrijk dat je hond genoeg naar buiten kan om te plassen en dat hij tot genoeg drinkwater beschikt.