vrouw die een hond wast zonder hondenshampoo

Hoe Kan Ik Mijn Hond Wassen Zonder Hondenshampoo?

Eens in de zoveel tijd moet een hond gewassen worden. Honden kunnen namelijk gaan stinken of er kan viezigheid in de vacht terechtkomen.

Als je een hond wilt wassen, heb je hondenshampoo nodig. Mensenshampoo kun je beter niet gebruiken, want dit kan de huid van een hond gaan uitdrogen of irriteren.

Maar als je geen hondenshampoo in huis hebt en je wilt je hond gaan wassen, wat kun je dan gebruiken als alternatieven? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Baby shampoo

Shampoo die bedoelt is voor volwassen mensen, kun je beter niet gebruiken voor een hond. De hondenhuid kan namelijk uit balans raken wanneer je mensenshampoo gebruikt.

Baby shampoo is echter wel een oplossing wanneer je geen hondenshampoo in huis hebt. Deze shampoo is namelijk gemaakt voor een gevoelige huid en is dus erg mild.

Baby shampoo is dus vooral geschikt wanneer je een hond hebt die last heeft van een gevoelige huid. Sommige honden krijgen na het gebruik van hondenshampoo namelijk last van jeuk, rode bultjes en een droge huid. Het gebruiken van baby shampoo kan hierbij een goede oplossing zijn.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een hond minder goed reageert op baby shampoo. Krijgt je hond klachten na het gebruik van deze shampoo, gebruik dit dan niet meer in de toekomst.    

Gebruik alleen water

Als je even geen hondenshampoo in huis hebt, kun je altijd water gebruiken om je hond schoon te spoelen. Zet je hond onder de douche en spoel de viezigheid uit zijn vacht.

Is je hond erg vies of mocht hij erg stinken, dan heb je misschien meer nodig dan alleen water en moet je dus een ander alternatief verzinnen.

Schoonmaakdoekjes

Je kunt ook doekjes gebruiken als je je hond even snel wilt schoonvegen. Je kunt hiervoor speciale hondendoekjes gebruiken, maar babydoekjes zijn ook geschikt voor deze taak.

Als je hond erg vies is, dan gaan deze doekjes je niet heel goed helpen. De doekjes zijn wel handig wanneer je je hond even snel wilt schoonmaken na bijvoorbeeld een wandeling.

hond die gewassen wordt

Maak je eigen hondenshampoo

Je kunt ook een aantal middelen combineren, zodat je je eigen hondenshampoo kunt maken. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt doen.

Shampoo met afwasmiddel

Voor deze shampoo heb je nodig:

 • Warm water
 • Afwasmiddel
 • Azijn

Mix het warme water met een beetje afwasmiddel en een scheutje azijn. Afwasmiddel is ervoor gemaakt om vettigheid te verwijderen. Dit kan dus erg goed werken bij een hond met een vieze, vettige vacht.

Daarnaast zorgt het azijn ervoor dat bacteriën gedood worden en dat nare geurtjes verwijderd worden.

Pas goed op in het gebied rond de ogen en rond de bek. Je wilt niet dat dit sopje in de ogen of bek terechtkomt van je hond.

Deze shampoo is dus een goede oplossing als je geen hondenshampoo hebt of wanneer je hond erg vies is geworden. Gebruik deze shampoo alleen niet te vaak. Het afwasmiddel kan namelijk ervoor zorgen dat de huid een beetje gaat uitdrogen. Gebruik het dus alleen als je geen andere keuze hebt!

Shampoo met havermout

Voor deze shampoo heb je het volgende nodig:

 • Havermout
 • Warm water
 • Baksoda

Als je een hond hebt die een gevoelige huid heeft, dan kun je beter voor shampoo met havermout kiezen wanneer je zelf de shampoo gaat maken. Havermout is namelijk erg mild voor de huid.

Zorg ervoor dat je de havermout eerst goed fijnmaalt voordat je het in het water gaat oplossen. Je kunt hiervoor een blender of een keukenmachine gebruiken. Ook kun je gewoon Brinta gebruiken. Dit is havermout die al fijn is gemalen, en is gewoon te verkrijgen in de supermarkt.

Nog een aantal tips bij het wassen van je hond

Als je je hond gaat wassen, zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat het proces goed verloopt.

 • Zorg ervoor dat alle shampoo uit de vacht is gespoeld wanneer je je hond gewassen hebt. Als je dit in de vacht laat zitten, kan het voor irritatie zorgen. De hond kan het ook van zijn vacht af gaan likken, wat weer giftig kan zijn.
 • Voorkom dat de shampoo in de ogen van je hond terechtkomt. Dit kan voor oogirritatie zorgen. Pas ook op in het gebied rond de bek, zodat je hond niets binnenkrijgt.
 • Pas op met het wassen van een hond met een droge huid. Het wassen met bepaalde middelen kan ervoor zorgen dat de huid nog verder zal uitdrogen.  
 • Droog je hond goed af na het wassen. Als je hond niet goed wordt afgedroogd, dan kunnen er huidklachten ontstaan. Gebruik dus een hondenhanddoek of föhn je hond droog. Zet de föhn niet te heet en gebruik hem niet te dichtbij. Als laatste kun je ook nog een waterblazer gebruiken voor je hond.
 • Maak het water niet te heet. Dit kan het proces namelijk erg oncomfortabel maken voor je hond. Dit kan er weer voor zorgen dat de volgende wasbeurt lastiger zal gaan.

Tot slot

Als je geen hondenshampoo in huis hebt, zijn er dus gelukkig een aantal alternatieven als je toch je hond wilt wassen.  

Dit zijn misschien wel goede alternatieven voor hondenshampoo, maar je kunt het beste gewoon een goede hondenshampoo aanschaffen. Deze shampoos zijn speciaal gemaakt voor de vacht en huid van een hond en zal in de meeste gevallen dus de beste optie zijn.